Hisse Senedi Tavan Fiyatı Hesaplama, Hisse Tavan Hesaplama
- Hisse Senedi Tavan Fiyatı Hesaplama, Hisse Tavan Hesaplama
- Hisse Senedi Tavan Uygulaması Nedir?
- Hisse Tavan Hesaplama Nasıl Yapılır?
- Hisse Senedi Fiyatı Nasıl Tavan Olur?
Hisse senedi piyasasında günlük yükselişte üst sınır ve alt sınır uygulanır. Pandemi öncesi dönemde bu sınır günlük %20 olarak uygulanmaktaydı. Ancak pandemi sonrasında getirilen yönetmelik değişikliği ile hem alt bant için hem de üst bant için uygulanan sınır %10’a indirildi. Bu bölümde hisse senedi tavan fiyat hesaplaması nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız. Konuyu okuduktan sonra rahatlıkla hisse tavan hesaplama işlemini yapabilirsiniz.
Hisse Senedi Tavan Uygulaması Nedir?
Borsada günlük bir hisse senedinin maksimum yükselebileceği seviyeye tavan fiyat denilmektedir. Yani tavan fiyat, bir hissenin o günkü maksimum yükselebileceği fiyatı ifade etmektedir. Bu fiyatın üzerinden alım yapmak isteyenler ya ertesi iş gününü bekleyecek ya da tavan fiyata alım emri iletecektir. Bu şekilde tavan fiyatta satıcı olmadan alıcı olur ise hisse senedi tavana kitlemiş olacaktır.
SPK ve Borsa İstanbul tarafından belirlenen tavan fiyat uygulaması gereğince şu an uygulanan tavan fiyat sınırı %10 seviyesindedir. Yani bir hisse gün içerisinde yüzde 10’dan fazla yükselemez.
Hisse Tavan Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bir hissenin bugünkü tavan fiyatı dünkü kapanış fiyatının %10 yukarısında olacaktır. Yani örnek verecek olur isek, hisse dün 1 liradan kapamış ise bugünkü tavan hesaplaması yapıldığında 1,10 çıkacaktır. Aynı hissenin bugünkü kapanış fiyatı 1,10 olunca yarınki tava hesabını yaparsak yine üzerine %10 eklememiz gerekecektir. Yani bu durumda hissemizin tavan fiyatı 1,20 olacaktır. Bugün de tavan kapatırsa yarınki tavan fiyatını hesaplarken yine üzerine yüzde 10 ekleme yapmamız gerekir. Bu durumda da yarınki tavan fiyatımız 1,32 olacaktır.
Bu şekilde tavan hesaplama yapacakken hissenin önceki günkü kapanışına %10 eklemeniz yeterli olmaktadır.
Hisse Senedi Fiyatı Nasıl Tavan Olur?
Önemli kap bildirimleri, iyi gelen bilançolar ve olumlu haber akışları hisse senedi fiyatının tavan olmasına neden olabilir. Hisse değeri %10 yükseldiğinde daha fazla yükselemez. Tavan fiyata girilen alışlar ile beraber tavan kilit olarak ifade edilir. Bu şekilde tavan olan hissede o an için satı yapmak mümkündür. Ancak alış yazdığınızda önünüzde bekleye lotların erimesini beklemeniz gerekir.