Press ESC to close

Bsmv Nedir?

Bankaların işlemlerinde tahsil edilen, fakat çoğu müşteri tarafından bilinmeyen en önemli kesintilerden bir tanesi Bsmv’dir. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi olarak adlandırılan bu vergide, bankada yapılan işlemlerin her birinden alınması söz konusudur. Bsmv, devlet adında bankalardan işlemlerin içeriğine göre alınmaktadır. Bu sayede bankalar, devlete vergiyi aracı halinde ödemektedirler. Tahsilatını bankanın yaptığı bu vergileme sisteminde, verginin kazançlısı ve faydalananı devlet olmaktadır.

Hangi Hizmetlerde Bsmv Ödenmektedir?

Bankalar, her koşulda bankacılık üzerinden yapılan işlemlerde Bsmv alırlar. Bu zorunluluk bankaların hizmet politikalarından dolayı meydana gelen bir uygulama değildir. Bankacılık sektöründeki işlemlere vergi uygulayan devlettir. Bu sayede makro ekonomik değerlendirmeler gerçekleştirilirken kamu gelirleri artacak ve cari açığın kapatılması sağlanacaktır. Bankalardaki Bsmv uygulamasında vergiyi tüketici vermektedir. Aslında bu konuda müşterilerin yoğun itirazları bulunmaktadır. Çünkü bankalar, bu vergi adı altında birçok farklı ücretlendirme de gerçekleştirmektedir. Bankalar bu vergilendirmeyi aşağıda verilen birçok farklı işlemden alacaklardır.

[ilgiliicerik icerik_id=”13″]
  • Kredilere ödenmekte olan faiz ve ücretlerden,
  • En önemli finansman araçlarından olan EFT ve Havale ücretlerinden,
  • Kredi kartındaki yıllık kart uygulamasından,
  • Kredi kartı kullanan kişilerin bu kullanımdan dolayı ödedikleri faizden,
  • Kiralık kasa kullanımındaki ücretlerden,
  • Çek ve senet gibi kıymetli evraklardan,
  • Mevduat hesaplarının işletim ücretlerinden,
  • Döviz alım ve satış işlemlerinden,
  • Hisse senetlerindeki işlem komisyonlarından,
  • Findeks sistemindeki kredi notu raporlarından bankalar, oranı %5 olacak şekilde Bsmv vergisi keserler. Bu sayede hem finansal istikrarlarını sürdürürler, hem de devletin zorunlu olarak uyguladığı vergiyi tahsil etmiş olurlar.

BSMV Oranları Nedir?

Bsmv, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ve piyasada uygulanan vergilendirme oranlarını içermektedir. Günümüzde uygulanan sistemde Bsmv oranı yüzde 5 olarak belirlenmiştir. Bsmv alınacak olan işlemlerin belirlenmesi sayesinde, bu işlemi gerçekleştirecek olan müşterilerden bu oranda vergisi alınacaktır. Bazı bankaların hizmet politikalarında bu Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ücretinin içerisinde belirli işlem ve komisyon ücretleri de bulunmaktadır. Birçok müşteri bu yüzden ödediği tutarların içerisinde hangi verginin ne kadar olduğunu bilmez. Bankacılık sektörünün her geçen gün piyasadaki Pazar payı büyüdükçe, devletin kasasına giren toplam Bsmv vergisi de sürekli olarak artış gösterecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir