Press ESC to close

EFT Hesaba Ne Zaman Geçer? EFT Nasıl Yapılır?

Farklı bankalarda bulunan hesaplara müşterisi olduğunuz banka hesabınızdan para transferine olanak tanıyan Elektronik Fon Transferi yani EFT hesaba ne zaman geçer? Sorusu, işlemi banka havalesi ile karıştıranlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Yazımızın devamında EFT hesaba ne zaman geçer? Sorusunun cevabıyla birlikte, Elektronik Fon Transferi ve havale arasındaki farklılıklara da değineceğiz.

EFT Nedir?

Farklı bankalara ait kişisel veya tüzel hesaplar arasında yapılması sebebiyle, olağan mesai saatleri içerisinde bu hesaplar arasında banka şubeleri, mobil, telefon ve internet bankacılığı kanallarıyla para elektronik para transferine imkân tanıyan sistemdir.

Bankacılık sektörüne 1992 yılında girmiş olsa da, 2000 senesinde dünya çapında teknolojinin daha hızlı gelişmesi ve bankacılık sektörünün bu gelişmeden alması gerekeni fazlasıyla alması sebebiyle, donanımsal ve yazılım olarak değişikliklere uğramıştır.

EFT hesaba ne zaman geçer?

EFT Hesaba Ne Zaman Geçer?

EFT ile para transferi yapma alışkanlığı az olanların sormuş oldukları EFT hesaba ne zaman geçer? Sorusunun cevabını vererek, bu işlemi havaleyle karıştıran ziyaretçilerimizi aydınlatalım.

EFT ile yapılan para transferleri, bankalar arasındaki yoğunluk durumuna göre mesai saatleri içerisinde, 5 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir. Genellikle ise 10 dakikanın altında bir sürede, gönderilen tutar karşı hesaba geçmektedir.

EFT para gönderimi sisteminde, havalenin aksine mesai gün ve saatleri bulunmaktadır. Yani akşam 17.00’dan sonra göndereceğiniz para, ilk mesai gününün ilk saatlerinde hesaba geçebilmektedir. Örneğin resmi tatil günlerine denk gelmeyen Perşembe akşam 17.00’dan sonra göndereceğiniz para, Cuma günü sabah 09.00’dan sonra hesaba geçebilmektedir.

Cuma akşamı mesai günü ancak mesai saati dışında kalan 17.00’dan sonra yapılan işlemlerde ise, resmi tatil gününe denk gelmeyen Pazartesi günü sabah saat 09.00’dan sonra gönderdiğiniz tutar karşı hesaba geçmektedir.

EFT nasıl yapılır?

EFT Nasıl Yapılır?

Banka hesabınızdan çalıştığınız banka dışındaki bir başka banka hesabına para göndermenize olanak tanıyan EFT sistemi, farklı bankacılık kanalları ile yapılabilmektedir.

Her ne kadar en yaygın olan yöntemlerin başında bankaların fiziki şubelerine gidip EFT işlemi yapmak gelse de, internet ve mobil bankacılık üzerinden yapılacak EFT işlemleri hem çok daha zahmetsiz ve hem de diğer yöntemlere göre para transfer işlemleri çok daha pahalıdır.

EFT nasıl yapılır? Sorusuna, kullanılan bankacılık kanallarını listeleyerek cevap verecek olursak;

  • Banka şubelerine giderek, dilediğiniz hesaba para gönderimi yapabilirsiniz.
  • Bankanın ATM’sini kullanarak, EFT işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Banka müşteri hizmetlerini arayarak, işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bankanın internet şubesine giriş yaparak, EFT gönderimi yapmanız mümkündür.
  • Son olarak mobil bankacılık kanalıyla da, bu işlemi sorunsuzca yapabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız kanallardan yapacağınız işlem tutarları aynı olsa bile, bu işlemler için kesilecek işlem masrafları farklılık göstermektedir. Örneğin işlemin banka şubesinden yapılması durumunda banka çalışanının zaman ayırması gereken bir işlem olması nedeniyle, işlem ücreti daha fazla olacaktır. ATM üzerinden yapacağınız işlemi değerlendirdiğimizdeyse az da olsa ATM meşguliyeti oluşacağından, banka şubesinden düşük işlem ücreti alınsa da internet ve mobil bankacılığa göre biraz daha fazla işlem ücreti ödenmesi söz konusudur.

EFT işlemleri için en az işlem ücreti ödeyeceğiniz yöntem önce mobil bankacılık, sonrasındaysa internet bankacılığı gelmektedir. Bu yöntemler aynı zamanda, internet bağlantınızın olduğu her yerden çok rahatlıkla yapabileceğiniz işlemler olduğu için, konfor konusunda da avantaj sunmaktadır. EFT hesaba ne zaman geçer? Konusu hakkında yazılanlar dışında aklınıza takılanları, yorum kısmından bize ileterek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir