Fibabanka Sahibi Kim? Fibabanka Kime Ait? İşte Detaylar

Daha önce farklı banka isimleri altında faaliyet gösteren Fibabanka, bu isme sahip olana dek birçok farklı şirketin bünyesinde şube ve özel sermayeli mevduat bankası olarak varlık göstermiştir. Yıl 2010’u gösterdiğinde Fiba Holding bünyesine katılan Fibabanka, kuruluş olarak 1984 yılına dek uzanan bir yolculuktan bugüne gelmiştir. 1984 yılında Türkiye’de ilk kez bir şube açan Amerika Menşeili ‘’Manufacturers Hanover Trust Company Bank’’ tarafından kurulan banka, 1991 yılında bir başka Amerikalı banka ile birleştiğinde (Chemical Bank) 15 Şubat 1991 tarihinde Chemical Bank A.Ş. olmuştur. Banka bu tarih itibari ile hem şube statüsünden çıkmış hem de yerli statüsünde özel sermayeli bir mevduat bankasına dönüştürülmüştür.

Fibabanka Tarihçesi

Fibabanka’nın tarihçesi, farklı şirketlerin bünyesinde faaliyet göstermesi ile kuruluştan bugüne el değiştirmeler ile geçmiştir. Tarihçesine göz atıldığında 5 farklı isim altında varlık gösterdiği görülen bankanın, ilk adımda Chemical Bank, ikinci adımda Sitebank, üçüncü adımda Bankeuropa, dördüncü adımda Millenium Bank ve son olarak da Fibabanka olarak faaliyet gösterdiğini söylemek mümkün.

Dünden Bugüne Fibabanka

Fibabanka’nın bu isim ile faaliyet göstermesine değin uzanan yolculukta, Chemical Bank’ın JP Morgan ile birleşmesi en önemli adım. Zira 1997’de JP Morgan ve Chemical Bank birleştiğinde, Türkiye’de bulunan Chemical Bank A.Ş. şubeleri de elden çıkarılmış ve yerli bir grup olan Sürmeli Grup’a satılmıştır. Sürmeli Grup bünyesinde çalışmalarına Sitebank adı ile devam eden banka, sadece 4 yılda büyük bir zarar açıklamış ve tekrar satılmak durumunda kalmıştır. 2002’de Bankeuropa olarak adı değiştirilen ve Portekiz-Yunan iştiraki olan Novabank’a satılan banka, 2006 yılında Polonyalı Millenium Bank’a satılmış ve tekrar el değiştirmiştir.

2009 yılında Millenium Bank’ın bankayı satışa çıkaracağı açıklanmış ve çeşitli spekülasyonlar yayılmıştır. O tarihlerde İsrailli Hapoalim Bank ve Hüsnü Özyeğin gibi isimlerin de aralarında bulunduğu birçok yatırımcının banka ile ilgilendiği ve satışın gerçekleşeceği açıklansa da bu satış 2009’da gerçekleşmeyip sessizliğe bürünmüştür.

Fibabanka Kime Ait?

Daha önce çok defa el değiştiren ve son olarak Polonyalı Millenium Bank’ın eline geçen banka 2009 yılında satışa çıkarılması ve satılamaması sebebi ile pek çok insana göre o durumda kalmış sayıldı. Ancak, yıl 2010’u gösterdiğinde Millenium Bank, daha önce ki spekülasyonları doğrularcasına Fiba Holding’e satılmış ve Hüsnü Özyeğin tarafından satın alınmış oldu. Hüsnü Özyeğin, 2006 yılında daha önce kurmuş olduğu Finansbank’ın satışını gerçekleştirmiş ve bankacılık sektörüne yabancı olmayan bir yatırımcıydı. Millenium Bank ile bankacılık sektörüne tekrar dönmek isteyen ünlü iş adamı, bankayı satın alarak sektöre de geri dönmüş oldu. 2011 yılı Mayıs ayı içerisinde adı Fibabanka olarak değiştirilen banka, an itibari ile Hüsnü Özyeğin’e aittir ve yine kendisine ait olan Fiba Holding bünyesinde bulunmaktadır.

Hüsnü Özyeğin Kimdir?

Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu en değerli iş adamlarından biri olan Hüsnü Özyeğin, 22 Temmuz 1944 doğumlu ve İzmirli bir iş insanıdır. Türkiye’de Robert Koleji’nden mezun olan Hüsnü Özyeğin, yurt dışında Harvard Üniversitesi’nde İşletme eğitimi görmüş ve yine Harvard’da yüksek lisans yapmıştır. İki çocuğu, üç torunu bulunan Hüsnü Özyeğin, Fiba Holding’in ve Fibabank’ın sahibidir. Net serveti ise 3 Milyar Amerikan Dolarının üzerindedir.

 

İlginizi Çekebilir:Garanti Bankası Sim Kart Bloke Kaldırma
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Bankacı Maaşları Ne Kadar ?
NzdUsd Nedir, NzdUsd Paritesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
halkbank müşteri hizmetlerine bağlanma
Halkbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafı Geri Alınabilir mi?
avukarlık icralık olanlara kredi veren yerler
Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı Nedir? Mobil Şifre Nasıl Alınır
Ölen Kişinin Mal Varlığı Nasıl Öğrenilir | Ölen Kişinin Mal Varlığı Hakkında
Ölen Kişinin Mal Varlığı Nasıl Öğrenilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2020 |