Press ESC to close

Banka BLZ Kodu Nedir? Nerede Kullanılır?

Banka işlemleri için kullanılan ve yeni finansal düzenin aktörlerinden biri olarak gösterilen BLZ kodu, Almanya finans piyasalarında tercih edilen bir koddur. Bu kod, sadece Almanya ve Almanya ekolünün bulunduğu bazı ülkelerde kullanılıyor olsa da; özellikle Londra ve New York finans sisteminden soyutlanması açısından Almanya’nın önemli bir adımı olarak görülmektedir. Zira, swap ve swift işlemleri için Londra ve New York’a uğramadan, direkt kendi bankacılık sisteminde tüm işlemler yapılabiliyor. Peki nedir tam olarak BLZ ve nasıl kullanılır? İşte cevabı…

BLZ Kodu Nedir? BLZ Açılımı Nedir?

Bankleitzahl kelimesinden kısaltılan BLZ, Türkçeye çevrildiğinde Banka Kodu olarak karşımıza çıkıyor. Bu kod, yerelde Almanya bankacılık sisteminde kullanılıyor olsa da, Alman finans ekolünün bir diğer temsilcilerinden Avusturya, Polonya ve İsviçre de kullanılmakta. Bu kod, her bankanın kendi rakamsal aidiyetlerine ve temsillerine göre şekillenmektedir. Alman finans siteminin, diğer uluslar arası sistemlerden bağımsız olarak hareket etmesi yönü ile son derece önemli bir sistem olarak görülebilir. Bununla birlikte ufak bir ekleme yapmak gerekir. Bu sistem, sadece yukarıda bahsi geçen ülkelerdeki iç finans bileşenlerinde ve birbiri ile olan işlemlerinde geçerlidir. Uluslar arası bir geçerliliği tam olarak yoktur.

BLZ Kodları Nasıl Kullanılır? Nerede Kullanılır?

BLZ kodu, bankacılık işlemlerinde kullanılan bağımsız ve benzersiz bir koddur. Banka, şube ve müşterileri için farklı farklı rakamlardan oluşur. Her BLZ kodları, 22 haneden oluşur. Transfer ve işlemler için de bu kodu kullanmak gerekiyor. Ve anlık olarak işleme dayalı olarak verilen bir kod olarak da karşımıza çıkar. Bu kodun en büyük avantajı, yerel bir sistemde tüm bilgilerin ve transfer işlemlerin saklı olması. Bir diğer avantajı ise; işlem ücretinin alınmıyor veya Alman Merkez Bankası (her ülkenin kendi merkez bankaları) tarafından cüzi miktarda alınıyor olmasıdır.

Türkiye’de BLZ Kodu Kullanılıyor mu?

Türkiye, BLZ kodunun karşılık bulduğu bir ülke değildir. Ama ülkemize ait olmasına rağmen Almanya’da iştirakleri bulunan veya doğrudan şubeleri bulunan Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank gibi bankalarda bu kod elbette kullanılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir