Öğrenim Kredisi Nedir? Öğrenim Kredisi Nasıl Alınır?
Üniversite öğrencilerinin gelir kaynağı haline gelmiş olan kyk öğrenim kredisi her üniversite sınavının ardından merak edilen en önemli konulardan biri oluyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrenim görmekte olan öğrencilere sağlanan bu kredi, gençlerin öğrencilik hayatında adeta bazı parasal problemlerin çözümü niteliğindedir. Başvuru yaptığı sürede burs ihtiyacına olumsuz bir cevap alan öğrencilerin öğrenim kredisi alma imkanı bulunuyor. Fazlasıyla merak edilen bu konu ile ilgili detaylı bilgileri size vererek kafanızda oluşan soru işaretlerini kolay bir şekilde yok edeceğiz.
Burs almak isteyip gerekli şartları karşılamayan öğrencileri boş çevirmemek adına KYK tarafından geri ödemeli öğrenim kredisi imkanı sunuluyor. Öğrenim hayatı tamamlandıktan 2 yıl sonra geri ödeme zorunluluğu bulunan bu kredi gerçek hayata atılma zamanında adeta ayak bağı olsa da öğrencilik zamanlarında adeta geçim kaynağı haline geliyor.
Öğrenim Kredisi Nasıl Alınır?
Öğrenim kredisine başvurmak için ilk olarak karşılamanı gereken şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Herhangi bir üniversitenin önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencisi olmak bu krediyi almak için yeterli oluyor. Açıköğretimde öğrenim görmekte olan öğrencilerin öğrenim kredisi alması için aranan şart ise gazi, şehit veya yetimliktir. Aynı şekilde önlisans eğitimlerini tamamlayarak Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapan öğrenciler e- devlet üzerinden gerekli başvuruyu yaptıkları taktirde öğrenim kredisinden faydalanmaya devam edebiliyorlar. Bu kişilerde aranan tek şart ise önlisans eğitimlerini tamamladıktan sonra ara vermeden lisans bölümüne geçmiş olmaları gerektiğidir.
Herkesin Aklında Olan Soru, Öğrenim Kredisi ve Burs Aynı Anda Alınır mı?
Öğrenim kredisi ve burs aynı anda alınır mı sorusu birçok kişinin kafasında büyük soru işaretleri yaratmaktadır. Bunun cevabı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sağlanan kredi ve bursu aynı anda alamazsınız. Bu kurum tarafından sağlanan iki öğrenim harçlığı tamamen birbirinin alternatifi durumundadır.
Kredi çıkmazsa burs çıkar, burs çıkmazsa kredi çıkar olarakta söylenebilir. Öğrenim kredisi almak için gerekli şartlar doğru bir şekilde eksiksiz yerine getiriliyorsa kredinin çıkmama olasılığı çok düşüktür.
Öğrenim Kredisinin Geri Ödemesi Nasıl Yapılıyor?
Öncelikle belirtmek istiyoruz ki eğer size KYK tarafından burs veriliyor ise bu ödemenin geri yatırılması gerekmiyor. Fakat KYK tarafından kredi alıyorsanız öğrenim süresinin tamamlanmasının ardından 2 yıl sonra bu miktarı geri ödemeye başlamak zorundasınız.
KYK kredi ödemesi erteleme işlemi bazı durumlarda gerçekleştirilebiliyor. Askerlik ve işsizlik sebebi ile erteleme talebinde bulunabiliyorsunuz. Askerlik durumunda kredi ödemesi ertelemesinde ertelenme süresince herhangi bir faiz işletilmiyor. Ama işsizlik sebebi ile kredi borcu erteleme işlemlerinde o yılın tüfe ve beyaz eşya fiyatlarına göre faizleri hesaplanarak karşınıza faizli bir ödeme planı çıkarılıyor.
KYK Tarafından Verilen Krediyi Toplu Ödersem İndirim Olur mu?
KYK kredisini erken ödeyince indirim yapılıyor mu diye sorarsanız bunun cevabı evet olacaktır. Size ödenen miktar üzerinden herhangi bir indirim yapılmıyor olsa bile faiz hesaplaması kısmında size birçok indirim uygulanacaktır. Öğrenim kredisi borcu nasıl silinir gibi yapılan araştırmalar için bu borcun silinmesi için tek şart herhangi bir hastaneden alacağınız “iş görmezlik raporu” ile gerçekleşmektedir.