Faaliyet alanlarının ve gelir kaynaklarının İslami prensiplerle uyumlu olduğu belirtilen katılım endeksinin ne olduğunu açıklayacağız. Katılım endeksi nedir? Hangi şirketler bu endekse katılabilir? Şirketlerin Katılım Endeksine dahil olabilmeleri için gereksinimlerini ve katılım endeksi ile alakalı sorduğunuz ve merak ettiğiniz diğer başlıkları konuşacağız.
Katılım Endeksi Nedir?
Borsada bir çok farklı endeks vardır. Halkaarz endeksi, BIST30 endeksi, BIST100 endeksi gibi isimleri zaman zaman duyabilirsiniz. Katılım endeksi ise bunlardan biraz farklıdır. Katılım endeksi aslında adından da anlaşılacağız üzere Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetlerinin girebildiği bir endeks türüdür. Bu endeks türünün sponsorları da Katılım Bankaları olmaktadır.
Katılım endeksi kendi içinde de bir kaç dala ayrılmaktadır. Bunlar;
- Katılım 30 Endeksi
- Katılım 50 Endeksi
- Katılım Model Portföy Endeksi
Borsa İstanbul’da halka arz edilecek bir şirketin katılım endeksine dahil olabilmesi için belli şartları karşılıyor olması gerekiyor. Yine borsada halihazırda işlem gören şirketlerin de bu özellikleri taşımaları halinde Katılım Endeksi’ne uygunluğu onaylanıyor. Nedir bu artlar gelin birlikte inceleyelim.
Katılım Endeksine Uygunluk İçin Aranan Özellikler
Şirketlerin katılım endeksine uygunluğunu belirleyen kriterler şu şekilde listelenebilir;
- Katılım endeksine alınacak şirketin kullandığı toplam faizli kredilerinin şirketin piyasa değerine oranının %30’dan az olması,
- Faiz getirisine sahip nakit ve menkul kıymetlerinin piyasa değerine oranının %30’un altında olması,
- Yukarıdaki iki maddede bahsi geçen faaliyet gelirlerinin, toplam gelirlere oranının %5’ten az olması gerekir.
Borsada işlem gören şirketlerin Katılım Endeksine dahil olabilmeleri için belirtilen şartları karşılamaları gerekir. Bu endeks Bizim Menkul Değerler tarafından oluşturulmaktadır. Katılım endeksine uygunluğun hesaplanması ise BIST tarafından gerçekleştiriliyor. Bu anlamda halka arzların katılım endeksine uygunluğuna da karar veren mercii BIST yani Borsa İstanbul oluyor.
Katılım Endeksine Uygunluk Ne Gibi Faydalar Sağlar?
Borsada bir şirketin katılım endeksine uygun olması bazı avantajlar sağlar. Nedir bu avantajlar derseniz, bir kere borsada yatırım yapmanın helal olduğunu savunanlar genellikle katılım endeksi içerisindeki hisselere yatırımın helal olduğunu diğerlerinin ise sıkıntılı olabileceğini belirtiyor. Bu anlamda Körfez ülkelerinden yatırım alan ülkemizde özellikle Katılım endeksine uygunluk düzeyine göre yatırım alan şirketler de var.
Öyle ki müslüman ülkeler tarafından kurulan şeriat fonları tarzındaki fonlar hisse yatırımlarını katılım endeksine uygun şirketlere yapıyorlar. Bu nedenle de katılım endeksine uygun şirketlere bu tarz fonların talebi yüksek oluyor.
Dini açıdan çekinceleri olan yatırımcıların da daha rahat işlem yaptıkları katılım endekslerine dahil olan hisselerin iş alanları ve gelir kaynaklarının İslami prensiplerle uyumlu olduğu anlamı çıkarılıyor. Buna karşın, Cübbeli Ahmet hoca gibi bazı hocaların bu hisselerde dahi işlem yapmanın haram olacağını belirtmiştir. Bununla ilgili detaylara borsa haram mı başlığından ulaşabilirsiniz.
Katılım Endeksi Hisseleri Hangileri?
Şimdi gelelim bu endekse dahil olan şirketlere. Yani katılım endeksine dahil olmaya hak kazanmış şirketler hangileri? Belirttiğimiz maddeleri karşılayan ve bu doğrultuda Borsa İstanbul’da katılım endeksine dahil olan şirketlere bakıldığında şu an için 244 hisse senedinin bu endekse dahil olduğunu görebiliriz. Güncel olarak Borsa İstanbul tarafından paylaşılan Katılım Endeksi hisseleri dün itibarıyla güncellenmiştir. Buna göre 1 Temmuz 2024’ten itibaren geçerli olacak değişikliklere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın