Metaverse Ne Demek? Metaverse Coin Projeleri Neden İlgi Görüyor?
- Metaverse Ne Demek? Metaverse Coin Projeleri Neden İlgi Görüyor?
- Metaverse Nedir?
- Metaverse Coin Nedir?
- Metaverse Projeleri Nelerdir?
Facebook tarafından gerçekleştirilen radikal dönüşüm projesi metaverse sanal alan ve sanal gerçeklik ile ilgili birçok konunun merak edilmesine neden olmuştur. Bununla beraber sanal evrenin bir parçası olan metaverse coin ve metaverse projeleri de en çok merak edilen konular arasında hızla yükselmeye başlamıştır.
Metaverse Nedir?
Metaverse son günlerde neredeyse hemen her yerde en sık duyulan kavramlar arasındadır. Metaverse yeni bir kavram olmamakla birlikte son günlerde bu kadar popüler olmasının nedeni elbette ki Facebook tarafından yapılan açıklama olarak karşımıza çıkıyor. Facebook’un kurumsal olarak “Meta” şeklinde tüm gerçekliğin sanal olarak kapsanacağı ve sanalda temsil edileceğinin ilan edilmesi ve bu temsilin de sanal gerçeklik formuna bürüneceğinin duyurulması metaverse ve metaverse coin gibi uzantılar hakkında merakın giderek artmasına neden olmaktadır.
Kavram olarak metaverse nedir denildiğinde öncelikli olarak iki farklı kelime kökünü ele almak gereklidir. “Meta” ve “verse” olarak evrenden kaynaklanan geri oluşum olarak değerlendirilebilecek bu kavram, internetteki sanal mekan ve alanlar üzerinde alternatif bir sanal yaşam kurgusunu anlatmaktadır. Yani sanal alan kullanıcılarının diğer gerçek sanal kullanıcılarla eşzamanlı olarak etkileşime girebildikleri sanal gerçeklik uzayıdır. Tabi ki sanal evren olan metaverse kainatında insanlar toplantılarını sanal olarak gerçekleştirebilir, alışveriş yapabilir, sosyal etkinliklere katılabilir. Bu eylemler için kişilerin gerçek varlıkları üzerinden temsil edilen avatar ya da dijital simülasyonlar kullanılabilmektedir. Bilinen fiziki evrenin ötesi olan metaverse fiziki olarak yapılabilen eylemlerin büyük bir kısmının sanal olarak yapılabilmesini mümkün kılmaktadır.
Metaverse Coin Nedir?
Aslında metaverse tartışması ve kavramla ilgili bilimsel ve ütopik kurgular 1990’lara dayanmaktadır. O dönemlerde daha çok tekil bireyler üzerinden ele alınan sanal gerçeklik türleri AI, VR, MR ve daha farklı kombinasyonlar sosyallikten yalıtılmış bir ortam kurgusu içerirken bugün sanal gerçeklik ve mekanlar daha sosyal ve toplulukçu bir form çizmektedir. Bu hali ile dijital ve fiziksel var oluşun hibrid deneyimi olarak düşünülebilecek olan metaverse, ilk olarak Stephenson’ın romanı Snow Crash’te kullanılmıştır. Sanal ve fiziksel hibrid evrenin yapıtaşlarından olan metaverse coin ise olayın çok başka bir boyutuna işaret etmektedir.
Sanal mekanın temeli olan internet üzerinde kurgulanan evrende çeşitli metaverse projeleri geliştirilmektedir. Bu projelerden olan metaverse coinler de Facebook’un dönüşüm projesinin açıklanması ile artış eğrisine hızla giriş yapmıştır. Sanal evrendeki metalar arasında yer alan coinler, Zuckerberg’in şirketlerini, Meta altında birleştirme kararından sonra ciddi oranda artış göstermiştir.
Metaverse bilinen fiziki varoluşun sanal evrenle ilişkillendirilmiş hibrid versiyonu olduğu için kripto paralarda ve metaların dönüşümünde benzer bir mantık aranabilmektedir. Bu nedenle de metaverse coin nedir sorusu çok sık sorulmaya başlanmıştır. Metaverse coin temel mantığını sanal gerçeklik, sanal meta ve NFT’ler (Non-Fungible Token) ile şekillenen bütün crypto coin türlerinden almaktadır. Yani metaverse coin için takas edilemeyen, benzer varlıklarla kıyaslanamayan, kendi başına bir değer atfeden varlıkların değişime sokulması ile oluşan bir ekosistem mantığının varlığından söz edilebilmektedir.
Metaverse Projeleri Nelerdir?
Metaverse projelerinde topyekün bir sanal evren kurgusu olabileceği gibi kısmi olarak belirli bir misyonu temel alan bir sistem kurgusu söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle metaverse projeleri çeşitlerinin arttığını, metaverse coin türlerinin de bu bağlamda blockchain tekniğinin farklılaşarak bir evren kurgusu yarattığını söylemek mümkündür. Evrensel olarak önde gelen metaverse coinleri arasında Axie Infinity (AXS), Decentraland (MANA), Enjin Coin (ENJ), Star Atlas (ATLAS), The Sandbox (SAND), WEMIX, Bloktopia (BLOK), Division Network (DVI), Wilder World (WILD) yer almaktadır.
Metaverse coinler kuruluş mantığı ve amaç açısından farklılık göstermektedir. Örneğin AXS online bir oyun platformu olarak işlerken, BLOK merkezsiz bir metaverse felsefesi ile oyun platformlarını da kapsayan çoklu ve merkezden yoksun bir eşzamanlılık-eşmerkezlilik platformudur. Bazı metaverse coinlerinin ilk değerlerinden güncel değerlerine değişimi ise;
- AXS; 0,1 $’dan 150$’a,
- MANA; 0,024 $’dan 1,39$’a,
- ENJ; 0,05 $’dan 2,55 $’a,
- SAND; 0,0083$’dan 1,13$’a,
- WEMIX; 0,36 $’dan 5,90 $’a,
- BLOK; 0,00025 $’dan 0,14 $’a,
- DVI; 0,04 $’dan 1,20 $’a,
- WILD; 0,048 $’dan 4,25 $’a
- ATLAS; 0,00138 $’dan 0,11 $’a yükselmiştir.
Metaverse coinlerdeki bu yükseliş, özellikle Zuckerberg’in Facebook ile ilgili yaptığı açıklama sonrasında metaverse coin yatırımı yapması ile gerçekleşmiştir. Bu durumda olağanüstü biçimde değerlenen metaverse coinler, kripto borsaları üzerinden işlem görebilmektedir. Genellikle metaverse coin binance üzerinden işlem görse de Gate.io ve KuCoin gibi borsalar üzerinden de sıkça işlem yapılabilmektedir.