Türkiye’de Devlet Bankaları Hangileri? Devlete Ait Bankalar

Devlet bankaları, zaman zaman özel bankalara göre daha farklı kredi koşullarına ve bazı finansal destek paketlerine sahip olmasıyla karşımıza çıkan bankalardır.

Devlet bankaları diğer bankalara kıyasla daha düşük oranlarda faizler sunarak insanların ihtiyaç duymakta oldukları finansman desteğini en uygun şekilde karşılamayı hedeflemekte olan bankalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Devlet yatırım bankaları ise diğer devlet bankaları gibi her yerde şube bulundurmamaktadır. Bunun yanı sıra yalnızca kamu kuruluşları için faaliyet göstermekte olan devlet bankaları da bulunmaktadır. 2020 tarihi itibariyle aktif hizmet vermekte olan devlet bankaları şu şekildedir;

  • Birleşik Fon Bankası
  • Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
  • Vakıf Katılım
  • Vakıf Bank
  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım
  • Halkbank
  • Türk Eximbank
  • İlbank

Devlet Yatırım Bankaları

Kamu yatırım bankaları, faizsiz finansman desteği vermekte olan bankalardır.

Ziraat Katılım

2015 yılından beri aktif bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. 675 milyon TL’lik sermayeye sahip banka, 45 şubeyle hizmet vermekte.

Vakıf Katılım

%99’luk kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğüne aitken geri %1 üç farklı vakıfa aittir. 805 milyon TL’lik sermayesiyle hizmet veren banka, anonim şirket özelliği taşımaktadır.

Devlet Mevduat Bankaları

Kamu mevduat bankaları tamamen devlete ait olan, mevduat bankası olarak hizmet vermekte olan bankalardan oluşmaktadır.

Halkbank

Kuruluş amacı sanayi ve ticareti desteklemek olan Halkbank, 1933 yılında kurulmuştur.

Vakıf Bank

1954 yılında dönemin başbakanı Adnan Menderes’in girişimleri ile kurulmuştur. Düşük faiz ve yüksek mevduat oranları ile ön plana çıkan Vakıf Bank, yurtdışında da hizmet vermektedir.

Ziraat Bankası

İstatistiklere göre Türkiye’nin en fazla işlem yapan bankasıdır. Türkiye’de 1785 şubeye sahip olan Ziraat Bankası, 1863 yılından beri hizmet vermektedir ve Türkiye’nin ilk bankası olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca Ziraat Bankası, düşük oranlı konut ve taşıt kredileri vermesi ile bilinmekte olan bir bankadır.

Devlet Kalkınma ve Yatırım Bankaları

Kalkınma ve yatırım bankalarının görevi, özel ve resmi kuruluşların ihtiyaç duymakta oldukları finansman desteğini karşılamaktır. Diğer devlet ve özel bankalardan başlıca farkı ise mevduat fonu vermemeleri ve kabul etmemeleridir.

İlbank

1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan İlbank A.Ş, yerel yönetimlere kredi vermekle yükümlü bir bankadır.

Türk EximBank

Diğer adıyla Türkiye İhracat Kredi Bankası, 1987 senesinde ihracat hacmini arttırmak amacı ile kurulmuş bir bankadır. İhracat yapmakta olan firma ya da şirketler birçok finansman desteği sunmaktadır.

TSMF Bankaları

TSMF bünyesinde hizmet veren kamu bankaları Adabank ve Birleşik Fon Bankası’dır. Görevi ise usulsüzlük ve yolsuzluk yapmakta olan bankları fona geçirmektir. Fona dahil edilen bankalar kamuya bağlı olarak hizmet vermeye devam ederler.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası

Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası adıyla 1975 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Sanayi, enerji, eğitim, sağlık ve turizm gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların finans ihtiyaçlarını karşılamaktadır.  

İlginizi Çekebilir:Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Cari Açık Nedir, Nasıl Hesaplanır? Türkiye Neden Cari Açık Veriyor?
Borsada İşlem Görmeyen Tipe Dönüşüm Nedir, İyi Mi Kötü mü?
altın fiyatı ne olur
Altın Fiyatları 2018
DGS Hukuk 3. Sınıftan Başlatan Üniversiteler Hangileri?
cebe-havale-nedir
UDF Uzantılı Dosya Nasıl, Hangi Programla Açılır? UDF to PDF
Bedelli Askerlik Kredisi Çıktı Mı ?
Bedelli Askerlik Kredisi Çıktı Mı ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2020 |