Press ESC to close

AUDUSD Paritesi Nedir ? Nelerden Etkilenir ?

Avustralya bir kıta ülkesi olarak kendi para birimi olan Avustralya doları ile işlem göstermektedir. Amerika Birleşik Devletleri ise dünyanın en çok tanınan ve kullanılan para birimi olarak Amerikan doları ile işlem göstermektedir. Yatırım piyasalarında bir temel oluşturan parite, 2 para birimi arasındaki değer ve orantı noktasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu noktada AUD/USD paritesi ise Avustralya doları ile Amerikan doları arasındaki değer değişimlerini ve oranları ortaya koyar.

AUD/USD Nedir?

Avustralya doları ile Amerikan doları arasındaki bu parite, göz önünde bulundurularak yatırım işlemleri bu parite üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu para birimlerinin birbirine oranlanması ile elde edilen parite, özellikle döviz çifti olarak forex piyasalarında major pariteler arasında yer bulur ve işlem hacmi çok yüksek olan bir parite oluşturmaktadır. Günümüze kadar en düşük olarak ortaya çıkan bu parite fiyatı 0.478 civarı ile 2000 yılı içerisinde görülmüştür. 2011 yılında ise 1.0789 fiyatı görülerek en yüksek noktasına ulaşmıştır.

[ilgili_yazi id=”158″]

AUD/USD Paritesini Etkileyen Faktörler

İki ülke parası arasındaki oranı oluşturan bu audusd paritesi, öncelikli olarak Avustralya sonrasında ise Amerika’ya bağlı noktalar sayesinde değişim göstermektedir. Örneğin, Avustralya Merkez Bankası (RBA) tarafından belirlenen faiz kararları ve para politikaları ve yine FED olarak bilinen Amerika Merkez Bankası para ve faiz politikaları bu parite üzerinde etki oluşturmaktadır.

Hem Avustralya’da hem de ABD’de açıklanan ekonomik veriler sayesinde bu parite üzerinde fiyat değişimleri görülmesi de çok sık rastlanan bir durumdur. Parite üzerinde dünya genelinde veya ülkelerde yaşanan siyasi gelişmeler veya emtia fiyatlarında görülen değişimler de etkili sonuçlar oluşturmaktadır.

[ilgili_yazi id=”166″]

Avustralya Ekonomisi

Avustralya, dünyanın en büyük ekonomik ülkelerinden biri olarak bir kıta ülkesi olması sayesinde kendi para birimi ile dahi bir güç oluşturmaktadır. Bu nedenle parite üzerinde değer değişimlerine neden olabilecek şekilde Avustralya’da yaşanan her durum ve ekonomik göstergeler değişim oluşturur.

Avustralya ekonomisi üzerinden değişim gösteren bu parite özellikle ülkede görülebilecek kuraklık, afet ve olumsuzluklar nedeniyle değişim gösterebilir. Bu gibi olumsuz durumlar ile karşılaşıldığında ve Avustralya ekonomisinde olumsuzluklar görüldüğünde, parite satışa hazır hale gelecektir. Çünkü bu parite içerisinde birincil para birimini Avustralya doları, ikincil para birimini ise Amerikan doları oluşturmaktadır.

Şuan için 1 Avustralya Doları 3,88 civarında fiyatlanmaktadır. Güncel olarak Avustralya Doları’nın kaç tl ettiğini sitemiz üzerinde bulunan Avustralya Dolar Ne Kadar sayfamızdan takipte kalabilirsiniz.

[ilgili_yazi id=”170″]

ABD Ekonomisi

Dünyanın süper güç ülkesi olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri, sahip olduğu Amerikan doları para birimi sayesinde de çok büyük bir güç oluşturmaktadır. Özellikle parite içerisinde ikincil para birimini oluşturan Amerikan doları, ülkede yaşanan siyasi gelişmeler, diğer ülkelerle karşılıklı görüşmeler ve ambargo, kota, terör ya da savaşlar gibi durumlardan etkilenmektedir. Hem Amerika iç ekonomisinde görülen değişimler hem de Amerika’nın ülke dışında yaşanan değişimler göz önünde bulundurulduğunda, dolarda yaşanan düşüş veya yükselişler parite üzerinde önemli değişim göstermektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir