Kosgeb Girişimcilik Desteği Nasıl Alınır? KOSGEB Desteği Alma Yolları
- Kosgeb Girişimcilik Desteği Nasıl Alınır? KOSGEB Desteği Alma Yolları
- KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?
- İmalat Mı Satış mı Yapacaksınız?
- KOSGEB Hangi Destekleri veriyor?
- KOSGEB Başvuruda Hangi Belgeleri İstiyor?
- KOSGEB İş Planı Hazırlanması
- KOSGEB Kredisi Başvuru Öncesi
- Girişimci Nasıl Biri Olmalı?
KOSGEB genç girişimcilere, kadın girişimcilere ve engelli girişimcilere büyük bir fırsat kapısı aralıyor. Nakit sıkıntısı olan, borç harç bir iş yeri açanlara, maddi destek ve hibeler sunan KOSGEB hibelerini kimler ne şartlarla alıyor? 2022 KOSGEB destekleri ne kadar oldu? 2022 yılında girişimcilerin 3 ayrı sınıfta değerlendirildiklerini belirtelim. Küçük ölçekteki işletmeler için geri ödemeli olarak 100 bin lira, orta ölçekli işletmeler için geri ödemeli 200 bin lira ve büyük ölçekli işletmeleri için yine geri ödemeli düşük faizli 300 bin lira destek sağlanmaktadır. Geri ödemesi KOSGEB hibeleri ise 50 bin lira ile 65 bin lira arasında değişiyor. Elbette ki bu hibe ve destekleri alabilmek için bazı şartları yerine getirmiş olmanız gerekiyor.
KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?
Yeni bir işletme açacaksınız ve maddi olarak desteğe ihtiyacınız var. Girişimci olarak öncelikle bir sermayenizin olması gerekiyor. KOSGEB hiç bir sermayesi olmayan ve hiç bir işyeri açmamış olana hemen nakit para vermiyor. Önce para bulup iş yerinizi açmanız gerekiyor. Sonra KOSGEB başvurusunu yapmanız gerekiyor. Elbette KOSGEB girişimcilik kursuna gitmiş olmalı ve detaylı bir iş planı hazırlamış olmanız gerekiyor. KOSGEB iş planı hazırlamak için, KOSGEB iş planı linki indir linkine tıklayın ve boş KOSGEB iş planını indirin. İş Planını doldurmadan önce; işinizin tüm detaylarına hakim olun. KOSGEB sizin bu yeni iş girişiminizde istihdam sağlayabileceğinizi görmelidir. Eğer KOSGEB girişimci sertifikanız yoksa e-devlet üzerinden başvurarak, online kurs aldıktan sonra sertifikanızı alabilirsiniz.
İmalat Mı Satış mı Yapacaksınız?
İster imalat yapın ister satış yapın; her durumda iş yeriniz NACE kodları dahilinde ise KOSGEB desteği almak için uzunca bir yolunuz var. KOSGEB işyerini açtığınızda tüm masraflarınızı değil yüzde 70 oranında, kendilerinin belirlediği masrafları karşılayabilir. O nedenle iş yerinize ne alırsanız alın, faturalandırın ve faturalarda her detay olsun.
KOSGEB Hangi Destekleri veriyor?
Açacağınız iş yerinin tadilat masrafları fatura edilmelidir. Kira sözleşmeniz tam olarak yapılmalıdır. İş yerinizin vergi ve ruhsat işlemleri bitirilmelidir. KOSGEB bu gibi masrafları karşılıyor. İş yerine alacağınız masa sandalye, atölye malzemeleri bilgisayar, yazıcı kırtasiye sarf malzemeleri, elektrik internet doğalgaz su faturaları, işyeriniz için reklam giderleri vs. KOSGEB tarafından karşılanabilmektedir.
KOSGEB Başvuruda Hangi Belgeleri İstiyor?
- Önce e-devletten kayıt yaptırın
- Sistemin yönlendireceği şekilde tek tek ilerleyin
- T.C kimlik belgesini yanınıza alın
- İş planı dosyanızı alın
- Varsa ortakların kimlik belgelerini de kendilerini alın.
- İkamet belgelerinizi hazırlayın
- SGK dökümünü çıkarın
- Vergi levhanızı götürün
- Gelir çizelgesini muhasebecinizden isteyin.
- İşyeri ruhsatını kira kontratını ve oda kayıt belgesini götürün.
KOSGEB İş Planı Hazırlanması
Birçok girişimcinin hazırladığı yüzeysel iş planı düzgün olmadığı için ve sizi değerlendirecek olan jüriyi etkileyemediği için hibe ve kredi reddedilmektedir. İş planı hazırlamayı bilmiyorsanız, daha önce iş planı hazırlamış ve onay almış kişilerden yardım alabilirsiniz. İş planı dosyanızı doldurmadan önce; yapacağınız iş ile ilgili her detaya hakim olmanız gerekiyor.
Rakiplerinizin ne durumda olduğu, piyasanın durumu, rakiplerinizin açıkları, sizin yapabilecekleriniz, iş yerinizi nasıl kalkındıracağınız, dönem dönem kar hedefleriniz, masraflarınız, birim başına ne kar edeceğiniz, hammaddeyi ne şartlarda kimlerden alacağınız, öz sermayeniz ve banka kredi başvurularınızın durumu, iş yerinizin seçiminde dikkat ettiğiniz kriterler ve daha bir çok ayrıntı hem dosyada olmalıdır hem de sözlü olarak sizi değerlendirecek komisyon üyelerine bu bilgiyi kem küm etmeden büyük bir öz güven içinde aktarabilmelisiniz.
Planı hazırladıktan sonra; ayna karşısına geçip planınızı anlatınız. Sonra kendinize şu soruyu sorunuz. Krediyi verecek olan siz olsaydınız; aynadaki adama verir miydiniz? Cevap hayır ise provaya ve geliştirmeye devam edin. KOSGEB parayı batıracağınızı sezdiği zaman haklı olarak size desteği vermez. Çünkü sizin gibi destek almayı bekleyen milyonlarca insan vardır. Kaynak gerçekten sınırlıdır ve taleplerin sınırı yoktur. O nedenle parayı en iyi şekilde değerlendirebilecek olan, geleceği parlak ve cesur girişimcilerin hakkı daha fazladır.
KOSGEB Kredisi Başvuru Öncesi
KOSGEB kredisini almadan önce iş yerinizi kurmuş olmalısınız. İş yeriniz gelir elde etmeye başlamış olmalıdır. Gelir gider raporları elinizin altında olmalıdır. Çarkınız dönmeli geminiz sorunsuz yürümelidir. Ancak o zaman KOSGEB desteği alabilirsiniz. Öz sermayeniz olmalı ve iş yerinizde işler yolunda gitmezse, A planı B planı C planı da hazırda olmalıdır. İş yerinizi geliştirmek için çeşitli stratejileri tasarlamış olmalısınız. Stratejileriniz ekonomik dinamiklere ters düşmemelidir. Tüm bunları hazır ettikten sonra, maddi açıdan rahatlamak için KOSGEB desteğine başvurmak sizin de hakkınız olacaktır.
Girişimci Nasıl Biri Olmalı?
Tek başına giriştiği bir işi sonuna kadar götüren gözü pek, ticareti seven, çalışmaktan zevk alan, kaos ortamında bile fırsatları görebilen ve eyleme geçebilen her kişi iyi bir girişimcidir. İyi girişimciler destek alsın veya almasın, mutlaka başarılı olurlar.
En ufak bir krizde pes eden kimseler; daima zayıf kalmaya devam ederler. Her başarının arkasında azimle çok çalışmak vardır. Girişimci, kazanmayı hedefler, kaybedenlerle yürümez. Girişimci kişi, lider ruhludur ve çalışanlarını yönlendirir, onları motive eder. Başarılarını ödüllendirir. Herkes iş bıraktığında bile işini yapmaya devam eder. Girişimci insan, rekabet ortamında iken acımasız olur, rakiplerinin eksikliklerini gözetler.