Ceza Ödemeden Taahhütlü Sözleşmeden Cayma Nasıl Yapılır?

Taahhütlü abonelikler insanların başına sıkıntılar açabiliyor. İptal ederken veya başka bir sağlayıcıya geçerken yüksek cayma ücretleri ödemek durumunda kalınabiliyor. Bu yazımızda ceza ödemeden taahhütlü sözleşmeden cayma işlemi nasıl yapılabilir sorusuna cevap arıyoruz.

Ceza Ödemeden Taahhütlü Sözleşmeden Cayma Nasıl Yapılır?

İnternet ve telefon aboneliklerinde, operatörlerin, müşterinin onayı ile abonelere imzalattığı sözleşmeler vardır. Müşteri 1 veya 2 yıllık taahhüt imzalayarak söz konusu hizmeti satın almış olur. Ancak hizmette söz verilen şekilde sağlıklı bir gidişat söz konusu değilse, ( Örnek olarak söz verildiği gibi 100 MBit hıza erişemiyorsanız bile bu hızın en az yüzde 75’ine ulaşmanız gerekiyor. Sağlayıcı firma daha düşük hızlarda hizmet vermeye devam ettiğinde, ve bu ispat edilirse sözleşmeyi fesh etme hakkı doğar) abonenin taahhüt süresi dolmadan, anlaşmayı fesh etme hakkı vardır. Bu hakkı nereden aldığına değinelim.

Tüketiciden Yana Kanun

6502 sayılı Tüketiciyi koruma hakkındaki kanuna göre; ( 52-4) tüketici, 1 yılı aşmış bulunan sözleşmeyi, hiç bir gerekçe ileri sürmeden de cezai ödeme yapmak zorunda kalmadan feshetme hakkına sahiptir. Yalnız süresi 1 yıldan az olan sözleşmelerde, hizmet sağlayıcı şirket, yaptığı indirimleri cayma durumunda geri talep edebilir. Bunlar, hediye edilen modem, yapılan indirim tutarlarını kapsayabilir.

İnternet Hizmetini Alamadan Her Ay Fatura Ödemek

Abone bir hizmet almak için sözleşme imzalar. Bu hizmeti örneğin 100 TL karşılığında taahhütsüz sağlayan A firması, bu hizmeti indirimli olarak taahhüt alarak 50 TL ye sağladığında, taahhüt süresi boyunca, sözleşmede geçen söz konusu koşulları yerine getirmek zorundadır. Eğer bu koşulları ihlal edecek bir durum oluşursa, tüketici veya müşteri 1 yılı aşmış taahhüt söz konusu ise, bunu feshedebiliyor. Bu koşulları ihlal edecek bir durum yoksa dahi sözleşmeyi feshetme hakkı vardır. Ancak taahhüt süresinde 1 yılı aşmış olmak gerekiyor. Tüketiciler haklarını savunmak için tüketici mahkemelerine başvurabilirler.

4 Ayı Aşan İnternet Kesintisi

Bazı internet sağlayıcı firmalar, kesintisiz olarak 4 ay boyunca hiçbir internet hizmeti veremediğinde, ancak bu şartla taahhüdü zamanından önce ceza ödemeden feshedebilme şansı tanırlar. Ek olarak, hizmet verilmeyen aylar için, faturada indirimler yaparlar. Ancak bazı internet aboneleri 4,5,6 ay boyunca hiç bir hizmet alamadığı için sözleşmeyi feshetmek istediğinde,( doğal olarak başka bir sağlayıcıdan hizmet almak istediğinde) cayma bedeli ödemek zorunda kalıyor. Kaldı ki bu cayma bedeli; binlerce lirayı bulabiliyor.

Tüketici, hakkını aramak için bir avukata gittiğinde, avukat parası ulaşım parası harç hurç derken, cayma bedelinin çok üstünde bir bedel ödemek zorunda kalabiliyor. Bu yorucu sürece aboneler girmek istemiyorlar. Ancak burada ince bir nüans var ki; tüketici sözleşmeyi haklı olarak feshetmek istediğini hizmet sağlayıcı şirkete yazılı olarak dilekçe ile bildirdiği halde kabul görmediğinde, hizmet sağlayıcı şirkete söz konusu cayma bedelinin en çok 10 katına kadar tazminat davası açabiliyor.

İlginizi Çekebilir:Fast ile Para Gönderme Limiti Ne Kadar? Fast ile Hızlı Para Transferi
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

ece-pulaş-kimdir
Ece Pulaş Kimdir ?
lot sayısı az olan hisseler riskler ve avantajlar
Lot Sayısı Az Olan Hisseler, Lotu Az Olan Hisselerin Riskleri
İtalya’da Asgari Ücret Ne Kadar ?
Kaç TL
NZD/USD Paritesi Nedir? Nelerden Etkilenir ? Yorumları
AUDUSD Paritesi Nedir ? Nelerden Etkilenir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2022 |