IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir?

Finans sektöründe adını sıklıkla duyduğumuz ve özellikle para transferinin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan IBAN numarası nedir? IBAN numarası nasıl öğrenilir? Gibi soruların cevaplarını, sizler için verdik.

IBAN Numarası Nedir?

Ülkelere göre değişmekte olan ancak en fazla 34 rakamdan oluşabilir olan IBAN numarası, bankalar arası para gönderiminin daha hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan uluslararası bir banka hesap numarasıdır dersek, IBAN numarası nedir? Sorusunu cevaplamış oluruz.

Tüm dünyada kullanılan ve ilk olarak Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlayan IBAN sistemi sayesinde, gerek yurt içi ve gerekse uluslararası para transferleri hızlı bir şekilde yapılabildiği gibi, bu transferde eski sisteme göre ortaya çıkan hatalar tamamen giderilmiştir.

IBAN Numarası nasıl öğrenilir?

IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir?

IBAN bir şifreleme sistemi gibi, tüketicinin kendi oluşturacağı bir şey olmayıp, sistem tarafından tanımlanmakta ve her hesabın ayrı bir numarası olduğu için değiştirilememektedir. IBAN numarası nasıl öğrenilir? Sorusunun cevabına gelecek olursak, numaranızı öğrenmenin birden fazla yolu olup, hepsi de oldukça basittir.

  • Hesabınızın bulunduğu bankanın telefon bankacılığı üzerinden, çağrı merkezini arayarak öğrenebilirsiniz.
  • Banka şubenize giderek, öğrenebilirsiniz.
  • İnternet ve mobil bankacılık sistemlerini kullanarak da, IBAN numarası öğrenmek mümkündür.

Her hesap için ayrı bir IBAN numarası gerekli olduğu için, aynı banka üzerinde birden fazla hesabınız varsa, bu durum birden fazla IBAN numaranızın olacağı anlamına gelmektedir.

Ülkemizde açılan banka hesaplarında kullanılan IBAN numarası 26 haneli olup, ülkelere göre rakam hanesi sayısı değişmekte ve en fazla 34 haneden oluşabilmektedir.

IBAN Numarası Nelerden Oluşur?

Bu sistem, banka hesabınızın çeşitli bilgilerinden meydana gelmekte olup, ek olarak farklı bilgilerinde eklenmesiyle oluşmaktadır. Örnek bir IBAN numarası verip yine bir örnek anlatımla devam edecek olursak, Türkiye için şöyle açıklayabiliriz.

Örnek IBAN numarası: TR 75 00011 0 0000111223332401

TR ülke kodunu temsil etmektedir. Ve iki haneli harften meydana gelir.

75 yine iki haneden oluşmakta olup, kontrol kodunu temsil eder.

00011 banka kodunu göstermekte ve 5 haneden oluşmaktadır.

0 tek hane olup, rezerv alanını ifade eder.

0000111223332401 yani örnek IBAN numarası için verdiğimiz son bölüm ise 16 haneden oluşmaktadır ve banka hesap numaranız burada yer almaktadır.

Görüldüğü gibi bu numaranın oluşması, ülke kodu, banka kodu ve banka hesap numaranız gibi, farklı etmenlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır.

IBAN Numarasını Paylaşmak Sorun Teşkil Eder Mi?

Bu numaranın farklı ortamlarda paylaşılması sonucunda hesap bilgilerinin ele geçirileceği korkusuyla hareket eden tüketiciler, bazı durumlarda gerek görüldüğü halde IBAN numarasını paylaşmaktan çekinmektedir. Özellikle bunu banka hesabının bir şifresi olarak zannedilmesi, bu korkunun temel nedenidir.

Oysaki IBAN numarası kesinlikle hesap şifrelerinden herhangi birisi olmayıp, bu numarayı paylaşmakta herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hesabınıza para transferi yapacak kişiyle, rahatlıkla bu numarayı paylaşabilirsiniz.

Hesap numarası, banka şube kodu gibi hesap numarası ile para transferinin yapılmasındaki zorluklar bu sistemde olmayıp, sadece bu numaranın verilmesi ve ad soyadınızın karşıya bildirilmesi yeterlidir.

 

İlginizi Çekebilir:Kredi Yapılandırması Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Vefat Eden kişinin kredi borçları ne olur?
Bankalararası EFT İptali Nedir, Ne Zaman Yapılıyor?
Kredi Kartımızın Arkasını İmzalamamız Gerekir mi?
Banka Kartım Çalındı! Ne Yapmalıyım?
Akbank Sim Kart Bloke Kaldırma
Ziraat Bankası EFT Saatleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |