Sözel Önü Açık Bölümler, Sözel Meslekler ve Güncel Maaşları 2024

Liselerde öğrenciler sözel, sayısal ve eşit ağırlık bölümü olarak 3 alan seçimi yapabiliyor. Seçmiş olduğu alana yönelen öğrenciler bu alanda aldıkları puanlara göre fakülte tercihi yapıyorlar. Peki sözel bölümü okuyan öğrencilerin tercih edebilecekleri meslekler neler? Sözel önü açık bölümler neler? Sözel bölümde seçilebilecek meslekler ve maaşları hakkında bilgiler.

Bölüm ve Meslek Seçiminin Önemi

Yaşamımızda yapmamız gereken önemli seçimler vardır. Meslek seçimleri de bu önemli seçimlerden bir tanesidir. Çünkü meslek seçimimizle hem hayatımız boyunca yapacağımız mesleği hem de mesleğimizin geliriyle bir nevi yaşamımızı şekillendirmiş oluruz. Bu nedenle bölümümüzü seçerken gelecek vaad eden, önü açık bölümleri seçmeliyiz. Bunu yaparken de seçeceğimizi bölümü çok iyi araştırıp ona göre seçimimizi yapmalıyız. Sözel bölümü öğrencileri de bölüm seçerken öncelikle kendine uygun bir mesleği seçmeli ama bunu yaparken de seçeceği mesleğin gelecek vaad eden önü açık bir bölüm olmasına da dikkat etmelidir.

Sözel Bölümde Seçebileceğiniz Önü Açık Bölümler

Sözel bölümlerde okuyanlar, sözel puan türüne göre tercih yapabilirler. TYT ve AYT sınavlarında bu bölüm derslerini çözen öğrencilerin seçebileceği önü açık olabilecek meslekleri sizler için sıraladık.

Okul Öncesi Öğretmenliği

Sözel önü açık bölümlerde okul öncesi öğretmenliği ilk sıralarda yer alıyor. Sözel bölümlerin içinde önü açık bölümler arasında ilk sırayı okul öncesi öğretmenliği alır. Bunun nedenlerinden biri okul öncesi öğretmenliğinin KPSS puanıyla kamuya kolay atanabilmesidir. Diğeri ise özel sektörde geniş çalışma olanağının da olmasıdır. Okul öncesi öğretmenliğini bitiren kişi devlettte 8,500 tl ile 10,250 tl arasında değişmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

Sözel bölümde önü açık bölümler arasında özel eğitim öğretmenliği ikinci sırada yer almaktadır. Bu bölümü bitiren kişiler özel öğrencilerin yetiştirilmesini sağlayacaklardır.

Özel eğitim öğretmeni bölümü de tıpkı okul öncesi öğretmenliği gibi kamuya daha kolay atanabilmektedir. Ayrıca özel eğitim öğretmenleri özel sektörde de hastanelerde rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilmektedir. Bu nedenle sözel bölümünde önü açık bölümler arasında yerini alır. Özel eğitim öğretmeninin kamudaki maaşı 9,000 TL üzerindedir.  Bu maaş ek dersler ve ilave ödemelerle birlikte 10,000-11,000 civarını bulabilmektedir.

Türkçe Öğretmeni

Sözel bölümü öğrencileri tarafından oldukça fazla tercih edilen bir başka önü açık bölüm ise Türkçe Öğretmenliğidir. Bu bölümü bitiren öğrenciler KPSS sınavıyla devlete atanabilirken özel sektörde ise kolejlerde ve etüt merkezlerinde çalışabilmektedir. Ayrıca buna ek olarak özel derste verebilmektedir. Türkçe öğretmenlerinin kamudaki maaşı 8,500 ile 11,000 tl arasında değişmektedir. Kolejlerde ise bu maaş 6500 ile 9000 tl arasındadır. Tabi bu maaş tecrübenize ve gireceğiniz koleje göre de farklılık gösterir.

İlahiyat

Sözel bölümün önü açık bölümlerinden biri de ilahiyat’tır. Üniversitelerin ilahiyat bölümünü bitiren kişiler diyanet işlerinde, devlet okullarında ve özel okullarda çalışabilmektedir. İlahiyat bölümünü bitiren kişilerin devlette maaşları 8,500-12,500 arasında iken özelde ise 6500-8500 civarındadır.

Edebiyat Öğretmenliği

Sözel bölümde her ne kadar atanma için kpss puanı yüksek olsa da kolejlerde iş imkaanının fazlalığı nedeniyle türk dili ve edebiyatı öğretmenliği de tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır. Bu bölümü bitiren sözel öğrencileri yüksek puan alarak kamuya atanırsa maaşları 8500 ile 10000 tl arasında değişebilmektedir. Kolejlerde ise deneyim tecrübeye bağlı olarak maaşlar 8,000-10,000 arasında değişmektedir.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Sözel bölümün önü açık meslekleri arasında sayabileceğimiz sosyal bilgiler öğretmenliği hem devlet okullarında hem de özel okullarda etüt merkezlerinde iş bulma olanağı sağlamaktadır. Eğer kpss puanınız yüksek olursa ve devlete atanırsanız maaşınız yaklaşık olarak 4000 ile 6000 tl olarak değişebilmektedir. Ek dersler ve çocuk yardımı gibi ek ödemelerle bu maaş 6000 tl’ye çıkmaktadır. Özel okullarda ise maaş 8,000 ile 10,000 tl arasındadır.

