Dolar Ne Zaman Düşer ? Dolar Düşer mi 2019
Bu makalede dolar ne zaman düşer, doları düşüren faktörler nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilir, önümüzdeki dönemde dolar ne olur, yükselir mi yoksa düşer mi sorularının muhakemesini yapabilirsiniz.
Dolar Ne Zaman Düşer
2018 yılında dolar tl paritesi oldukça hareketli günler geçirdi. Dolar kuru TL karşısında ciddi bir atak yaparak 7 lira seviyesinin üzerine yükseldi. Sonrasında Abd ile düzelen ikili ilişkilerle birlikte TL nin yükselişi doların 5,20 seviyelerine kadar geri çekilmesini sağladı. Bir kaç ay önce dolar kuru tahminleri 7 lira civarı olan bir çok fon yöneticisi ve analistde dolarda yaşanan bu düşüşler sonrası beklentilerini aşağı yönlü revize ettiler. Ancak uzmanların büyük bir bölümü yıl sonuna doğru hala 6 lira seviyesinin üzerine çıkılabileceğini düşünüyorlar.
Doların Düşmesine Sebep Olan Faktörler
Ülkede yaşanan olumlu gelişmeler ve bazı dengelerin iyileştirilmesi milli paranın değerli hale gelmesini sağlamaktadır. Milli paranın değerli hale gelerek kullanımının yaygınlaşması ve döviz kurları karşısında güçlü hale gelmesiyle dolar düşmektedir. Türk Lirası ve dolar paritesi arasında yaşanan bu dengeyi çeşitli faktörler etkilemektedir.
Son yıllarda piyasalarda yaşanan sert hareketler ve küresel ekonomik sorunlar birçok ülkede olumsuz etki yapsada, ekonomisi güçlü olan ülkelerin yerel paraları değer kazanmaktadır. Dolar ne zaman düşer sorusunun cevabı olarak altın maddeleri sıraladık.
-
Siyaset ve Politika
Ülkede yaşanan siyasi gerilimler ve seçimler sonrasında istikrarlı ve sağduyulu bir ortam oluşursa dolar düşmektedir. Özellikle basın ve yayın organlarında yapılan siyasi uzlaşı mesajları, ılımlı politikalar, tüm toplumu kucaklayan hareketler milli paranın yani Türk Lirasının değer kazanmasına etki eder. İç siyasetin dolar kuruna etkisi bu şekilde olurken dış siyasette dolar kurunu etkileyen bir faktördür. Özellikle son dönemde ABD ile ikili ilişkilerin bir papaz nedeniyle bozulması sonucu neredeyse 2 katına fırlayan dolar kuru da bunun bir örneği olmaktadır. Dolar tl üzerinde son dönemde en etkili faktör Abd ile olan ikili ilişkilerin boyutu olmaktadır.
-
Ekonomik Kalkınma ve Üretim
Doğru strateji ile yönetilen ekonomilerde kalkınma olur ve bu durum para piyasalarını doğrudan etkiler. Buna paralel olarak üretimde yaşanan artış dışa bağımlılığı da azaltır. Ekonomik kalkınma ve üretimde yaşanan olumlu gelişmeler karşısında dolar düşer, Türk Lirası değer kazanır. Nitekim hatırlanacağı üzere Türk Lirası 90’lı yıllarda kötü ekonomi planları nedeniyle dolar karşısında sürekli değer kaybetmişti. Buradaki TL de yaşanan düşüş üretimin ve ekonomik kalkınmanın olmayışından ötürü yaşanan bir durumdu.
Son dönemde de dolar kuru TL karşısında ciddi bir artış gösterdi ancak bunun sebebi ekonomik kalkınmadan ziyade Abd ile olan ikili ilişkilerin gerilmesinden kaynaklanmıştı. Ancak ekonomik kalkınmanın da son dönemde bozulduğuna dair ekonomik göstergelerin olduğu da aşikardır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde ekonomik kalkınmaya yönelik politikaların izlenmemesi sonucunda yeniden dolar tl de yükselişler yaşanması olası bir hal alabilir.
-
Fed Para Politikası
Fed, ABD merkez bankasıdır. Ve Abd’de hükümetten bağımsız bir kuruluş olarak para piyasalarını yönlendirmektedir. Fed başkanlarının açıklamaları, uyguladıkları faiz ve para politikaları dolar kuru üzerinde en etkili silahlardan bir tanesidir. Örneğin Fed’in faiz arttırıması doları yükselten bir faktör iken, Fed’in faiz indirmesi ise doların düşmesine neden olacak bir gelişmedir.
-
TCMB Faiz ve Para Politikası
TCMB’nin uygulamış olduğu para ve faiz politikası da piyasalar üzerinde oldukça etkili olmaktadır. TCMB’nin faiz arttırdığı dönemlerde doların düştüğü, Faiz indirdiği dönemlerde ise genellikle doların yükseldiği görülmüştür. Son dönemde TCMB yapmış olduğu faiz arttırım kararları ve para politikasında sıkı duruş uygulaması ile birlikte doların düşmesine katkıda bulunmuştur.
-
Cari Açık
Ülkelerin ithal ettikleri ihraç ettiklerinden fazla olduğunda cari açık söz konusu olur. Cari açığını kapatan, ithal ihraç ürün dengesini sağlayan ülkelerde sıcak para girişi görülür. Milli para ile yapılan işlemler sık rastlanır. Bu durum doların düşmesine doğrudan etki eder. Son dönemde düşen TL ile beraber ihracat yapmak Türk firmalarının bazıları açısından kolay bir hale gelse de bir çok firma ham maddeyi yurt dışından ithal etiği için cari açığa pek bir katkı sağlayamamaktadır. Durum böyle olunca da Türkiye’de cari açık yıllardır süre gelen bir sorun olarak devam etmektedir.
-
Enflasyon Verileri
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık, dönemsel ve yıllık ekonomik veriler açıklanmaktadır. Bu veriler arasında özellikle TEFE, TÜFE, ÜFE gibi enflasyon verileri ekonomiyi yakından ilgilendiriyor. Enflasyon oranlarındaki iyileşme doların sakinleşmesine ve düşmesine neden olur. Son dönemdeenflasyon oranları son 15 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştır. Bu durumda TL yi baskılamakta olan bir faktör olmaktadır.
-
Dış Borç
Ekonomisi daralan ülkeler kaynak bulmak amacıyla diğer yabancı kuruluşlardan borç para aldıklarında dolar yükselişe geçer. Dış borç açığı kapanırken ve tamamen kapatıldığında ise milli para değerli hale gelir ve dolar düşer. Ülkenin dış borcu arttığında ödeme dengesinde oluşabilecek sorunlar nedeniyle para biriminin değer kaybetmesi daha kolay bir hal alacaktır.
-
Borsa İstanbul
Türkiye’deki güçlü sermaye sahibi şirketlerin yer aldığı Borsa İstanbul, ciddi bir ekonomi göstergesidir. Borsa İstanbul’da yaşanan olumlu mesajlar, yatırım haberleri, sıcak para girişleri ve işlem hacmi yüksek işlemler ekonomiye doğrudan pozitif etki yapmaktadır. Borsa İstanbul’da yaşanan bu pozitif etki ise doların düşerek TL’nin değer kazanmasını sağlar.