Press ESC to close

Altın Fiyatları Ne Zaman Yükselir ?

Altın dünyanın hemen hemen her bölgesinde ticareti yapılan, farklı model ve şekillerde alınıp satılan bir değerli metaldir. Altın fiyatları denilince dünyada ilk akla gelen altın ons fiyatlarıdır. Türkiye’de ise altın fiyatları denildiğinde ilk akla gelen üzerinde en çok alım satım işlemi yapılmakta olan gram altın fiyatlarıdır. Altın fiyatları ne zaman yükselir, altın fiyatlarının yükselişe geçmesi için neler gereklidir gibi soruların cevaplarını bu makalemizde, önümüzdeki dönemde altın fiyatları ne olur, altın fiyatları 2018’in ikinci yarısında yükselir mi yoksa düşer mi gibi soruların cevaplarını bulmak için ise altın fiyatları ne olur başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

Altın Fiyatları Ne Zaman Yükselir?

Altın fiyatları, enflasyon oranları ile doğru orantılıdır. Bu nedenle enflasyon oranı arttığında, altın fiyatları da artacaktır diyebiliriz. Bununla birlikte, enflasyon oranlarını ve dolayısıyla da altın fiyatlarını artıran bazı faktörler vardır. Petrol fiyatları, doların değeri ve temel ekonomik değişkenlerdeki değişiklikler altın fiyatlarının yükselmesinde önemli roller oynarlar. Bu yazımız sayesinde altın fiyatlarının artmasına hangi faktörlerin neden olduğunu öğrenebilirsiniz.

Petrol Fiyatları Artınca Altın Fiyatları da Artar

Bugüne kadar yapılan gözlemlerde petrol fiyatları attığında altın fiyatlarının da yükseldiği tespit edilmiştir. Petrol fiyatları, enflasyon oranları ile doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Dolayısıyla petrol fiyatları arttığında altın fiyatları da artacaktır. Ancak bazı durumlarda altın fiyatları ile petrol fiyatları aynı yönde seyretmeyebilir. Özellikle opec tarafından petrolün destek bulduğu dönemlerde altın fiyatlarından bağımsız hareket edebilen petrol piyasanın normal şartlarında ise kendi gibi bir emtia ürünü sayılan altın ile birlikte hareket etmektedir.

altın fiyatları ne zaman yükselir, altın fiyatları neden yükselir

Doların Değeri Azalırsa Altın Fiyatları Artar

Doların değerinin azalması, ABD için ithalatın maliyetini artırır ve enflasyonun artmasına neden olur. Enflasyon artışı ile birlikte altın fiyatları da yükselişe geçmektedir fakat bu durum her zaman gerçeği yansıtmayabilir ve dolar değer kazanırsa altın da dolar ile birlikte değer kazanabilir. Tabi bu durum genellikle ons altın için geçerlidir. Gram altında ise Tl karşısında yükselen dolar gram altın fiyatını da yükseltebilme potansiyeline sahip olacaktır.

Ekonomik Değişkenlerdeki Beklentiler

Ekonomik değişkenlerdeki gelişmeler, tahminlerin daha üzerinde olursa ABD Merkez Bankası FED bu duruma bir müdahale etmek durumunda kalır. Böylelikle enflasyon oranlarının tahmin edilenden daha önce artmasına neden olur ve böylelikle altın fiyatları da buna bağlı olarak artış gösterir.

Altın Arzı ve Talebindeki Değişiklikler

Tüm bunların yanı sıra altın arzı ve talebindeki değişiklikler de altın fiyatlarının artmasında önemli bir role sahiptir. Altın arzında önemli bir miktarda azalma olursa ve altın talebi sabit tutulursa, altın fiyatları da artış gösterecektir. Öte yandan, altın talebinde bir artış olduğu ve altın arzı sabit tutulduğu taktirde altın fiyatları artış gösterecektir.  Ayrıca reel faiz oranının azalması ve likiditenin artması altın fiyatlarında bir artışa neden olacaktır.

Olası bir ekonomik kriz, doğal afetler, bankacılık ve finans sektöründe yaşanan krizler altının güvenli bir liman olarak görülmesini sağlayacak ve altın talebinde artışa neden olacaktır. Altın talebinde yaşanan bu artıştan dolayı altın fiyatlarında da bir artış gözlenecektir. İşte bu yazımızda sizlere altın fiyatlarının neden yükseleceğini açıklamaya çalıştık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir