Press ESC to close

Bileşik Faiz Formülü

Tarihten gelen ticari işlemler, artık günümüz dünyasında farklı bir hal almıştır. Finans ve bankacılık sektörünün modernizasyonu sayesinde, birçok enstrüman bir arada kullanılmaktadır. Finansman araçları, aktörlerin her zaman para kazanmalarını amaçlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gerekilen konu, aktörlerin bu kazanç karşılığında ne kadar risk aldıkları ve ne kadar bekleyecekleridir. Ticari hayatta vade konusu önemli bir detaydır. Borcu olan kişinin borcu, vade oranı arttıkça aynı şekilde yükselecektir. Fakat alacağı olan kişi de düşünüldüğünde, bu durumda çok karlı bir işlem söz konusu olacaktır. Tam bu noktada yatırımcılar için devreye faiz konusu girmektedir. Faiz konuları sayesinde, borç alan ve veren tarafın ne kadarlık bir yük veya kazanç altına girdiği belirlenmektedir.

[ilgiliicerik icerik_id=”1091″]

Bu Makalede Bulabilecekleriniz

Bileşik Faiz Nedir?

Yatırımcılar, kazanç araçlarını kullandıkları zaman aslında bileşik faizin uygulanmasını isterler. Çünkü vade boyunca belirlenen her nokta dönemde, faiz anaparaya eklenir ve kazanç daha da yüksek noktalara çıkar. Aslında süre uzadıkça faiz oranı düşmektedir. Tabi ki bu sadece mali bir illüzyondur. Doğru olanı ise vade sonunda çok yüksek bedellerin ortaya çıkıyor olmasıdır. Bu sayede kazanç, risksiz bir şekilde zirveye çıkar. Bileşik faiz, yatırımcılık sektöründe kullanılan basit faizden farklıdır. Basit faizde anapara her zaman ayrı tutulur ve senelik faiz gelirleri öyle hesaplanırdı. Fakat bileşik faizde ise yapılan, her vade döneminde kazancın anaparaya eklenmesidir. Zaten bunu karlı bir işlem yapan da, bu uygulamanın gerçekleştirilmesidir.

Bileşik Faiz Formülü

Bileşik faiz, anaparaya her vade döneminde faiz gelirinin eklenmesi ile bulunur. Aslında literatürde mürekkep faiz olarak da bilinmektedir. Bileşik faizle borçlanan kişiler, çok yüksek bir borç batağına düşmüşken; borç veren kişilerin ise kar marjı çok yüksektir. Vade sonunda uygulanan formül ise genel olarak; anaparanın faiz oranı ile çarpılmasıyla başlar. Elde edilen faiz geliri anaparaya eklenir ve diğer dönemde yeniden aynı oranla çarpım işlemi gerçekleştirilir. Görüldüğü gibi faiz oranında belirli bir kısıtlama görülse de, aslında katlanarak artan bir gelir durumu söz konusu olmaktadır. Bu yüzden de bileşik faizde sonuçlar yüksek meblağlı paraları ifade etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir