Kredi Yapılandırması Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Fiyatların sürekli artış göstermesi ve bununla birlikte gelen geçim sıkıntıları ülkemizde yaşayan birçok insanı bankalardan kredi almaya zorlamaktadır. 2019 yılı baz alındığında bankalardan alınan krediler tüm zamanlara göre kıyaslandığında en yüksek seviyede seyrediyor. Bununla birlikte kredi çeken kişilerin kredilerin geri ödenmesi durumunda birçok zorlukla karşılaştığı biliniyor. Durum böyle olunca müşteriler bankalar ile uzlaşmaya giderek kredilerini yapılandırıyorlar. Kredi yapılandırması ile ilgili birçok bilgiyi bu yazımızdan bulabilir ve belirtilen adımları uygulayarak kredinizin ödeme planını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Kredi Yapılandırması Nedir?

Bankalardan karşılaştıkları zorluklar sebebi ile kredi kullanan müşterilerin aldıkları krediyi düzenli bir şekilde ödeyememesi sonucunda bankalar ile uzlaşma yolunu gözeterek yeni bir ödeme planı oluşturulmasına kredi yapılandırması deniliyor. Bu uzlaşma içerisinde alınan kredinin ödeme vadesi uzatılarak ödenecek miktarın aylık olarak azaltıldığı fakat genel olarak bakıldığında ise arttığı görünüyor. Kredi yapılandırmasında ana para üzerinden ek faiz uygulanıyor. Bu konuyu daha iyi anlamanız için örnek vermek gerekirse; aylık 2500 lira kredi ödemeniz bulunuyor. Bu kredinin ödemesinin sonlanmasına 6 ay gibi bir süre kaldı ve ödemekte fazlasıyla zorluk çekiyorsunuz. Banka ile uzlaşma haline giderek kredinizin yapılandırılmasını talep edebilirsiniz. Bu durumda 12 aya çıkarılan vade aylık ödemenizin 1250 liraya düşmesine sebep olacaktır. Ya da durumunuz çok daha iyi ve kredi ödemelerini fazla fazla yapabilecek durumdaysanız yine banka ile görüşerek vadeyi düşürebilir sonrasında ödenecek miktarın artmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kredi yapılandırma işleminizi en iyi şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Kredi Yapılandırması Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kredi yapılandırmasını yaparken zararlı çıkmamak için bazı kurallara dikkat etmek tamamen sizin yararınıza olacaktır. Bu kurallardan bahsetmek gerekirse;

Gelir ve Giderlerinize Bağlı Olarak Ödeme Dengenizi İyi Planlayın

Kredi yapılandırma işlemini gerçekleştirirken muhasebenizi iyi yapmanız gerekiyor. Geliriniz düşük ise vade düşürme işlemi gerçekleştirmeden gerekirse vadeyi uzatarak borç yükümlülüğünüzü düşürmeye odaklanabilirsiniz. Kanunlar çerçevesinde her kredi kullanan müşterinin bir kerelik kredi yapılandırma işlemi yapma hakkı bulunuyor. Bundan kaynaklı olarak eğer hatalı bir yapılandırma işlemi yaparsanız bu hatanın geri dönüşü olmayacak ve yaptığınız hatanın cezasını uzun süre boyunca çekmek zorunda kalacaksınız.

Kredi ve Faiz Oranlarının Takipçisi Olun

Kredinizi yapılandırmak için bankaya başvurmadan önce bankanın uyguladığı faizleri mutlaka kontrol etmelisiniz. Eğer mevcut kredinizde uygulanan faiz oranından daha düşük faizle kredi veren bir banka bulursanız krediyi daha düşük maliyetler ile kolayca kapatabilirsiniz. Bu şekilde işlemler ile yapılandırma sürecini en verimli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Bankanın Uyguladığı Ek Masrafları ve Ücretleri İnceleyin

Bankaların uyguladığı yapılandırma işlemlerinde müşterilerine yardımcı olmanın yanı sıra kâr etme amacınıda ortaya çıkarmaktadır. Bu sebepten kaynaklı olarak yeniden ödeme planlaması yapıldığında ek faiz oranları uygulayabilir ve bununla beraber farklı ücretler çıkarabilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için detaylara hakim olmanız ve incelemeniz gerekmektedir.

Uzman Yardımı Almaktan Çekinmeyin

Kredi yapılandırma süreci birçok yönden değerlendirilmesi gereken ve hatalı yapıldığında ödeme konusunda birçok zorluk ile karşılaşmanıza sebep olacak bir işlemdir. Bu sebepten dolayı ileride sorunlar ile karşılaşmamak için bu konuda bilgisi olan profesyonel kişilerden yardım almanız gerekiyor. Size fikir veren kişilerin düşüncelerini değerlendirerek en doğru ve zararsız olan yolu seçmek size büyük avantajlar sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir:Bankalardan Kredi Kullanmak için Kredi Puanı (KKB) Kaç Olmalıdır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Papara Nedir, Nasıl Kullanılır? Papara Hakkında Merak Edilenler
Neden Kredi Alamıyorum?
iota nereden alınır
Kredi Ödemelerinin İdari Takip Süreci Nedir? Süreç Nasıl İşler
Havale ve EFT Arasındaki Fark Tam Olarak Nedir?
Akbank Sim Kart Bloke Kaldırma
Hafta Sonu Açık Olan Banka Var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |