RSI Nedir? RSI İndikatörü Nasıl Kullanılır? RSI Analizi Nasıl Yapılır?

RSI nedir rsi analizi nasıl yapılır
RSI nedir rsi analizi nasıl yapılır

RSI göstergesi , relatif güç endeksi anlamına gelen finansal bir terimdir. Bu yazımızda ‘RSI nedir?’ sorusunun ve diğer birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

RSI Nedir?

Bu terim ilk kez 1978 yılında J. Welles Wilder’in yazdığı bir kitapta kullanılmıştır. Bir moment indikatörü olan RSI, en basit haliyle aşırı alım ve satım sinyalleri üretmektedir. Göreceli güç endeksinin fiyatın yükselme ya da düşmesine bağlı olarak yaptığı ölçümler, yatırımcı için alım-satım sinyalidir. Fiyat ile göreceli güç endeksi arasında bir ilişki vardır. RSI, oldukça kısa sürede tepki verdiğinden bazen fiyattan önce hareket edebilmektedir.

RSI, yeni şirketlere yatırım yapmak isteyen yatırımcıya yol göstermektedir. Yatırımcı, yatırım yapmadan önce göreceli güç endeksi grafiklerini incelemektedir. RSI, borsada işlem yapanlar için oldukça önemlidir. Borsada yeni yeni işlem yapmaya başlayan kişiler, bu indikatörü takip ederek fiyatta meydana gelecek olan değişiklikleri tahmin edebilmektedir. Bilhassa piyasaların çok hareketli olduğu zamanlarda fiyatta meydana gelecek olan değişikliklerin öngörülmesi önem taşımaktadır. Zira RSI sinyalleri genel eğilimi anlamada yardımcı olur. Yatırımcılar bu indikatörü kullanarak güvenli şekilde alım ve satım yapmaktadır. Ancak yatırımlar sadece bir indikatör dikkate alınarak yapılmaz.

RSI İndikatörü Nasıl Kullanılır?

Borsa ve kripto piyasasında kullanılan RSI indikatörü, hisse senedinin o günkü fiyatı ile bir gün sonraki fiyatının karşılaştırılması esasına dayanmaktadır. Peki, gelelim RSI indikatörünün nasıl kullanılacağına…

Göreceli güç endeksinin piyasada popüler kullanımı ise 14 periyotluk RSI’ın 30’un altına düşmesi durumunda alım yapmak ve 70’in üstünde değerler söz konusu olduğunda satış yapmaktır. Bunun dışında birçok kullanım alanı bulunmaktadır.

RSI İndikatörü 0-100 arasındadır. Gösterge çizgisinin aşırı alım ve aşırı satım bölgelerine yaklaşması işlem sinyalidir. Satışa başlamak için kullanılan seviye 75, alış için ise 25’tir. 75 aşırı alış sınırı olarak kabul edilirken, 25 aşırı satış sınırı olarak kabul görmektedir. Göreceli güç endeksi, fiyattaki değişimlere bağlı olduğundan sadece her kapanış fiyatının ardından net olarak işlem sinyali vermektedir.

RSI göstergesinin formülü: 100-(100/1+RS)

RSI hareketin yönü ve trendin gücü hakkında bilgi vermektedir.

RSI Tepe ve Dip Uyumsuzlukları

RSI tepe ve dip uyumsuzlukları durumlarında, tepe uyumsuzluğu güç kaybına işaret eder böyle bir durumda hisse senedinde daha aşağıda oluşan tepeler, son dip fiyatın altına inerse bu durum satış sinyalidir. İlk önce trend zayıflar, sonra yok olur. Sağlıklı olan, fiyatlar tepe yaparken RSI’ında tepe yapmasıdır. Pozitif dip uyumsuzluğunda ise fiyatlar düşerken RSI yükselir. Bu düşüş trendinin sonunun işaretidir.

RSI salınım hatası, RSI zirve salınım hatası ve RSI dip salınım hatası olmak üzere iki çeşittir. Zirve salınım hatası söz konusuysa RSI yükselir ve 70’in üzerine çıkar daha sonra 70’in altına düşer ardından 70’in altında bir tepe daha yapar buna RSI hata noktası denir. Bu satış sinyali uyarısıdır. RSI dip salınım hatası durumunda ise 30’un altına iner, burada 30’un üzerinde tekrar dönüş yapar daha yukarıda bir dip yaparak yükselir. Burası da alım sinyali olarak kabul edilebilir.

Borsa işlemlerinde RSI 6, bir haftalık veri karşılaştırmalarını ve 6 günü anlatır. RSI 12, 12 günü ifade eder ve iki haftalık veri karşılaştırmasını içerir. RSI 24, 24 günü ifade eder ve 3 haftalık karşılaştırmayı ele alır.

Skotastik RSI, gösterge üzerinde bir gösterge işaretlemek yarayan paralel çizgilerdir. Yaygın olan RSI’ın aksine 30 ve 70 değil 20 ve 80 kullanılır. Özellikle 4 saatlik grafiklerde kullanılır. Skotastik RSI, 80 seviyesine gelirse bu durum aşırı alım sinyalidir ve satış için uyarı demektir. 20 seviyesi ise yoğun satış olduğu anlamına gelir, alım fırsatını gösterir.

Uyumsuzluk sinyalleri uzun zaman içinde doğru olma yönündedir. Yani daha az yanlış sinyal almış olunur. Kısa dönemde uyumsuzluklar daha fazladır ve güvenilmezdir. 1 saat grafiklerin ya da daha uzun dönemdeki grafiklerde uyumsuzluk aramak daha faydalı olabilir. 15 dakikalık ya da daha kısa süreli olan grafikler yanıltıcı olabilir.

RSI Analizi Nasıl Yapılır?

RSI, analiz edilecek enstrümanın belli bir periyot içinde kapanış değerlerinin karşılaştırılması ile gücünün ölçülmesidir. Son olarak ‘RSI analizi nasıl yapılır?’ sorusunun cevabına gelirsek:

RSI analizi, farklı şekillerde yapılmaktadır. 70 bandının altında gerçekleşen RSI durumunda, aşırı satım bölgesi meydana gelir, tepki alımlarının gelişebileceği tahmin edilebilir.70 bandının üzeri ise aşırı alım bölgeleridir. RSI, tek başına karar vermek için yeterli bir araç değildir.

Periyot belirlendikten sonra artış ve azalışı gösteren kırılmalar tespit edilir. RSI göstergesi 30 ve 70 olarak iki sınır bulunmaktadır. Fiyatlar 30’un altına indiğinde aşırı satış bölgesi olarak kabul görür. 50 ise piyasa dengesi olarak belirlenmiştir.

Borsa, forex ve kripto para piyasalarında yatırımcılar ve analistler tarafından en çok kullanılan analiz çeşitlerinden bir tanesidir RSI analizleri. Doğru yapılan RSI analizleri yatırımcıların fiyat hareketlerini doğru tespit etmesine olanak tanır. Ancak elbette ki tek başına yeterli bir gösterge değildir. En çok kullanılan indikatörler ve temel analiz yaparak desteklenirse, daha doğru sonuçlar alınma olasılığı artacaktır.

Trend kuvvetli ise RSI aşırı bölgelerde uzun zaman kalabilmektedir. Bu uğurda hatalı sinyal üretmesi olasıdır. Bundan dolayı trend yapan piyasalardan ziyade yatay bir bantta seyreden piyasalar daha iyi sonuç verebilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*