Resesyon Nedir, Nasıl Oluşur? Resesyonun Nedenleri ve Sonuçları
- Resesyon Nedir, Nasıl Oluşur? Resesyonun Nedenleri ve Sonuçları
- Resesyon Nedir, Nasıl Oluşur?
- Resesyon Nedir?
- Resesyon Nedenleri Nedir? Resesyon Nasıl Oluşur?
- Resesyonun Sonuçları Nelerdir?
- Resesyon Nasıl Önlenir?
Gelişmekte olan ülkeler ya da gelişmiş olan ülkeler her ne kadar sürecin büyük bir kısmını ve sistemin bazı yönlerini oturtmuş dahi olsa, kaçamayacakları ekonomik durumlar vardır. Ekonomiyi baz aldığımızda kısmi olarak yaşanmış olan gerileme işlemi de buna örnektir. Ekonomik çağlı düşünüldüğünde ve ekonomi krizleri baz alındığında resesyon kavramı aslında bu riski teşkil eder. Resesyon kavramını duymuşsunuzdur. Ekonomiye biraz olsun ilgi duyan, takip eden bir çok kişi bu kavramı duymuş olmasına karşın, tam olarak ne olduğunu bilmeyen çok sayıda kişi vardır. Resesyon nedir, nasıl oluşur diye merak ediyor iseniz sizler de mutlaka bu alanda yazımızdan yararlanabilirsiniz. Bu kavramı ve yarattığı etkilere hep birlikte göz atacağız. Resesyonun getirdikleri ve sonuçlarını inceleyeceğiz. Resesyon önlenebilir bir durum mu nasıl önlenir bunu içeriğimizde açıklayacağız.
Resesyon Nedir, Nasıl Oluşur?
Ülke ekonomisi her zaman ilerleyerek gitmez. Piyasada dönem dönem durağanlıklar oluşur. Durağanlık ülkenin gelişmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ekonomik açıdan bakıldığında bir gelişim oluşmaması, ülkede işsizliği ortaya çıkarır. Ülkeyi ekonomik olarak felakete sürükler. Vatandaşlarının refah düzeyini elinden alır. Alım gücü azalır. Bu uzun süre devam ederse hükümetin de sonunu getiren bir durum olur. Bu nedenle bir hükümetin öncelikli görevinin ekonomiye yönelik adımlar atması ve bunu hedef olarak belirlemesidir. Ekonomik hedeflerine tek tek ulaşım göstermesi gerekir. Durgunluk ve durağanlık döneminden minimum seviyede etkilenme hükümetlerin gücü ile alakalı bir durumdur.
Resesyon Nedir?
Resesyon kelimesi Fransızca kökenli bir sözcüktür. Türkçe karşılığı tam anlamı ile durgunluktur. Yani ekonomik krizlerin başlangıcında oluşan durgunluğun sözcük olarak karşılığıdır. Toplam arz ile talep arasında denge bozulur. Arza bakılınca taleplerde bir eksiklik ortaya çıkarır. Negatif şekilde açık çıkması ve bu yönde aşağı inmesi ekonomiyi de çöküşe getiren etmenlerden oluşmaktadır. Ülke ekonomisi büyümez. Ancak ülkede hızlı bir şekilde nüfus patlaması yaşanır. Nüfus artışı fazla, işsizlik fazla, ülke ekonomisi düşük ve ülke büyümez bir hal alır. Dolayısı ile bu duruma bağlı olarak kişi başına düşen milli gelir olarak ifade edilen bu bilimsel ekonomik tabir de gerilemeye başlar.
Ülkenin endüstriyel üretimi durur. İstihdam sağlanamaz. Reel gelir geriler. Toptan ve perakende ticaret verilerine bakıldığı zaman negatif seyirde ilerler. Bu da ülkenin ekonomisinin daralmasına yol açar. Resesyona ulaşan ülkeler minimum altı ay boyunca gerileme yaşarsa ülke ekonomisinde duraklama meydana gelir. Negatif yönde ve istikrarlı şekilde konjonktür dalgalanmaları oluşur. Resesyon aslında ülke ekonomisinin bir anda duraksaması anlamına gelmez. Birkaç aydan fazla olarak tanımlanır ki bu da ortalama 3 ve üzeri ay sayısına işaret eder. Bu süre zarfında var olan üretimin durması, istihdamın sağlanması ülke ekonomisinde ciddi ve gözle görüşür şekilde ekonomik çöküşlerin yaşanması gibi hususlar resesyonun tam manası ile tanımını oluşturmaktadır.
