FAVÖK Nedir? Nasıl Hesaplanır?

FAVÖK, bir şirketin vergi öncesinde elde etmiş olduğu karı gösteren bir kavramdır. Açılımı ise “Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar” şeklindedir. FAVÖK konusunun bulunabilmesi için şirketteki esas faaliyet karına giderlerin nakit olmayan kısımların eklenmesi gerekmektedir. Bu tanıma örnek olarak amortisman gösterilebilir çünkü amortisman şirket için para çıkışının söz konusu olmadığı bir gider durumudur. Bu nedenden dolayı FAVÖK hesabı yapılırken amortismanı şirketin esas faaliyet karına ekleriz.

Favök Ne Demek?

FAVÖK, İngilizce kökenli bir terimdir. İngilizce bulunan EBITDA kavramına denk gelmektedir. Bu kavramın açılımı ise şu şekildedir; “Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization.” FVAÖK ve VAFÖK de FAVÖK kavramı ile aynıdır, aralarında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

 

Ortak şirket gruplarında yaşanan bazı sıkıntılar vardır. Bunlardan biri gruba bağlı şirketlerden birinin bedelli sermaye artırımı yaparak sermayesini büyütmek istemesi ile diğer ortakların da bu gruba katılmak zorunda kalmasıdır. Bu tarz konular yüzünden bazen şirketler kendi faaliyet alanları dışında kalan konularda fazlasıyla borçlanmaktadır. İşte FAVÖK tam olarak bu konuda işe yarayan bir hesaplama biçimidir. FAVÖK ile şirket yönetiminin alanında bulunmayan faaliyetler sonucunda almış olduğu kararların şirkete olan etkilerini ve yasal düzenlemelerin etkilerini esas faaliyet karından çıkarmış oluruz.

 

FAVÖK Nasıl Hesaplanır?

 

FAVÖK hesaplanırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bize kar zarar durumunu gösteren bilanço değeri ve gelir tablosu, borsada ve hisse senetlerinde temel analiz kısmını iletir. Gelir tablosu sayesinde şirketin esas faaliyet karını ve amortisman giderini bulabiliriz. Bu elde edilen bilgiler eşliğinde şirketin esas faaliyet karı olarak belirlenmiş olan miktara giderlerin nakit olmayan kısımları eklenerek FAVÖK bulunmuş olur. Amortisman yönteminden başka yöntemlerde FAVÖK hesaplamalarında kullanılabilir elbette. Bu yöntemlerden bir diğeri ise şirketlerin net olan karı, vergileri, amortismanları ve faizleri toplanarak bulunan FAVÖK değeridir. Bunu şu şekilde daha net anlatabiliriz;

 

FAVÖK hesaplanması

 

FAVÖK= Net Kar + Vergiler + faiz giderleri + amortisman

FAVÖK= Faaliyet karı + amortisman giderleri

 

Şirketlerin kendi faaliyet alanları dışında yapmış oldukları giderleri en net şekilde ortaya koyan ve iyi bir değerlendirme ölçütü olarak geçen FAVÖK, şirketlerin faydalanması gereken bir hesaplama aracıdır. Bu hesaplarda temel alınan nokta ise karşılaştırmalardır. Bu durumda karşılaştırılan şey ise şirketlerin bulunduğu sektör içerisinde sahip olduğu mevcut konumudur. Şirket ederine ulaşmak için kullanılan yöntem ise sektörün FAVÖK marjı ile şirketin FAVÖK durumunun çarpılmasıdır. Yapılan bu hesaplamalar sonucunda ise kısaca şirketin ucuz ya da pahalı olması durumunu öğrenmiş oluruz. Özellikle de bu yöntemi aynı sektör içerisinde bulunan bütün şirketler üzerinde denediğinizde en ucuz şirketi bulma olasılığınız daha fazla olur. FAVÖK durumunun olumlu olması, şirketin nakit gelir kazandığı bilgisini bizlere sunmaktadır. Ancak bu durum tam tersi olduğunda yani FAVÖK hesaplaması negatif olduğunda şirketlerin ya da kurumların karlılık ve para akışı konularında sıkıntı yaşadığı bilgisine ulaşabiliriz.

Bu yazımızda favök nedir, favök nasıl hesaplanır gibi borsa yatırımcılarının merak ettiği soruları cevaplandırdık. Forex piyasalarında petrol tarafında işlem yapan yatırımcıların merak ettiği petrol çıkarma maliyetlerini Ülkelerin petrol çıkarma maliyetleri başlığında sizler için hazırladık.

 

 

İlginizi Çekebilir:Carry Trade Nedir? Nasıl Yapılır, Avantajları ve Riskleri Nelerdir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

gumruk-vergısı-nasil-hesaplanir
Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır ?
etheruem işlemleri nasıl yapılır
Ethereum Nedir ? Nasıl Alınır ?
Hafta Sonu Yapılabilecek Ek İş Fırsatları
Sırbistan Para Birimi, Sırp Dinarı mı Euro mu ?
guncel-ogretmen-maasi
Öğretmenlerin Güncel Maaşı Ne Kadar ?
Geleceğin En İyi Blockchain Meslekleri, Blockchain İle İlgili Meslekler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2020 |