Beyin Göçünün Ülkeye Zararları

İlk insandan bu yana insanoğlu hep göç eden bir varlıktı. Fakat tabii ki yaşanılan döneme göre bu göçün çeşidi ve türü değişti. Günümüze bakıldığında da halen insanların her an bir yerden bir yere göç ettiği net şekilde görülecektir. Bu göçler, sebeplerine göre ayrı şekilde sınıflandırılmıştır. Göç türleri arasında en çok görülen göç türü zorunlu göçtür. Zorunlu göçlerde insanlar yaşadıkları yerlerde karşılaştıkları savaş, kıtlık vb. sıkıntılardan ötürü daha iyi yaşam sürebileceği bir yere giderler. Zorunlu göçün yanında bir de beyin göçü vardır ki işte bu göç türünü bugün konuşacağız.

Beyin göçünde bir ülkenin kendini yetiştirmiş ve donanımlı olarak tanımlanabilecek bir bireyi, genel olarak ekonomik sebeplerden dolayı imkanları daha yüksek ve kendi açısından daha iyi şartlarda yaşayabileceği bir başka ülkeye gitmeyi tercih eder. Bu durum, göç eden kişi için olumlu olabilir fakat göç veren ülke için çok büyük olumsuzluklar doğurabilmektedir. Beyin göçünün ülkeye zararları tam olarak nedir gelin bir bakalım.

Beyin Göçü Veren Ülkelerin Yaşayabileceği Sorunlar Nelerdir?

Bir ülkenin gelişmesini ve daha ileriye gitmesini sağlayan pek çok husus vardır. Bu hususların ilki ve en önemlisi insan kalitesidir. Bir ülkeyi ileriye taşıyacak olan o ülkenin vatandaşlarıdır ve işte bu yüzden eğer bir ülkede yaşayan kaliteli ve donanımlı bir vatandaş başka bir ülkeye beyin göçü yapmayı tercih ediyorsa bu o ülkenin ekonomisine ve kültürüne çok olumsuz şekilde yansır. Çünkü tahmin edebileceğiniz üzere donanımlı bir birey yetiştirmek kolay ve kısa süren bir şey değildir. Kaliteli bir kişiyi kaybetmek o ülkede yeşerebilecek yenilikçi fikirleri kaybetmek anlamına gelebilir. İşte tüm bu sebeplerden dolayı beyin göçünün ülkeye zararları sanıldığından çok daha fazladır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*