Press ESC to close

Valör Nedir, Valör Hesaplama

İngilizce; Value Date ve Fransızca; Valeur olarak bilinen bu terim, bir bankacılık terimidir. Günlük konuşma sırasında bankacılar dışında pek çok kişi bu terimi kullanmaz. Bu durumda valör terimini ilk defa duyan kişiler, valör nedir ve valör tarihi gibi konuları araştırmaya başlarlar. Aynı zamanda valör nasıl hesaplanır sorusu da, cevabı aranan sorular arasındadır. Kelimenin anlamı; değer demektir. İşlemin yapılma tarihi ile değer kazanma tarihi arasında bulunan zaman ve fark, valör olarak adlandırılır. Daha detaylı anlamak ve valör hesaplamak için yazımızı okumaya devam edin.

Bu Makalede Bulabilecekleriniz

Valör Nedir ?

Valör nedir sorusuna direkt olarak cevap vermek, bazı kişilere karışık gelmektedir. Bu neden ile örnek göstererek valör nedir anlatacağız.
Herhangi bir bankadan vadeli mevduat açtığımızı varsayalım. Bu hesaba para yatırdığınızda birçok banka, para yatırdığınız günü işlem tarihi olarak algılamayacaktır. Genellikle 1 ile 3 gün aralığında faiz teklifi yapılmakta ve paranızı işleme almak için biraz bekletilmektedir. Burada geçen birkaç gün içerisinde paranız banka tarafından değerlendirilir ve banka bu noktada büyük kar elde etmiş olur. Bu süreye de valör denilir. En net ve en doğru şekilde valör’ün tanımı budur.

valör-hesaplama
valör-hesaplama

Valör Tarihi, Valör Nasıl Hesaplanır ?

Yukarıda bulunan paragrafta bahsettiğimiz tarih aralığı, valör tarihi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda valör nasıl hesaplanır sorusu sorulmaktadır. Şimdi bu soruya cevap verelim. Paranızı 32 gün boyunca vadeli mevduat hesabına yatırdığınızı varsayalım. Bu durumda +1 gün valör işlemi için bekletileceğiniz için aslında 33 gün üzerinden işlem yapmış olursunuz. Bu noktada valör hesaplama şu şekilde yapılır: 32/33 x 20 = Sonuç. Bu noktada karşınıza banka tarafından ödenecek faiz oranı çıkacaktır. Bazı bankalar, valör süresini uzun tuttuğu için faiz oranı da değişmektedir, hesaplama yaparken bu konuya da dikkat etmeniz gerekmektedir.

PMI Verisi Ne İfade Eder , öğrenmek için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir