Pasif Gelir Nedir, Nasıl Kazanılır? Güncel Pasif Gelir Örnekleri

Günümüzde zaman zaman kazandığımız para biçim için yeterli olmuyor yahut kazandığımız paranın beraberinde ek gelir veya kumbara geliri arıyoruz. Ancak ek gelir başlığı altındaki işlere fazla vakit ayıramadığımız için ek geliri zaman zaman elde edemiyoruz. Bunun yerine uzun senelerdir uygulanan fakat son günlerde daha fazla adı duyulan pasif gelir kazanma yollarına başvuruluyor. Bu bölümde de pasif gelir konusunu merak eden yatırımcılar için önemli bir makale hazırladık. Güncel pasif gelir örnekleri ile detaylıca anlattığımız makalemizi keyifle okumanızı dileriz, hadi başlayalım.

Pasif Gelir Nedir?

Pasif gelir, insanların çok fazla efor sarf etmeden, hatta kimi zaman hiçbir efor sarf etmeden tasarruf ile de kazanılabilen bir gelir türüdür. Aylık gelir 100-200 TL arasında iken zaman içerisinde bu 400 TL’yi de bulabiliyor. Bu sayede insanlar bu cüzi geliri yine cüzi miktardaki masraflarını aradan çıkarmak için kullanabiliyorlar. Bir çok yerde pasif gelir ile para kazanmak, pasif gelir yöntemiyle bu kadar kazandım vb. konulara denk gelebilirsiniz. Peki nasıl kazanılıyor bu pasif gelirler merak ediyor musunuz? İşte pasif gelir elde etme yöntemleri.

Pasif Gelir Nasıl Kazanılır?

Pasif gelir kazanmak için birçok yol vardır. Ve bunlar pasiflik derecesine göre de sınıflandırılabilir. En pasif gelir kazanma yolu ise sizlerin hiçbir efor sarf etmeden elde ettiğiniz ve diğer yöntemlere daha az kazandığınız yöntemlere denir. Buna var olanı değerlendirme tasarrufu da denilebilir.

Pasif Gelir Örnekleri

Örneğin her senenin başında az kullanılmış veya hiç kullanılmamış ve artık sizin işinize hiçbir şekilde yaramayacak kitaplarınızı, mobilyalarınızı, dekorlarınızı ve elektronik eşyalarınızı ikinci el pazarlarında satabilirsiniz. Bunu yapmanız size senenin başında elinizde bulunan eşya durumuna göre ortalama 50 TL – 300 TL arası bir mevlâ yahut daha fazla ya da azını kazandırabilir. Senenin başında kazandığınız parayı yine o ayki cüzi miktardaki bir ödeneğiniz için harcayabilirsiniz.

Bir diğer en pasif gelir örneği ya da elinizde var olanı tasarrufa çevirme örneğine gelirsek; evinizde her içtiğiniz, tükettiğiniz, pet şişe ya da teneke kutularını bir ay boyunca biriktirip, geri dönüşüme satabilirsiniz. Bu sayede aldığınız para ile içeceklerinizi faturasını yarı yarıya indirmiş olursunuz.

En pasif gelir yöntemleri bu şekilde çeşitlendirebilir ve genellikle bazı masraflarınızı yarı yarıya indirmek için kullanılmaktadır. Bir de bir üst boyut olarak orta derece pasif gelir var. Bu da ay içerisindeki cüzi masraflarınızdan bu pasif gelirden çıkarmak için kullanılmaktadır.

