Banka Sınavları Nasıl Yapılır? Banka Sınavlarına Nasıl Çalışılır? 2022

Ekonominin gelişmesi ile birlikte sürekli kendini yenileyen ve ilerleyen bir sektör olarak bankacılık sektörü, gerek iş güç potansiyeli gerek ise iş alanı olarak değerlendirildiğinde oldukça yoğun talep gören bir sektördür. Bankacılık sektörünün bünyesinde birden fazla departman ve pozisyonu bulunduğu için bu sektör kendini bu alanda geliştirmek isteyen bireylere birden fazla iş imkanı sunmaktadır. u bağlamda bankalara işe girmek isteyen çok sayıda nitelikli personel adayı bulunuyor. Tabi bankalarda işe girmek için bazı şartlar ve sınavlar var. Bu yazımızda banka sınavları hakkında merak edilen detaylara değineceğiz.

Banka Sınavları Hakkında Bilgi

Bankadan bankaya değişebilen bir uygulama olmakla birlikte bazı bankalar iki aşamalı bir sınav yaparken bazı bankalar ise tek aşamalı olarak bu sınavları gerçekleştirir. Bankalar bu tarz sınavları genel müdürlüklerinde yapabildikleri gibi evlerinizden online bir şekilde de sizi sınava tabi tutabilir. Bu aşamada hangi bankada çalışmak istiyorsanız o bankanın şartlarına bakmanızı tavsiye ederiz.

Sınav sonucunda aldığınız puan baraj sınırını aştıysa bankalar tarafından mülakata çağırılırsınız. Bu basamak yani mülakat basamağı işe alım sürecinin en önemli ve en son basamağıdır. Mülakatta sizin geçmiş iş deneyimlerinize, karakter özelliklerinize, Kariyerinizdeki planladığınız hedeflerinize bakılarak sizin hakkınızda kapsamlı bir araştırma sürecine girerler.

Bankalar mülakatları yüz yüze veya online olarak da gerçekleştirebilir. Bu aşamada sizden bazı referanslar isterler. Mülakat sonrasında ise verdiğiniz referanslarla telefon görüşmeleri yaparak işe alım sürecinizi netleştirirler. Banka bünyesinde bireysel satış temsilcisi, gişe memuru, müfettiş, müfettiş yardımcısı, çağrı merkezi personeli, kurumsal satış temsilcisi, portföy yöneticisi, insan kaynakları uzmanı, halkla ilişkiler uzmanı gibi birden çok iş pozisyonu bulunmaktadır.

Bankalar Nasıl Sınav Yapar?

Bankacılık sektörü ekonomi ve finansla ilgilenenleri bünyesinde barındıran, sürekli gelişen ve yeniliklere açık bir iş sektörüdür. Bu sebeple bankacılık sektörü ve bankacılık mesleği zamanla biten bir meslek değil aksine zamanla gelişen bir meslektir. Kurumsal yapıları içinde barındıran bankalar bireyin profesyonelce kariyer sahibi olmasına de sürekli kariyerinde kademe atlamasına olanak sağlamıştır.

bankalar nasıl sınav yapar

Bankalar nasıl sınav yapar, banka sınavları nasıl yapılır?

Bankalar bünyesine personel alımı yaparken kalifiye ve nitelikli kişileri bünyesine katmak ister. Bu sebeple personel alımı sürecinde çok hassas davranarak aşamalı bir şekilde ilerler. Yukarıda da belirttiğimiz gibi her bankanın kendine has değişebilen uygulamaları vardır. Bankaların yapmış olduğu sınavların belli bir prosedürü yoktur. Burada önemli olan sizin hangi bankada çalışacağınıza karar vererek bu bankanın sınav süreciyle ilgili araştırma yaparak gerekli bilgileri elde edebilmelidir

Bankaların Sınav Çeşitleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi banka sınavlarını yüz yüze yapabileceği gibi online olarak da yapabilirler. Bu konuda kesin bir netlik yoktur. Online olarak yapılan sınavlara bilgisayar ve internetin bulunduğu her yerden girebilirsiniz. Online olarak sınav yapacak olan banka size mail yolu ile ulaşarak link paylaşımı yapar. Bu linki aktif bir şekilde kullanabilmek adına size bir kullanıcı adı ve şifre verir. Online olan sınavların bir çoğunda belirli bir saat yoktur. Sınav tarihi aralığı belirlenir ve sizden bu tarih aralığında sınava girmeniz istenir. Size verilen kullanıcı adı ve şifre ile sınava girerek dilediğiniz saatte sınav sorularını çözersiniz.

Güvenlik açısından bazı bankalar sizi online sınavlarda genel müdürlük binasına davet eder ve gözetmen eşliğinde online olarak sınava girmenizi isterken bazı bankalar ise sınav esnasında kameranızın açık olmasını ister ve sizi kayıt altına alır. Online olarak yapılan sınavlar yazılı olarak yapılan sınavlara göre daha kolay sonuçlanır. Bankalar ise bu pratikliği kullanmak istediği için bir çok banka online sınav yöntemini tercih eder. Tabii ki bunun yanında hala yazılı sınav sistemini kullanan bankalarda vardır. Burada bankanın tercihini belirleyen şey ise sınav daha adil bir şekilde olması adına yazılı olması gerektiği düşüncesidir.

Banka Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

Bir meslek olarak yükselmeye açık olan kişinin kendisini geliştirmesi için ona olanak sağlayan ve sürekli kendini yenileyen bankacılık mesleği oldukça önemlidir. Bu sebeplerden ötürü bankacılık mesleğine talep fazladır. Bankalar ise personel alımlarını ihtiyaçları doğrultusunda belirleyerek belli başlı alımlar yapmaktadır. Kimi bankanın müfettiş yardımcısına ihtiyacı varken bazılarının ise gişe memuru veya bireysel satış temsilcisine ihtiyacı vardır.

banka sınavına nasıl çalışılır

banka sınavına nasıl çalışılır, banka sınavlarına çalışmak

Banka sınavları kendi içerisinde kamu banka sınavları ve özel banka sınavları olmak üzere ikiye ayrılır. Kamu bankası sınavlarında girmek istediğiniz pozisyona göre sınav şartları değişmektedir. Öncelikli olarak hangi pozisyonda bankaya başvuracağınıza karar vererek akabinde sizden istenen gerek yabancı dil gerek bölüm mezuniyeti gibi şartları tamamlamanız gerekmektedir. Özel banka sınavlarında ise işleyiş biraz daha farklıdır. Özel bankalar bireyi daha çok analitik düşünce seni ikna kabiliyetini ve hızını ölçecek türden sınavlara tabi tutar. Öncelikli olarak genel kültür ve genel yetenek testleri daha sonrasında ise envanter testi adını verdiği kişiyi tanımaya yönelik olan sınavları gerçekleştirir. İstenilen pozisyona göre özel bankalarda yabancı dil testine tabi tutulabilir. Bizim ise size önerebileceğimiz yöntem; bol bol soru çözmek bununla birlikte ise mutlaka çıkmış sorulara bakarak iyice analiz etmeniz olacaktır.

İlginizi Çekebilir:Yılbaşından Bu Yana En Çok Düşen Hisseler (Eylül 2024)
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

basit-usule-tabi-olan-meslekler
Basit Usule Tabi Olan Meslekler, Şartları ve Avantajları
Yurt Dışında Çalışmak
DGS Hukuk 3. Sınıftan Başlatan Üniversiteler Hangileri?
Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir? Faiz Oranları ve Hesap Açma İşlemi
Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankalar hangileri
Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankalar 2019
bitcoin-vergisi-var-mi
Bitcoin Vergisi Var Mı ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2021 |