Dolar Ne Zaman Yükselir ?

Bu bölümde doları yükselten faktörleri sizlere anlatarak dolar ne zaman yükselir sorusuna kendinizin daha sağlıklı cevaplar oluşturmasını sağlamayı amaçlıyoruz.

Dolar Ne Zaman Yükselir?

Dolar kuru 2018 yılı içerisinde yaşanılan özellikle siyasi gelişmelerle ciddi anlamda değer kazandı. 7 Lira seviyesine kadar yükselen kur sonrası alınan önlemler ve Abd ile düzelen ikili ilişkiler sonrası dolar kuru düşüşe geçti. 7 lira üzerinden başlayan düşüş hareketi hızlı bir şekilde devam ederken kur 5,20 seviyesine kadar geri çekilmiş durumda. Yatırımcılar ise dolar nereden düşer, nereden dolar alınır diye doğal olarak merak ediyor. Peki dolar nereden alınır, doları yükselten faktörler nelerdir gelin birlikte inceleyelim.

Doların Yükselmesini Etkileyen Faktörler

Bir yatırım aracı olarak dolar birçok faktöre bağlı olarak yükselir. Yükselişe geçen dolar karşısında aslında Türk Lirası değer kaybediyor desek daha doğru olur. Dolar ne zaman yükselir ve kazançlı çıkmak için ne zaman dolar almak gerekir? Doların yükselmesini bazen kestirmek zor olsa da bazı ekonomik ve siyasi gelişmeleri yakından izleyenler dolar ne zaman yükselir sorusuna daha net bakışla cevap verebiliyor.

Doların yükselmesini etkileyen faktörleri belli başlıklar altında inceleyebiliriz:

Enflasyon Oranlarında Yaşanan Değişimler

Enflasyon oranlarının yükselmesi kurun yükselişini sağlayan etkenlerden bir tanesidir. Enflasyon oranlarının düşmesi ise TL pozitif görüntü oluşturur ki bu durumda dolar kurunda düşüşler yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Son dönemde enflasyon oranları son zamanların en yüksek seviyelerine yükselmiştir ancak doları etkileyen tek faktör enflasyon olmadığı için dolar kurunda farklı sebeplerden ötürü düşüşler yaşanmaktadır. Dolarda ki düşüşün en önemli sebebi ise Abd ile düzelen ikili ilişkilerdir.

Dolar kullanımının artması ve Üretim Faktörü

Dünya ya da ülke genelinde dolar kullanımının artması, arz talep durumunu etkileyerek doların değerli hale gelmesine sebep olacaktır. Özellikle önemli ticari anlaşmaların dolar ile yapılması yakından takip edilmelidir.

Bir ülkede üretimin az olması dışa bağımlılığı arttırır ve ithal/ ihraç dengesinde ithal ürünlerin daha çok olmasına sebep olur. Bu durum cari açığı da doğrudan etkilediği gibi, doların artmasına da sebep olur.

Petrol Politikası

Dünya üzerinde petrol fiyatları dolara endekslidir. Petrol fiyatlarının artması doları da doğrudan etkileyerek doların yükselmesine, ülke yerel para birimlerinin değersizleşmesine sebep olur.

ABD Faiz Kararları

Amerika Birleşik Devletleri dünyaya dolar ithal eden ve aldığı kararlar ile birçok ülkeyi etkileyen yapıya sahip. ABD’nin çeşitli kuruluşları tarafından yapılan faiz kararları ve açıklamaları piyasalarda ABD açısından zaman zaman olumlu etki yaparak doların yükselişe geçmesine sebep olmaktadır.

Ülke Borç Durumu

Dolar kullanan ülkelerde giderek artan borç yükleri, yerli para arzının azalmasına sebep olur. Arzı azalan milli para karşısında dolar daha hakim duruma geldiğinde ise dolar fiyatları yükselişe geçmektedir.

Spekülatif Söylemler

Spekülatif söylemler, bir ülkenin ekonomik ve siyasi gelişmelerinin art niyetli olarak okunmasıdır. Özellikle basın yoluyla yapılan bu tarz söylemler, ülkelerde olumsuz bir hava oluşturur, borsayı ve milli parayı doğrudan etkileyerek değersizleştirir. Bu durumda değersizleşen milli para karşısında dolar yükselişe geçmektedir.

Siyasi Gerilim ve Ekonomik Krizler

Siyasi partilerin uzlaşamadığı ve halk kitlelerinin ekonomik anlamda tatmin olmadığı ülkelerde kaos meydana gelir. Bu durum ülkelerin iç sorunlarıyla uğraşmasına ve para politikalarının başarısız olmasına neden olur. Değersizleşen milli para karşısında ise dolar sürekli olarak yükselmeye devam eder. Özellikle seçimler sonucunda yaşanan belirsizlikler ve dünya üzerinde meydana gelen ekonomik krizler de doğrudan etkilidir. Nitekim 2001 ve 2008 yıllarında tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizler sonrası, dolar yükselerek milli para karşısında güç kazandı.

İlginizi Çekebilir:İnternetten Para Kazanılır mı? İnternetten Para Kazanma Yolları
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Politika Faizi Nedir ?
Temettü Nedir, Nasıl Hesaplanır? Borsada En Çok Temettü Veren Şirketler
FED Nedir, FED’in Görevleri Nelerdir?
Garnet Trade Güvenilir mi? Lisansı Var mı? Yorum ve Şikayetleri
Forex ve Borsada Formasyonlar Nedir? Formasyonlar Nasıl Kullanılır?
altın piyasaları 2018
Altın Piyasası Nedir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |