Dosya Masrafı İadesi Nedir? Nasıl Alınır?

2013’ün Kasım ayında çıkarılan yeni yasa ile birlikte, dosya masrafı iadesi konusu bir kez daha kredi alan kişilerin radarına takıldı ve biz de bu sorulara cevaplar vermek istedik. Kredi alırken çeşitli isimler altında müşteriden talep edilen bu masrafların hukuki bir dayanağının artık ortadan kalkması ile birlikte, kredi çekenler bu ücretlerin iadesini istiyorlar. Peki bu nasıl mümkün ve hangi yolları takip etmek gerekir? İşte tüm ayrıntılar…

Dosya Masrafı İadesi

Kredi Dosya Masrafı İadesi Nedir? Haksız Şart Nedir?

Aslında haksız şart nedir sorusuna cevap verirsek; bu bağlamda kredi dosya masrafı iadesini ve neden kredi dosya masrafı iadesinin söz konusu olduğunu daha iyi anlayacağız. “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” kapsamında, birçok konuda, tüketicilerin haksız kural ve şartnameler ile karşı karşıya kaldığı tespit edilmiştir. Bu yüzden bu noktada bazı adımların atılması ve kredi çekenlerin zararının minimalize edilmesi bağlamında “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun“’unun ilk 5 maddesi için bu konuya atıfta bulunulmuştur.

Kredi dosya masrafı iadesi, bu ilk 5 maddeye dayanılarak, müşterilerin haksızlığa gelmesi ve bankanın yükümlülüklerini haksız bir şekilde yerine getirdiği anlamına gelen ve karşılığında alınan paranın iadesini ön gören durumdur. Bu duruma göre artık siz de dilediğiniz zaman kredi dosya masrafı iadesi için başvurunuzu yapabilir ve bu parayı hemen alabilirsiniz. Dilerseniz de aynı kredi kartı veya banka kartını kullanıyorsanız; buraya transferini de talep edebilirsiniz. Peki kredi dosya masrafının iadesi nasıl alınır ve ne yapmanız gerekli?

Masraf İadesi Nasıl Alınır?

Öncelikle nereden kredi çekti iseniz; iş bu belgeyi talep etmeniz gerekecek. Ayrıntılı ödeme planı olduğu gibi ayrıca dekont olarak da talep edebilirsiniz. Kimi zaman bu belge ücretli olarak verilebilmektedir bunu göz önüne almanız gerekecek. Bu belge veya dekont ile birlikte, iadesi istenen ücretin açıkça belirtildiği bir dilekçe yazmanız gerekecek.

3 bin TL altındaki ücret iadelerinde Tüketici Hakem Heyeti, üzerinde ise; Tüketici Mahkemelerine bizzat başvurmanız gerekecek. 3 aya yakın bir sürede, açtığınız dava sonuçlanır ve bu durumda ücret talebiniz de takiben 7 iş günü içerisinde hesabınıza geçer.

İlginizi Çekebilir:İski Abonelik Ücreti
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları
SGK Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınır? Neden Alınır?
petrol-fiyatlari
Petrol Fiyatları Nelerden Etkilenir ?
ABD Tahvil Faizlerinin Yükselmesi Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiler?
enflasyon 2019
Türkiye’de Yıllara Göre Enflasyon Oranları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |