İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları

Devletimizin sosyal devlet olma yolunda atmış olduğu adımların başında gelen işsizlik maaşı, farklı nedenlerden dolayı işini kaybeden ve bir süre işsiz kalan vatandaşların bu süreçte aldıkları sosyal yardımlardan birisidir. İşsizlik maaşı nasıl alınır? Sorusuna cevap bulacağınız bu yazımızda, ayrıca işsizlik maaşı başvurusu hakkındaki tüm detayları sizler için paylaştık.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşını alabilmeniz için, bazı şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartlar oluşmadan, işsiz kalsanız dahi, işsizlik maaşı almanız söz konusu değildir. Devletin sağladığı bu sosyal haktan yararlanabilmeniz için gerekli olan şartlar, aşağıda sunulmuştur.

Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Kişinin sağlığının, arzu ve yeteneklerinin bulunup çalışmak istemesine rağmen, kendi kusuru dışında işten çıkarılması sebebiyle işini kaybetmiş olması aranan şartlardan birisidir. Yani kişi, çalışmak istemesine rağmen işveren tarafından işten çıkarılmış olmalıdır.
  • İşsizlik ödeneği başvurusundan önceki çıkarılmış olduğu işte, son 120 boyunca SGK priminin yatmış olması, son 3 yıl içerisindeyse, en az 600 gün devlete işsizlik priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • İşten çıkarıldıktan sonra gerekli olan evraklarla birlikte en geç 30 gün içerisinde, başvurusunu yapmış olması gerekliliği de ayrı bir şarttır.

İşsizlik Maaş Başvurusu Nereye Yapılır?

Yukarıda sayılan şartları sağlayan ve işsizlik ödeneği almak isteyen bireylerin, belirtilen belgeler ve 30 günlük süre içerisinde kendisine yakın İŞKUR müdürlüğüne ya da birimin internet sitesi olan www.iskur.gov.tr adresine çevrimiçi olarak başvurması gerekmektedir. Bu yöntemlerin dışında, e-devlet portalı üzerinden de başvuru yapılabilmesi mümkündür.

Başvuru için gerekli belgeler;

  • Kişinin işten çıkarıldığını ve hangi nedenle çıkarıldığını gösterir belgeler
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Doğru ve eksiksiz doldurulmuş işsizlik ödeneği başvuru formu
  • İşsizlik Maaşı Başvurusu

2019 Yılı İşsizlik Maaşı Ne Kadar Veriliyor?

İşsizlik ödeneği tek bir standart üzerinden değil, almış olduğunuz maaşların ortalaması hesaplanarak verilmektedir. Son 4 aylık çalışma sürecinde almış olduğunuz brüt maaş toplamının, yine son 4 aylık gün sayısına bölünmesiyle hesaplanıyor.

Bu hesaplama sonrasında elde edilen tutarın 30 katının %40’lık kısmı, işsizlik ödeneği olarak verilmektedir. Kişinin almış olduğu maaşın yüksek olması ve yukarıdaki hesaplamayı aşması durumundaysa, yasalar gereği kişiye verilecek işsizlik ödeneğinin, brüt asgari ücretin %80’den fazlasının verilmesi mümkün değildir.

[ilgili_yazi id=”313″]

Bu hesaplamalar ve kişinin aldığı brüt maaş miktarları değerlendirildiğinde, 2019 yılı içerisinde işsiz birisinin alabileceği en düşük maaş 1.015 TL, en yüksek ödenek ise 2.031 TL olarak belirlenmiştir.

İşsizlik Ödeneği Hangi Durumlarda Kesilir?

  • İŞKUR tarafından kişinin mesleğine uygun ve ulaşım problemi yaşamayacağı uygun bir iş bulunması ve kişinin bu işlerde çalışmayı sürekli reddetmesi durumlarında,
  • Kişinin işsizlik ödeneği almasına rağmen, kayıt dışı olarak başka bir işte çalıştığının tespit edilmesi halinde,
  • Bu ödeneği almaya devam ederken, herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olması halinde,
  • İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme ve yetiştirme eğitimlerine katılımı, gerçeğe dayalı bir sebep göstermeden reddetmesi halinde

Kişinin işsizlik maaşı kesilmektedir. İşsizlik maaşı nasıl alınır? Konusu hakkında sormak istediklerinizi, yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*