Brent Petrol Nedir? Ham Petrol ile Arasındaki Farklar

Petrol piyasasında bilinen şekli ile Kuzey denizinde çıkarılan petrol, brent petrol olarak adlandırılır. Bu petrol çeşidi, dünya petrol piyasası açısından referans olan ürünlerden birisidir. İki farklı tür oluşturan Brent petrolü, Londra Brent veya Brent Blend olarak değişim gösterir. Bu çeşitleri ile bilinen Brent petrol hafif ve tatlı petroller arasında yer alır.

Brent Petrol Hakkında Bilgiler

Çok düşük bir yoğunluğa sahip olan bu petrol, hafif petrol olarak sınıflandırılır ve Sülfür değeri düşük oranda görüldüğü için tatlı petrol olarak isim alır. Aslında West Texas Intermediate olarak adlandırılan petrol türü, Brent petrole göre daha tatlı bir petroldür. Bu petrol türüne verilen isim bölgede petrol çıkarma faaliyetleri gerçekleştiren Shell firması tarafından petrol alanlarına verilen deniz kuşu isimlerinden ötürü bu şekilde dile yerleşmiştir. Yani yosun kazı olarak bilinen Brent Goose kuşu bu petrole ismi vermiştir.

[ilgili_yazi id=”197″]

Brent petrol, bu bölgedeki birçok birbirine yakın petrol çıkarma tesisinden elde edilen petrol ürünleri birbirine karıştırılarak, ortak bir isim ile piyasaya sunulur. Dünya enerji piyasasında çok önemli bir gösterge oluşturan Brent petrol fiyatı ile petrol arzının üçte ikisi fiyatı belirlenmektedir.

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika gibi birçok noktada petrol ticareti yapılırken, Brent petrol fiyatı referans görülmektedir. Yatırım piyasaları için düşünüldüğünde, spekülatif bir yatırım aracı olan Brent petrol fiyatı arz ve talep dengesine göre belirlenen petrol piyasasında kontratlar, vadeli veya spot yatırımlar için kullanılmaktadır.

Brent Petrol Neye Göre Fiyatlanır?

Petrol, Brent petrol ve ham petrol olarak da adlandırılan farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Ancak piyasalarda genel olarak Brent ve ham petrol türündeki iki ürün işlem göstermektedir. Özellikleri ve yapılarıyla farklı olsa da yatırım açısından bu petrol fiyatlarını etkileyen faktörler bulunmaktadır.

Brent petrol fiyatları üzerinde ilk önemli etkiyi arz ve talebin etkisi oluşturur. Piyasada arz ve talep dengesine göre fiyatlar belirlenirken, petrolün nasıl çıkarıldığı, nasıl taşındığı ve sunulan petrolün ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı fiyatları değiştirir.

OPEC kararları, petrol fiyatlarında hem Brent petrol hem ham petrol için etkileyici noktalardan birisidir. Topluluk 12 ülkenin birleşimi ile kurulmuş ve dengeleyici bir politika sağlayan olumlu ya da olumsuz etkiler oluşturabilir.

Küresel piyasalarda yaşanan ekonomik krizler, jeopolitik olarak görülen riskler, doların değişim göstermesi ve dünya genelindeki istikrarsızlıklar gibi birçok durum Brent petrol fiyatları üzerinde önemli etki gösterir.

Ham Petrol İle Brent Petrol Fiyatı Neden Farklı

Ham petrol ile Brent petrol arasında görülen fiyat farkı; petrolün çıkarıldığı bölgede görülen koşullar, çıkarıldığı bölgeden kullanılacağı bölgeye nasıl nakledildiği ve petrolün sağladığı enerji değeri gibi noktalara göre değişir. Zaman zaman 1-2 dolara düşen petrol farkı zaman zaman 10 doların üzerine çıkabilmektedir. Şu sıralarda brent petrol ham petrolün 10 dolara yakın üzerinde fiyatlanmaktadır.

[ilgili_yazi id=”194″]

Brent petrol en yaygın kullanılan tür olmakla birlikte tatlı ve hafif olurken, Umman petrolü daha ağır ve daha az tatlı hatta tuzlu olarak adlandırılır. Biri Kuzey denizinde biri Ortadoğu’da çıkarıldığı için ulaşım, lojistik ve kullanım noktaları arasında farklılık oluşturarak fiyat farkları da gösterir.

İlginizi Çekebilir:Gap Ne Demek? Döviz Piyasası ve Borsada Gaplı Açılış Nedir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

TCMB faiz kararı 22 haziran 2023
22 Haziran TCMB Faiz Kararı Ne Olur? Piyasalara Etkileri 2023
Hafta Sonu Yapılabilecek Ek İş Fırsatları
Uzmanların Altcoin Yatırım Tavsiyeleri 2022, Güncel Altcoin Tavsiyeleri
Yanlış İBAN Numarasına Para Göndermek
Yanlış İBAN Numarasına Para Gönderirsek Ne Yapmalıyız?
Bütçe Açığı (Mali Açık) Nedir, Bütçe Açığı Nasıl Hesaplanır?
Enflasyon Nedir? Enflasyonu Yükselten Faktörler Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |