Tahvil Nedir, Çeşitleri ve Faizleri Nasıldır? Nasıl Alınır?

Uzman kâr amaçlı döviz, hisse senedi alan yatırımcılar tahvil nedir çeşitleri ve faizleri nasıldır? Nasıl alınır? gibi sorularla karşılaşmaktadır.

Tahvil Nedir?

Tahvil, yatırımcı olan kişinin devlet ya da kurumsal işletmelerin parasal ihtiyacını karşılamak için belirli oranlar veya sabit bir oran ile borç verdiği ve vade sonunda faiz getirisi elde edilen kârlı bir yatırım aracıdır. Alıcılar tahvil nedir çeşitleri ve faizleri nasıldır? Nasıl alınır? Gibi sorulara her zaman cevap ararlar. Tahvil, yazılı bir senettir. Tahvil alan kişi tahvil veren kişinin alacaklısı konumundadır. Tahvil sabit getirisi olan değerli menkul kıymetlerdir. Bazı kurumsal şirketler kısa zaman içerisinde finansal ihtiyacını karşılamak için borçlanmayı tercih ederek tahvil verirler. Faiz getirisi mantıklı gören bazı yatırımcılar tahvil satın alma tercihinde bulunurlar. Şirketlerde tahvil satışında bulunurlar ayrıca belirli dönemlerde şirket tarafından belirli bir faiz ödemesi yapılır. Bu ödemeler altı ayda bir sunulur. Tahvilin vadesi dolduğunda devlet ya da şirket tarafından tahvil alan yatırımcıdan para karşılığında ellerinden alınır. Vade süresinde alınan faiz miktarı yatırımcının kârını belirtir. Tahvilin şirket acısından önemine bakıldığında ise şirketin nakite ihtiyaç duyduğu anda tahvil satışı sayesinde kısa zamanda nakit ihtiyacı karşılanmış olur. Bu bağ tahvil alım satımın özünü oluşturur.

Tahvilin Özellikleri Nelerdir?

Tahvil kıymetli bir evrak çeşididir, borç senedi olma özelliğine sahiptir, tahvil sahibi alacaklı konumundadır, kurumsal firmalar, belediyeler, kamu tüzel kuruluşlar ve devlet tahlil çıkışında bulunabilir, tahvilin vadesi dolduğunda satıcı ile alacaklı arasındaki ilişki sona erer gibi tahvilin çeşitli özellikleri bulunmaktadır.

Tahvilin Faiz Oranı Nasıl Olur, Çeşitleri, Nasıl Alınır?

Bir tahvilin faiz oranı alt ve üst sınırı o tahvili çıkaran kurumsal şirketin veya devletin belirleyeceği oran dışında olamaz. Devlet tahvili, özel sektör tahvili, primli ve başa baş tahvili, hamiline ve nama yazılı tahvil, endeksli tahvil gibi tahvil çeşitleri bulunmaktadır. Tahvil alırken vade farkını iyi belirleyip müşteri hizmetleri üzerinden tahvil alınabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*