Resesyon Nedenleri Nedir? Resesyon Nasıl Oluşur?
Nüfus Artış hızı yükselirken ekonomik büyümede aşağı doğru bir grafik seyri oluşmasıyla resesyon oluşur. Nüfus artar ancak bu nüfusun gelişme ve bakım olanağı ortadan kalkar. Kişi başına düşen milli, gelirin azalması, ülke ekonomisinin durağanlaşması resesyonun oluşumuna zemin hazırlar.
- Üretim durma noktasına gelir. Üretim olmadığı için fiyatlar artar. Bu da alım gücünün azalmasına neden olur.
- Ülkede mevcut olan malların maliyetlerinde ciddi bir şekilde artış yaşanması bu malları üretemez bir noktaya getirir. Bu da resesyona sebep olan durumlardandır.
- Ekonomik alanda bir güven kaybı yaşanması ülkeyi resesyona sokan durumlardan bir başkasıdır.
- Yüksek faizler yaşanması, ülkedeki milli paranın değer kaybı yaşaması, finansal kriz olarak maaşlarda azalma yoluna gidilmesi resesyona neden olur.
Resesyonun Sonuçları Nelerdir?
Resesyonun bağlı olduğu birtakım sonuçlar vardır. Bunun için resesyon sonuçları nelerdir diye merak ediyorsanız aşağıda bu ciddi tabloyu görebilirsiniz.
- Ürün maliyetlerinin artması
- Tüketimde düşüş yaşanması
- Üretimde düşüş yaşanması
- İşsizliğin hızlı bir şekilde artış göstermesi
- Finansal olarak piyasalarda ciddi zararların görülmesi
- Talepte oluşan gerileme
- Dış ticarette yatırım yapılamaması
- Duş ülkelerden talep olmaması ve ülkenin yatırım için güvenilmez sonucunu taşıması
- Makro ekonomik yönden incelendiğinde bozulmalar yaşanması
- Ülkenin milli para biriminin döviz karşısında yüksek değerler kaybı yaşaması ve bunun önüne geçilememesi
- Enflasyonun artması
- Her gün ekonomide dengesiz fiyat tabloları görülmesi
- Enflasyona bağlı fiyatlarda günlük artışlar yaşanması
- Ülke sınırları içerisinde var olan şirketlerin küçülmeye gitmesi ve sonunda enflasyon ile mücadele edemeyerek kapanma yoluna gitmesi
- Üretimin temelli durması
- Tarım ve hayvancılığın durması ve faaliyet yapılamaması
l Sanayinin durması ve krizlerin bu alanda yaşanması
Resesyon Nasıl Önlenir?
Tablonun getirdiği durum ciddi bir krizin eşiği olur. Bunun için de akıllara resesyon nasıl önlenir sorusu gelmektedir.
- Ülke genelinde istihdam oranını artırmak büyük önem taşımaktadır.
- Üretimde çiftçiye ya da sanayiciye destek vermek önemlidir. Üretim ile ticaret noktasında gerekli teşvikler yapılmalıdır. Üretici küstürülmemelidir.
- Enflasyona arşı mücadele önlemleri alınır. Buna uygun politik adımlar atılmalıdır.
- Her ülkenin resesyona karşı bir hedefi bulunmalıdır. Bunlar aniden gelen ekonomik kriz anlarında önlem modeli şeklinde devreye alınır. Bu sayede ekonomik krizden kurtulmak mümkün olur.
Resesyona girmek belirli bir süre içerisinde kaçınılmazdır. Ancak bu önlem politikaları ile birlikte resesyon durumundan minimum zarar ile çıkılır.