Her gün milyonlarca kişinin kullandığı Bankamatikler, birçok işlemi gerçekleştirmektedir. Bu durumda yine her gün birçok kişi, Bankamatik nasıl çalışır sorusunu sormaktadır. Oldukça eski dönemde ilk olarak Amerika’da kullanılan Bankamatikler, Luther George Simjian tarafından hazırlanmıştır. İlk çıktığı dönemde fazla talep görmeyen Bankamatikler, yakın zamanda kaldırılmıştır. Modern yılların gelmesi ve teknolojinin gelişmesiyle Donald Wetzel tarafından yeni Bankamatikler tasarlanmış ve bu Bankamatikler, birçok kişi tarafından aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede Bankamatik kültürü, zamanla tüm dünyaya yayılmıştır.
Bankamatik Nasıl Çalışır ?
Ülkemizde ilk olarak 1987 yılında kullanılan Bankamatik, İş Bankası tarafından ülkemize getirilmiştir. Ülkemizde Bankamatiği ilk kullanan banka, bu sayede Türkiye İş Bankası olmuştur.
Kart üzerinde bulunan manyetik şerit sayesinde ilk görevini yerine getiren Bankamatik, kart takıldıktan sonra birçok işlemi gerçekleştirebilmektedir. Oldukça karmaşık ve ardışık teknolojileri barındıran Bankamatikler, hayatı kolaylaştırmaktadır. Kart okuyucu, klavye takımı, hoparlör, fatura yazısıcı ve ekran gibi bileşenlerden oluşan Bankamatikler, zaman içerisinde bankaların kendi Bankamatiklerini kurmasıyla daha da gelişmiştir.
Bu durumda para yatırma ve para çekme işlemleri merak edilmektedir. Para gerçekliğinin nasıl tespilt edildiği ise, halen tam olarak bilinmemektedir fakat Bankamatik’te yer alan sensörler sayesinde bu işlemin yapıldığı söylenmektedir. RTC adı verilen cihaz, para yatırma ve para çekme işlemleri sırasında yüksek hassasiyet içeren sensörlerini devreye sokar. Daha belirlenen şablon üzerinden ilerleyen cihaz, bu şekilde paranın gerçekliğini seçer. Bu cihaz, para gerçekliğini kontrol etmekte kalmayıp yapılan tüm işlemlerin kaydını almaktadır. Bankamatikler, genel olarak incelendiğinde bu şekilde çalışmaktadır.
Bankamatik ile yapılabilen işlemler; para yatırma, para çekme, havale, eft, yurt / okul / harç / sınav ödemeleri, borç sorgulama, yasal bahis sitelerine para yatırma ve birçok işlemdir.
Bir yanıt bırakın