Örneğin; otomat satın alabilirsiniz. Eğer cebinizde kenara ayırdığınız 7-8 bin civarı bir aranız varsa bu parayla otomat alıp, işlek bir caddenin dükkanına da belirli bir kira ile koyabilirsiniz. Ayda en az 3-4 kere stok yenileme yaparsanız, hem toptan malzeme parası hem dükkana verdiğiniz kiranın parası hem de size aylık en az 200 TL pasif gelir elde edebilirsiniz ve bununla da yol parası, su faturası, internet faturası gibi birçok cüzi masraflarınızdan birini seçip karşılayabilirsiniz. Başlarda mantıksız gelse de dilerseniz otomattan gelen 200-300 TL parayı bir sene biriktirip, üzerine ekleme yaparak otomat sayısını ikiye çıkartabilirsiniz. Bu sayede kazancınızı ikiye ya da üçe katlayabilir ve en az 500 TL kazanabilirsiniz. Kullandığınız caddeye göre bu para 1000 lirayı bile bulabilir.

pasif gelir örnekleri

pasif gelir örnekleri

Bir başka pasif gelir örneği ise; yine kenarda 2000-3000 ya da daha fazla paranız varsa en fazla faiz veren bir bankaya verebilir ve yıllık faizler ile paranızı üç ayda bir katlayabilir, ihtiyacınız olduğunda ise o parayı çekebilirsiniz.

Bir diğer orta dereceli gelir örneği ise satış ortaklıı merkezlerine üye olup, sosyal medya aracılığıyla bu satış ortaklığına dahil olmanızdır. Bu gibi satış ortaklığı alan siteler ya da sayfalar sizden satışa sundukları ürünün reklamını link ile yapmalarını istemektedir. Sosyal medya (instagram, twitter, facebook) mecraları üzerinden linki paylaştığınızda tıklanma sayısı kadar aylık pasif gelir elde etmektesiniz. Eğer sosyal medya hesaplarınız takipçi sayısı çok ise pasif gelirin “pasif” kelimesine aldanmaksızın aylık 10 bin lira da kazanabilirsiniz. Bu yöntemde önemli olan durum sizin sayfanızın çok fazla etkileşim alıyor olmasıdır.

Bir de işin biraz efor sarf ederek ve bu işten keyif almamızın lâzım geldiği durumlar vardır. Örneğin; her gün bir iki saatinizi kenara ayırıp blog ya da kitap yazabilirsiniz. Bu işten keyif alıyorsanız muhtemelen gelen pasif gelirin miktarını çok fazla önemsemiyorsunuzdur. Blog sitesinde 2-3 seneyi devirenler ve etkileşim alan siteler aylık 2000-3000 TL kazanmaya başlıyorlar. Sabır isteyen ve keyif almadan yapılacak işler değildir.

Farklı Yollarla Pasif Gelir Kazanma Yolları

Bu yöntemde genellikle kiralama yöntemleri kullanılır. Örneğin evinizde kullanmadığınız bir odayı, bir elektronik ekipmanı (kamera, tripot, laptop, fotoğraf makinesi, mikrofon) gibi eşyalarınızı set ekiplerine kiralayabilir ve pasif gelir elde edebilirsiniz.

Ya da kiralama gibi büyük yatırımlı işler ile uğraşıyorsanız sizlere ev kiralama ve araba kiralama da tavsiye edilebilir. Örneğin 60 bin liralık bir araba alıp günlüğü 200 liradan kiralasanız ve her gün iş yapsanız 6000 lira geliriniz olur. Yatırım planlayanlar için mantıklı ve iyi gelir olan bir iştir. Ancak yatırım yapılsa bile fazla vakit ayıramayacakların zaman zaman zarara uğrayabileceği bir fikirdir. Aynı şekilde ev konusu da öyledir.

İlginizi Çekebilir:Borsada 2024 Beklentileri Neler? 2024’te Borsa Kazandırır mı?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Pasifik Donanım Yazılım A.Ş Halka Arzı Onaylandı, Şirket Bilgileri
Katılım endeksi nedir, katılım endeksine uygun hisseler hangileri
Katılım Endeksi Nedir? Katılım Endeksine Uygun Hisseler
Koton Hisse İncelemesi, Koton Halka Arz Oluyor, Hisse İncelemesi
Gayrimenkul mü? Mevduat mı? Finans Piyasaları mı?
en iyi kripto para borsaları
En İyi Kripto Para Borsaları, En İyi Türk Bitcoin Borsaları 2024
Borsada İşlem Görmeyen Tipe Dönüşüm Nedir, İyi Mi Kötü mü?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2021 |