Tarih Öğretmenliği

Sözel önü açık bölümler listesinde Tarih Öğretmenliğine de yer verebiliriz. Öğretmenlik mesleğine gönül verenler için sözel bölümler kesinlikle önü açık bölümler arasında yer almaktadır. Öğretmen olmak isteyen sözel bölümü öğrencilerin tercih ettiği bir başka öğretmenlikte tarih öğretmenliğidir. Tarih öğretmenleri de gene kpss sınavıyla devlete atanabilirler. Özel sektörde ise kolejlerde ve etüt merkezlerinde çalışabilmektedir. Tarih öğretmenleri devlet okullarında çalışırsa kademelerine göre 4500 ile 6000 tl arasında maaş alırken özel sektörde kolejlerde ise bu maaş 8,000-11,000 arasında değişmektedir.

Coğrafya Öğretmenliği

Sözel bölümündeki öğrencilerin seçebileceği bölümlerden bir tanesi de coğrafya öğretmenliği bölümüdür. Bu bölümü seçen sözel bölümü öğrencileri gene hem devlette hem de özel sektörde çalışabilir. KPSS’de yeterli puan alıp devlette öğretmen olanların maaşları girişte yaklaşık 9,000 tl iken kademe aldıkça ve ek gelirlerle bu maaş 10.000 tl ye ulaşmaktadır. Coğrafya öğretmenleri kolejlerde ise 6,500 ile 8,500 tl civarında bir maaş alabilmektedir.

Halkla ilişkiler ve Reklamcılık

Sözel bölümün önü açık bölümlerinden biri de Halkla ilişkiler ve Reklamcılık’tır. Bu bölüm ağırlıklı olarak özel sektörde iş bulma imkanı sağlar. Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünü bitirenler ağırlıklı olarak pazarlama ve reklam şirketlerinde görev alırlar. Halkla ilişkiler ve reklamcılık maaşları tecrübeye göre ve kişinin kendini ne kadar geliştirdiğine göre değişir. Ayrıca bu bölümü bitirenlerin yabancı dil bilmesi ve bilgisayar kullanması da önemlidir. Çünkü bu yetenekleri sayesinde daha iyi bir şirkette işe başlayabilirler ve maaşları da buna göre yüksek olur. Ortalama bir halkla ilişkiler uzmanının maaşı ise 5.500 ile 10.000 arasında değişmektedir.

Reklamcılık oldukça çeşitlendirilebilir. Bu anlamda network marketing de değerlendirilebilir ki bu finans piyasalarında da uygulanabilen bir kavramdır. Bu nedenle reklamcılık sadece sözel olarak düşünülmemeli. Hem eşit ağırlık hem de sayısal bölüm mezunlarının çalışabileceği bir çaok alanda çalışma olanağı bulabileceklerini ifade etmekte fayda olacaktır.

Radyo ve Televizyonculuk

Sözel bölümünde özellikle diksiyonu düzgün insanların seçtiği bir bölüm olan radyo ve televizyonculuk iş imkanı açısından biraz kısıtlıdır. Değişik radyo ve televizyonlarda çalışabilen radyo ve televizyonculuk mezunları kendilerini çok iyi geliştirmeli ve zorlu çalışma saatlerine hazırlıklı olmalıdır. Radyo ve televizyonculuk mezunlarının maaşı ise 5,500 8,500 tl arasındadır.

Sözel Bölümün Önü Açık Bölümlerinde Nasıl Başarılı Olunur?

Sözel bölümünüzü tanıyıp, size en uygun olan ve gelecek vaad eden, önü açık bölümünü seçtiniz. Öncelikle yapmanız gereken bu bölümü başarıyla bitirmek ve mezun olmaktır. Ama seçtiğiniz bölümün çalışma imkanları özel sektörde daha fazla ise mutlaka okurken kendinizi geliştirmeli ve bir yabancı dil öğrenmelisiniz. Ayrıca bölümünüzle ilgili kendinizi geliştirebileceğiniz seminerlere katılmalı ve eğer imkan bulursanız gene bölümünüzle ilgili staj yapmalısınız.

Unutmayın ne kadar kendinizi geliştirirseniz ve ne kadar işinizle ilgili tecrübenizi arttırırsanız o kadar başarılı olur ve iyi bir iş bulma imkanınızı da genişletirsiniz.

Sözel bölüm önü açık meslekler listesinde çok yüksek kazançlar vadeden meslek ne yazık ki yok. Bu nedenle seçilebilecek meslek sayısı ve kazançları sınırlı. Yine de kendinizi geliştirmek son derece önemli. Bu bölümlerde okusanız bile farklı işler yapabilir, farklı girişimlerde bulunabilirsiniz. Kendinizi bu anlamda sınırlandırmamalı ve her zaman daha iyisini yapabileceğinize inanmalısınız.

Eğer eşit ağırlıkta okuyorsanız veya bölüm seçiminde eşit ağırlık tercih etmek istiyorsanız, eşit ağırlık önü açık bölümler sayfamıza göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:Dolap Uygulaması Nasıl Kullanılır? Satış Yapmak ve Para Kazanmak
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Yapısal Reform Nedir? Yapısal Reformlar Nasıl ve Neden Yapılır?
Galata Kulesi Tarihi ve Giriş Ücreti
Borsada İşlem Görmeyen Tipe Dönüşüm Nedir, İyi Mi Kötü mü?
çocuklara tasarrufu öğretmenin yolları
Çocuklara Tasarruf Öğretmenin 5 Yolu, Güncel Tasarruf Yöntemleri
Tasarruf Etmenize Yardımcı Olacak Günlük Harcama Tüyoları
Girişimcilik Nedir? Nasıl Olmalıdır? Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2021 |