Press ESC to close

Ethereum Nedir ? Nasıl Alınır ?

Son günlerde internetle bütünleşmiş bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz. İnternetten paralar kazanıyor, bu paraları kullanıyor; fatura ödemelerimize kadar bütün işlemlerimizi internetle gerçekleştiyoruz. Bu da son günlerde akıllarımızda internetle ilgili daha çok soru oluşturuyor. Ethereum nedir? Ne işe yarar?

Bu Makalede Bulabilecekleriniz

Ethereum Nedir ?

İki yıl önce sokaktan geçen 10 kişiden 9’unun cevap veremeyeceği bir soru. Fakat şuan bu oranın 10’da 5-6’yı göreceğine neredeyse eminim. Ethereum kısaca sanal para birimi demek. Fakat bu açıklama yetmez, detaylı açıklayalım.

Ethereum, bitcoin ile kıyaslanan ve onunla aynı teknolojik yapıya sahip kripto para birimi. Bitcoin’in ne demek olduğunu az çok hepimiz biliyoruz herhalde, fakat kısaca bahsedelim ki; bilmeyenler için de faydalı bir makale olsun.

Bitcoin; herhangi bir resmi kuruluşla bağlantı halinde olmayan; ülkelerin para birimleri ile alınıp satılan, üçüncü bir kuruluşa ihtiyaç duymadan transfer yapılan sanal para birimine denir.

Ethereum da hiçbir merkezi kuruluşa bağlı çalışmayan, ağa katılan kullanıcılarının bilgisayarlarını kullanarak coinler üretebileceği alandır. Bitcoin ağa katılan kullanıcı bilgisayarlarının işlemcisini kullanırken, ethereum ekran kartını kullanmaktadır. Hemen hemen yeni bir ağ sistemi olmasına rağmen, şimdiden onlarca kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Ucuz maaliyetli olmasının rolü burada büyük.

Ethereum ve bitcoin karşılaştırıldığında, ethereumun bitcoinden daha iyi olduğu görülüyor ve bu da akıllara şu soruyu getiriyor: “Ethereum bitcoini yerinden edecek mi?”

etheruem işlemleri nasıl yapılır
ethereum nasıl alınır

Bu soruya en iyi yanıtı ethereumun kurucu Vitalik Buter vermiş galiba.

“Eğer dijital paralar ile Dünya’da olan değerli kaynakları karşılaştıracak isek eğer Bitcoin’i en popüler maden altın, Litecoin’i ise ondan sonraki gümüş olarak kabul edebiliriz. Bu durumda Ethereum diğerlerinden tamamen farklı olan petroldür. Çünkü Ethereum’un arkasındaki teknoloji geleceğin internetinin enerji kaynağı durumunda olacaktır. Bu nedenle Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji ise Ether (ETH) ile sağlanacak.”

Anlayacağınız üzere ikisi farklı olay, karşılaştırmak yersiz diyor Buter. Yatırımcıların ethereumu kullanmasının tek sebebi, hızlı işlem yetisi. Fakat Rusya Merkez Bankası’nın ethereumun alt yapısını kullanmaya başlaması da kafaları elbette karıştırıyor. Buter ne kadar öyle söylese de, ethereum bitcoinden daha çok kullanılacakmış gibi geliyor.

 

Ethereum Nasıl Alınır ?

Ethereum almanın birçok kolay yolu vardır. Ethereum madenciliğine girip tek tek de uğraşabilirsiniz, bu işlere hiç girmeden işinizi bitcoin üzerinden de halledebilirsiniz. Öyleyse inceleyelim.

Diyelim ki ethereum madenciliğine girmekle uğraşmak istemediniz. Hemen bitcoin borsalarından güvenilir birine kendinizi kayıt edin. Bitcoin madenciliği ile uğraşın ya da hazır bitcoin satın alın. Bitcoin elde ettikten sonra, bitcoinlerinizi sanal cüzdanlarınıza aktarın. Bitcoin borsasında bu kez kendi adınıza bir hesap açın fakat ethereum borsalarına da kayıt olmanız gerekiyor. Diğer dijital ağlara da kayıt olmanız gerekiyor. Aldığınız bitcoinleri bu ağlara transfer edip, ethereum satın almalısınız. Yani biriktirdiğiniz bitcoinleri ethereuma çevireceksiniz. Ethereum madenleriyle uğraşmak istemediniz ama daha uğraştırıcı bu yolu seçtiniz.

Peki, ethereumlarınız hazır. Peki onları nasıl kullanacaksınız. Bütün bu üstte anlattığım olayların tersini uygulayıp, ethereumlarınızı da bitcoinlere çevirmelisiniz. Yani yine oldukça zahmetli ve uğraştırıcı işlerle baş başasınız.

Bunları yapmadan nasıl ethereum alabileceğiniz konusuna gelirsek; Türkiye’de ethereumu en kolay, hızlı ve güvenli şekilde alabileceğiniz siteler hakkında biraz araştırma yapmanız gerekir. Türk kullanıcılar daha çok ethereum alımı için Binance borsasını tercih etmektedirler. Aynı zamanda boş vakitleriniz eğer çoksa, bir şeylere vakit ayırarak onları da değerlendirebilirsiniz. En popüler bitcoin borsası “binance.com” sayesinde, Ether işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bunlar dışında ilk verdiğim yöntemi uygulamanız adına, ülkemizde mevcut bir sürü bitcoin borsası vardır. Uğraşmak istersiniz diye düşündüğümden, birkaç tanesini yine sizlere bırakayım;

  1. Binance.
  2. Kucoin.
  3. Bitfinex.
  4. Bittrex.
  5. Kraken.
  6. Cex.io.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir