Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?

Hukuksuzluk arz eden ve suç teşkil eden bir olay ile karşılaştığınızda, savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Ancak köy veya kasaba gibi bir yerde yaşadığınızda, muhtarlığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Şehir merkezlerinde yaşadığınızda ise İl Cumhuriyet savcılığına başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?

Suç duyurusunda bulunabilmek için öncelikle bir şikayet dilekçesi hazırlamanız ve bu dilekçeyi en yakın adliyedeki savcılığa teslim etmeniz gerekir. Sunduğunuz dilekçe savcılık tarafından kaydedilir, size işlem takibi için bir takip numarası teslim edilir. Bu takip numarası sayesinde dilekçenizin durumunu öğrenebilirsiniz.

Suç duyurusunda bulunurken savcılığa verilen dilekçede yaşanan vakayı anlatırken, sizi suçlu duruma sokabilecek ayrıntılardan uzak durmalı, tehdit ve hakaret kullanmamalı, hakkınızda suç duyurusunda bulunulmasına olanak sağlayacak noktalara yer vermemelisiniz. Bu konuda şahsen işlem gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bir avukattan destek alarak daha hızlı çözüm elde edebilir ve yasalardan yararlanarak suçun tanımını açıkça belirtebilirsiniz.

Savcılığa Suç Duyurusu Ücreti

Suç duyurusunda bulunmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sizin yasal bir hakkınızdır. Bu yasal hakkı kullanırken, hiçbir ücret ödemeniz gerekmemektedir. Hiçbir Cumhuriyet savcısının yaptığınız suç duyurusunu reddetme gibi bir hakkı ve lüksü bulunmamaktadır. Sadece usulüne uygun ve saygı çerçevesinde işlem gerçekleştirerek, bu ücretsiz hakkınızı kullanabilirsiniz.

Savcılık Şikayet Dilekçesi

Suç duyurusunda bulunmak istediğinizde örnek bir savcılık şikayet dilekçesi üzerinden benzer bir işlem gerçekleştirebilirsiniz. Bu dilekçe içerisinde bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • İlk adımda dilekçenin üst kısmına sayfayı ortalayarak hangi savcılığa başvuru yapılacaksa o savcılığın adı büyük harfler ile yazılır.
  • Alt kısımda sola dayalı olarak alt alta sıralı şekilde dilekçe sahibinin adı-soyadı, vatandaşlık numarası, adresi ve sonrasında ise suç duyurusunda bulunulacak kişinin ismi ve adresiyle telefon numarası yazılabilir.
  • Alt kısımda suç türü ve yaşanan olayın adı, suçun tarihi belirtilir.
  • Bir alt kısma geçerek dilekçeye konu olan olay açıklamalı bir şekilde özet haline getirilerek yazılır.
  • Olayın açıklaması gerçekleştirildikten sonra olayla ilgili bulunan telefon, mesaj kaydı, kamera kaydı, yazılı ve görsel kayıtlar delil olarak belirtilir.
  • Yaşanan olayla ilgili yer alan tanıklar varsa bu tanıkların adı-soyadı ve adresi eklenir.
  • Hukuki dayanaklar; TCK maddeleri ve mevzuatlarına dayanarak belirtilir.
  • En altta sonuç ve istem belirtilerek, günün tarihi eklenir.
  • En alt sağ kısma açılan paraf sayesinde müşteki ibaresi ile ad-soyad ve imza eklenerek dilekçe tamamlanır.
İlginizi Çekebilir:Girişimcilik Nedir, Girişimci Kime Denir, Girişimciler Ne İş Yapar?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Beyin Göçü Nedir Ve Neden Beyin Göçü Yaşanır?
Geleceğin En İyi Blockchain Meslekleri, Blockchain İle İlgili Meslekler
banka hesap hareketleri gizleme
Hesap Hareketlerini Nasıl Silebilirim? Banka Hareketlerini Silme
Yapıkredi Bankası Günlük ATM Para Çekme Limiti Ne Kadardır?
Anestezi Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
Forex Yatırım Uzmanı Ne İş Yapar, Maaşı Ne Kadar ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |