Hemşire Maaşı Ne Kadar? 2020 Güncel Hemşire Maaşları

Tüm dünyada sağlık sektörünün ne kadar önemli, değerli ve kutsal olduğunu algıladığımız, çok iyi kavradığımız bir dönemden geçiyoruz. Sağlık sektörü çalışanlarının özverili çalışmaları neticesinde, hayatların kaybedildiği, yaşamanın en zor olduğu bu zor dönemler de sona erecek. Peki, birçoğumuz sektörde özverili çalışmalar gösteren doktorların, nasıl doktor olduğunu bilmemize rağmen, hemşire olmanın nasıl bir eğitim ve yol haritası gerektirdiğini biliyor muyuz? Büyük ihtimalle, cevabınız ‘’Hayır’’ olacaktır. Öyle ise en az doktorlar kadar özveri ile çalışan ve hayatlarını riske atan bu sağlık kahramanların da nasıl mesleğe girdiğini inceleyelim ve nasıl hemşire olunur öğrenmiş olalım. Tabi hemşire olmayı düşünenlerin hemşire maaşı ne kadar? Hemşireler ne kadar kazanıyor gibi soruların da cevaplarını detaylıca paylaşalım.

Nasıl Hemşire Olunur?

Sağlık sektöründe çalışmak ve doktor olmasanız dahi hemşire olmak mümkün. Ülkemizde sayıları 205 bini bulan hemşireler hem kamu kuruluşları, hem devlet hastaneleri hem de özel sektöre ait hastanelerde görev alıyorlar. Hemşire olmak ve sağlık sektöründe görev alabilmek için ise belirli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Nasıl hemşire olunur diye düşünenler için hemen iletelim, hemşire olabilmek için ilk etapta sağlık meslek lisesi ve sağlık meslek yüksekokullarından mezun olmak gerekiyor. Eğer Sağlık Meslek Lisesi mezunu iseniz ve 18 Ocak 2014’e kadar mezun olmuş bir bireyseniz, bu durumda hemşire olabilirsiniz. Ancak, bu tarihte yayınlanan torba nedeni ile ilgili tarihten sonra SML’den mezun olanlar, ne yazık ki direkt olarak hemşire unvanına sahip olamıyorlar. Bu sebeple de hemşire olmak için mutlak suretle Sağlık Meslek Yüksekokulu mezunu olmanız, hemşire olabilmek için ilk şart olarak biliniyor. Ek olarak, Sağlık Bilimleri fakültelerinde, dört yıllık eğitim gören ve ‘’Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’’ bölümünü bitirenler de hemşire olabiliyorlar.

Kısaca ve aşamalı olarak bahsetmek gerekirse, mezuniyet türüne göre hemşirelik istihdam şekilleri şu şekildedir;

  • Sağlık Meslek Lisesi Mezunları – 18 Ocak 2014 öncesi mezunlar – Hemşire Yardımcısı
  • Sağlık Meslek Yüksekokulu Mezunları – Hemşire Yardımcısı
  • Hemşire Meslek Yüksekokulu Mezunları – Hemşire
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi – 4 Yıllık Hemşirelik Bölümü Mezunları – Hemşire

Şunu da belirtmek gerekiyor ki, hemşireliğe dair yayınlanmış olan kanunlar neticesinde, dört yıllık lisans programı mezunları ve lisansüstü eğitim almış olan Hemşire adayları, istihdam sürecinde ön planda tutulmakta ve istihdam için öncelik hakkına sahip olmaktadırlar.

Hemşire Olma Şartları

Hemşire olmak için belirli niteliklere, özelliklere sahip olmak ve eğitim koşulunu yerine getirmek şarttır. Bu şartlar arasında en önemlisi, hiç kuşkusuz eğitim şartıdır. Mesleki tecrübe ve pratik deneyim edinmek için de doğru adres olan bu eğitim kurumlarında, temelden itibaren hemşire olmanın her anını deneyimlemek mümkündür. Her ne kadar lise mezunu ile lisansüstü eğitim farkları olsa da alınan eğitim neticesinde pratik eğitim ile birlikte, uygulamalı eğitimler neticesinde, lise mezunları da lisansüstü eğitim alan hemşireler de aynı hizmeti verebilmektedir. Lisansüstü eğitim almış olan hemşireler ‘’Uzman Hemşire’’ olarak çalışmakta iken, Lise mezunu olanlar ise Hemşire Yardımcısı olarak çalışabilirler. Mesleki olarak tek fark ise budur.

Devlet Hastaneleri ve devlet kurumlarında görevlendirilmek isteyen hemşireler, KPSS sınavına girmek zorundadırlar. Girilecek olan KPSS sınav türü, hemşire adaylarının Lise, SML ya da 4 yıllık fakülte mezunu olmalarına göre değişkenlik gösterecektir. Aynı hemşire adayları, özel sektör için sınavsız bir biçimde istihdam edilme hakkına sahiplerdir.

Kimler Hemşire Olabilir?

Hemşire olmak için kâğıt üzerinde yazılı olmasa da mesleğe uygunluk kriterlerinin sağlanıyor olması oldukça mühimdir. Örneğin, soğukkanlılık meziyeti mesleğin olmazsa olmazları içerisinde yer alır. Bunun dışında Hemşire olacak kişilerin taşıması gereken özellikler;

  • İletişim becerisinin yüksek olması gerekliliği
  • Empati, şefkat, soğukkanlılık ve merhamet
  • Vardiyalı çalışmaya uygunluk
  • Nöbet sistemi sürecine uygunluk
  • Fiziksel ve ruhsal olarak işe engel bir özellik taşımamak
  • Arşivleme yeteneği
  • Adayın geçmişine yönelik soruşturma ve arşiv araştırmalarında sorun çıkmaması ya da sabıka durumunun temizliği

Bu gibi meziyetler ve mesleğe uygunluk durumları neticesinde, T.C. vatandaşları hemşir ve hemşire olarak çalışabilmektedirler.

Hemşire Görevleri Nelerdir? Hemşire Ne İş Yapar?

Hemşire olmak isteyenler, gerekli eğitimleri almaları ve mesleğe kabul edilmeleri durumunda aşağıdaki görevleri yerine getirirler;

  • Hasta bakımı değerlendirmesi, planlama ve uygulaması
  • Hasta tetkikleri için hazırlık uygulamaları
  • Operasyonel süreç için öncesi ve sonrası bakımlar
  • İlaç, kan alma, serum uygulama, enjeksiyon işleri
  • Tıbbi öyküleri kayıt altına almak
  • Ateş, şeker, tansiyon ölçümleri yapmak, kayda almak
  • Acil tıbbi bakım sağlamak
  • Psikolojik ve manevi destek sağlamak
  • Yönetmeliklere ve mevzuata uygun çalışmak
  • Meslek arkadaşları ve üsleri ile uyumlu çalışmak

Tabi hemşire olmayı düşünenlerin merak ettikleri detaylardan bir tanesi de maaş durumu. Yani hemşireler ne kadar para kazanıyor sorusunun cevabı. Bu sorunun cevabı değişiklik gösteriyor olabilse de, genel ortalamayı aşağıda detaylı bir şekilde sizlere açıkladık.

Güncel Hemşire Maaşları 2020

Hemşire olmak isteyenleri ilgilendiren ve belki de mesleğe adım atmak isteyenleri en çok düşündüren şey, güncel hemşire maaşları olacaktır. 2020 yılı itibari ile hemşire maaşları, kişinin çalışacağı kurumun devlete mi yoksa özel sektöre mi ait olduğuna göre değişir. Devlet kurumları ve devlet hastanelerinde çalışan hemşireler, hemşire yardımcısı, hemşire, ebe ve uzman hemşire olarak sınıflandırılmakla birlikte, meslekteki deneyimlerine göre de farklı maaşlar kazanırlar.

2020 yılı içerisinde belirlenen ve 6. Ay itibari ile elde edilen hemşire maaşları şu şekildedir;

  • 25 yaş ve üzeri ¼ – 5.171 TL
  • Mesleğe yeni başlayan 8/1 – 4.535 TL

2020 yılında ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle hemşirelik mesleği kazançları değişiklik gösterebilmektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik ekstra düzenlemeler ile daha fazla kazanç sağlama olanağı bulunmaktadır. Bu zorlu süreçte işlerinin başında olan hemşirelerimize ve tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Farklı meslek kollarının maaşlarını merak ediyorsanız, https://ekonomix.net adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:Japon Yeni Neden Değersiz, Japonya Para Birimi ‘YEN’
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

teb-internet-bankaciligi-sifre-alma
TEB İnternet Şubesi Şifresi Nasıl Alınır ?
Ücretli Öğretmen İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
Eşimin Banka Hesaplarını Nasıl Öğrenebilirim | Eşimin Banka Hesapları
Eşimin Banka Hesaplarını Nasıl Öğrenebilirim
Fiziki Altın Alan ve Veren Bankalar, Fiziki Altın Satan Bankalar
akbank-internet-subesi-sifresi-nasil-alinir
Akbank İnternet Şubesi Şifresi Nasıl Alınır ?
petrol-cikarma-maliyetleri-sirketlerin
Petrol Çıkarma Maliyetleri Hangi Ülkede Kaç Dolar ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2020 |