Press ESC to close

Tahvil Nedir, Tahvil Çeşitleri Nelerdir ?

Vadesi 1 yıldan fazla olan tahvil, borçlanma seneti olarak adlandırılır. Tahvil, yazılı senet olarak karşımıza çıkmaktadır. Tahvil sahipleri, borçlanma karşılığında faiz getirisi alırlar. Özel şirketler ya da devletten borç alıp sermaye olarak kullanılır. Yazımız sayesinde tahvil nedir, tahvil çeşitleri ve faizleri nasıldır gibi konulara hakim olmuş olacaksınız.

Bu Makalede Bulabilecekleriniz

Tahvil Nedir ?

Yatırımcı, faiz getirisini beğenirse tahvil için onay verir. Özel şirketler ve devletten tahvil almak, oldukça normaldir fakat devletin sunduğu faiz oranı, özel şirketlere göre daha düşüktür. Tahvil sahiplerine belirlenen dönemlerde faiz ödemeleri yapılır, ödemeler genellikle 6 ayda bir kez olacak şekilde planlanmaktadır. Şirket, bu şekilde para ihtiyacını karşılar ve tahvil sahibi, vade sonunda parasını geri alır. Aynı zamanda tahvil sahibinin aldığı faiz, kendisinde kalır ve bu da kar olarak değerlendirilir. Tahvil alım ve satım işlemi, bu şekilde gerçekleşir.

tahvil-nedir
tahvil-nedir

Tahvil Çeşitleri Nelerdir ?

Ana tahvil çeşitleri, 2 adet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; Kuponsuz ve Kuponlu Tahvil olarak adlandırılır.

Kuponlu Tahvil: Bu tahvil çeşidi, adından da anlaşılacağı üzere kuponlar içerir. Tahvilde bulunan kuponlar, tarihi geldiğinde koparılır ve belirlenen faiz miktarı tahsil edilir. Faiz ödemesi ve vade sayısına göre, kupon sayısı değişmektedir.

Kuponsuz Tahvil: Bu tahvil, aynı zamanda iskontolu tahvil olarak da bilinir. Kuponsuz tahvil tercih etmeniz durumunda almanız gereken faizi, ilk ödeme ile birlikte alırsınız. Bu noktada nominal değer baz alınır ve ödeme bu şekilde yapılır.

Bunlar dışında Endeksli, Primli, İkramiyeli, Sabit, Değişken, Garantili, Garantisiz, Baş Başa, Nama Yazılı, Hamiline Yazılı ve Paraya Çevrilme Kolaylığı Bulunan Tahvil çeşitleri mevcuttur. İş yapacağınız şirkete göre, yukarıda bulunan tahvil çeşitlerinden biri seçebilirsiniz. Her tahvil çeşiti, farklı özellikleri bulundurmaktadır.

Temel Analiz Nedir ve Nasıl Yapılır konusuna tüm detaylarıyla değindik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir