Hisse Geri Alımı Nedir? Hangi Şirketler Hisse Geri Alımı Yapar?
- Hisse Geri Alımı Nedir? Hangi Şirketler Hisse Geri Alımı Yapar?
- Hisse Geri Alımı Nedir ?
- Hisse Geri Alımı Neden Yapılır ?
- Hisse Geri Alım Yapan Şirketler
- Geri Alım Açıklayan Şirketin Hisse Değeri Nasıl Etkilenir?
Şirketler bazı dönemler içerisinde kendine ait olan hisseleri gelir alırlar. Hisse geri alımı yapılmasının şirket açısından bir çok sebebi olabilir. Hisse geri alımı nedir ? BIST içerisinde borsada kendi hisselerini satın alma girişimine denilmektedir. Dünya’nın çeşitli borsalarından bu işlemin share buybacks ismiyle yapıldığı biliniyor. Türkiye’de bu işlemi yapmadan KAP yoluyla bilgilendirilmenin yapılması gerekiyor. Hisse geri alımı nedir konusunda merak edilenleri açıklıyoruz…
Hisse Geri Alımı Nedir ?
Hisselerin geri alınması içerisinde şirketin teoride bazı temellere dayanan fikirleri bulunur. Onlarca nedeni olabileceği gibi tek bir neden bile geri alımı destekleyebilir. Hisse geri alımı nedir ? Şirketin borsa içinde kendi hisselerini satın almasına hisse geri alımı denilmektedir. Her şirket bu yöntemi farklı bir nedenden dolayı yapabilir. Şirketler arasında temelde bunu yapma sürecine götüren nedenler farklılık göstermektedir.
Hissedar sayısı azalması şirketlerin hisse geri alımı yapmasını destekler. Çünkü bu durumda fazla kar payı elde edilmesi kazancın yükselmesine neden olacaktır. Teoride bazı şirketlerin bu tarz hissedar eksilmesinde bu yöntemi kullandıkları görülmektedir. Fakat bu konu şirketin yatırım sermayesinde eksilme olduğu bir dönemde de yapılabilir. Öz sermayeyi ve öz sermayedeki getiri oranını yükseltme amacıyla yapılmaktadır.
Fakat BIST içerisinde bunu yaptığı halde hala zarar eden ve yatırımcıları zarar ettiren şirketler var. Bedelli sermaye artışı yapsa bile kar yerine zarar açıklayan şirketler bulunmaktadır. BIST içindeki hisselerde bu tarz yatırımlar yaparken dikkat edilmelidir. Çünkü yatırımcıların büyük bir bölümü bu yatırımlar sonucunda zarar açıklıyorlar.
Hisse senedi geri alımı nedir ? Sorusunda özellikle şirketin finansal yapısı içinde hareketleri incelenmelidir. Hisse geri alım durumunun hangi sebeple yapıldığı görülecektir. Bu yatırımda daha akılcı ve mantıklı seçimler yapmanıza imkan verir.
Hisse Geri Alımı Neden Yapılır ?
Dünya’da farklı borsalarda hisse geri alımı yapan onlarca şirket bulunuyor. Türkiye’de 6102 Türk Ticaret kanunu bunun yapılmasına zemin oluşturan karardır. Hisse geri alımı neden yapılır ? Hisse geri alımının yapılmasına bir çok etken ve neden sebep olabilir. Şirketler bünyesinde geri alım politikası farklı sebeplere dayanacaktır. Genellikle BIST içerisinde hisse geri alım yapan şirketlerin sebeplerine bakalım
- Şirketlerin yatırım imkanlarında daralma ve alternatiflerin kısıtlanması
- Şirketin kasasında kullanılmayan paranın etkili biçimde değerlendirilmesi
- Hisse değerinin BIST içinde olması gerekenden düşük olması ve bu nedenle öz sermayenin getirisini yükseltmeyi amaçlamak.
- Yaratılan sinyal etkisi
- Sektörde rekabette olduğu bazı şirketlere kontrolün kaptırılmaması.
- Grafikte finansal gidişatı daha iyi bir biçimde göstermek.
- Hisse değerinin gereğinden fazla düşerek yatırımcıların oluşan mağduriyetlerini gidermek ve şirkete yeniden güven sağlamak için
Hisse geri alımı neden yapılır ? Maddeli bilgiler şirketlerin hisse geri alımını neden yaptıklarını göstermektedir. Farklı şirket grupları bu nedenlerden bağımsız şekilde bile bunu yapabilirler. Özellikle burada önemli olan şirketin finansal yapısının incelenmesi olacaktır. Çünkü her şirket farklı neden dolayı hisse geri alımını yapabilmektedir.
BIST içerisinde şişirilen hisse senetleri ve düşüşe geçenler içerisinde bu durumlar gözetilmelidir. Yatırımcılar yatırım yapmadan önce şirketlerin bedelli sermaye durumlarını ve hisse geri alım politikasını izlemelidir. Aksi halde kötü bir gidişat olması halinde bu nedenle zarar elde etmeleri yüksektir. Fakat bunu başaran şirketlerin genel oranda daha fazla öz sermayeyle para kazandıkları görülüyor.
Hisse Geri Alım Yapan Şirketler
BIST içinde bir çok hissenin sahibi olan şirketlerin geri alım yaptıkları zaman içerisinde görünmektedir. KAP yoluyla önceden bu geri alım politikasını bildiriyorlar. Yatırımcılar özellikle geri alım yapılma kararı sonrasında bu konuları detaylı incelemelidir. Çünkü mevcut hisse üzerinde potansiyel gidişat bu karardan sonra değişkenlik gösterecektir.
Hisse geri alım yapan şirketler içinde 2021 yılında geri alım yapan şirketlerin olduğu görülüyor. Özellikle büyük şirketlerden oluşan geri alımlar hisseleri önemli oranda değer durumunu değiştirdiler. Bilinen geri alım yapan şirketlerden bazıları şuanda aşağıdaki şekildedir.
- INFO YATIRIM
- ULUSOY UN
- TURK İLAÇ VE SERUM
- ARÇELİK
- THY
- KOÇ HOLDİNG
- SASA
- QUA GRANİTE
Güncel verilere göre kendi hisselerini alan şirketler olarak biliniyorlar. Türkiye’de BIST içinde bulunan şirketlerin bir çoğu bu işlemi yapabilir. Ancak burada şirketin niyeti ve ne ölçüde bir geri alım yaptığı önemlidir. Büyük ve küçük şirketler olmalarına bakılmadan bu hareketlerin devam ettiği görülmektedir. Sizde yatırım yaptığınız şirketlerin hisse geri alım politikalarını KAP üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bu işlem gerçekleşmeden önce KAP tarafından ‘’ duyuru ‘’ alanında bilgi verilmektedir.
Geri Alım Açıklayan Şirketin Hisse Değeri Nasıl Etkilenir?
Hisse senedi geri alım programı açıklayan hisse senetlerinde yatırımcıların dikkatli hareket etmeleri gerekir. Bu tür açıklamalar ilk etapta hisse senetlerinde yükselişe neden olmaktadır. Genellikle şirket değeri aşırı değer kaybettiğinde açıklanan hisse senedi geri alım programları ile, şirketin hisselerine sahip çıkacağı algısı oluşur. Bu nedenle ilk gün tavan veya tavana yaklaşan yükselişler yaşanabilir. Ancak genel bir değerlendirme yaptığımızda hisse geri alım programı açıklayan şirketlerin bir süre yatay hatta düşüş trendi içerisinde kaldıkları görülebilir.
Hissenin bu yatay veya aşağı seyri içerisinde hisse geri alım programı gerçekleşir ve bir süre sonra özellikle BIST’in pozitif hareketler yaşadığı ortamlarda bu hisselerin değerlerinde de diğer hisselere nazaran büyük artışlar görmek mümkün olabilir. Tabi burada şirketin halka açıklık oranı, hisselerinin ne kadarlık bir bölümünü alacağına dair bildirimi de önemlidir. Bazı şirketler ise hisse geri alımı yapacağına dair bildirim göndermelerine karşın ya çok düşük rakamlarla geri alım yapmakta ya da çeşitli mazeretlerle hiç yapmayabilmektedir.