Emekli Maaşına Haciz Olur mu?

Ülkemizdeki yaşam standartlarının onlarca faktöre bağlı olarak hızlı bir şekilde değişmesi ve emeklilerin genellikle bu standartların çok uzağında yaşam sürmektedir. Bu standartların uzağında kalmaları nedeniyle borçlarını ödeyemeyen emeklilerin sordukları soruların başında, emekli maaşına haciz olur mu? Sorusu gelmektedir. Bu yazımızda, bu soruyu soran emeklilerimiz için, geniş bir araştırma yaparak sorunun cevabını paylaştık.

Emekli maaşına haciz gelir mi?

Emekli Maaşına Haciz Olur mu?

Geçmiş yıllarda emekli maaşlarına haciz geldiği gerçeğini, hepimiz bilmekteyiz. Ancak birkaç yıl önce değişen mevzuatlar, bu konuda tüm emeklilerin kafasını karıştırmış durumdadır. Birçok haber sitesinde nadiren de olsa emekli maaşlarına haciz geldiği yönünde çıkan haberler, bu kafa karışıklığını daha fazla artırmıştır. Günümüz ekonomi koşullarında zorluk yaşayan emeklileri hemen aydınlatmak adına, emekli maaşlarına haciz gelmesi eskisinden çok daha zordur ve bir takım şartlara bağlıdır. Bu şartların neler olduğuna hemen göz atacak olursak, şunları söyleyebiliriz.

  • Emeklinin borç karşılığında muvafakat vermesi durumda
  • SGK kurum borçlarının olması durumunda
  • Boşandıkları eşlerine ve çocuklarına nafaka borçlarının olması halinde

Emekli maaşlarına haciz işlemi yapılabilmektedir. Bu şartlar dışında kalan emekli maaşlarına, haciz gelmesi mümkün değildir. Bu şartları sağlamayan kişilerin maaşlarına haciz konulması, hiçbir surette yasal bir işlem değildir. Bu nedenle, böyle bir durumla karşılasan emekli direkt olarak avukatıyla görüşerek yasal hakkını aramalıdır.

Emekli Maaşıma Haciz Geldi Ne Yapmalıyım?

Yukarıdaki şartları sağlamadığı halde emekli maaşına haciz gelmesi, banka ya da alacaklının yasaları delerek alacağını kurtarma çabasından kaynaklanmaktadır. Bunun diğer bir nedeni ise, icra müdürlüklerinin görev sınırlamasını tam olarak bilmemesi, ya da bankalara yazmış oldukları yazıların özensiz olmasıdır. Bankanın ya da diğer alacaklının icra müdürlüğüne başvurduğunda, icra müdürlüğü alacaklıya gönderdiği cevap yazısına mutlaka ama mutlaka, “Emekli maaşı hariç” ibaresini eklemelidir.

Mevzuata göre zaten yasal olmayan durumda icra müdürlüğünün bu yazıyı ekleyerek uyarı yapması, maaşa gelecek haczin önünü tamamen tıkamaktadır. Her halükarda maaşınıza haciz işlemi yapılması halinde, avukatınız aracılığıyla ya da imkanınız yoksa direk kendiniz icra müdürlüğüne giderek, bu sorunun düzeltilmesini istemeniz yeterli olacaktır.

Özellikle bankaların haciz konusunda cesaret aldıkları husus ise, emeklilere kredi veya kredi kartı verirken sözleşmelerde, “Maaşıma haciz konulabilir” ibaresini koymalarıdır. Ancak günümüz şartlarında kredi sözleşmelerinin uzun olması ve bir nevi kredi için mecburiyet bulunması nedeniyle, bu hükmün hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Ki yasal olmayan bir şeyin sözleşmeye yazılması dahi, yasalara aykırı bir durumdur.

İlginizi Çekebilir:Yılbaşından Bu Yana En Çok Düşen Hisseler (Eylül 2024)
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

saç boyası nasıl çıkar
Saç Boyası Nasıl Çıkar? Saç Boyasını Çıkarmak İçin Yöntemler
katılım endeksi nedir, hangi hisseler katılım endeksine dahil olabilir
Katılım Endeksi Nedir? Nasıl Belirlenir? Avantaj ve Dezavantajları
TCMB 750 bp Faiz Artırdı, Piyasalar Karıştı | Borsa ve Dolar
Galata Kulesi Tarihi ve Giriş Ücreti
Hisse senedi tavan fiyatı hesaplama
Hisse Senedi Tavan Fiyatı Hesaplama, Hisse Tavan Hesaplama
bankamatik-nasil-calisir
Bankamatik Nasıl Çalışır ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |