George Boole Kimdir ? George Boole Hayatı
- George Boole Kimdir ? George Boole Hayatı
- George Boole Kimdir ?
- George Boole Hayatı
- George Boole Çalışma Hayatı
- George Boole Nasıl Öldü ?
Bu yazımızda bazen ders kitaplarında adını duyduğumuz, bazen googleda doodle olarak karşımızda gördüğümüz bazen ise okulda ödev olarak karşımıza çıkan George Boole kimdir, nasıl bir hayat yaşamıştır, George Boole ailesi ve kendi hakkında bilinmeyenleri tüm detayları ile paylaşmaya çalışacağız.
George Boole Kimdir ?
İngiliz kökenli olan George Boole, mantık ve matematik alanında yapmış olduğu yeniliklerle birlikte adını tarih sahnesine yazdıran bilim adamlarından bir tanesi olmayı başarmıştır. Bir çok alanda ‘ Bilgisayar Biliminin Babası ‘ olarak da kendisinden bahsedilen Boole yapmış olduğu çalışmalarla birlikte bugün ki teknolojinin temellerini atmış bir bilim adamıdır.
George Boole’nin kim olduğunu daha iyi anlamak adına şu şekilde örneklendirmemiz doğru olacaktır. Şuan arama motoru olarak kullanmakta olduğumuz başta google olmak üzere, yandex yahoo vb. arama motorlarının mantığını keşfeden ve bunu teknoloji ile birleştiren isim olan George Boole yalnızca buluşları ile değil yaşam hikayesi ile de tüm insanlığın takdirini kazanan bilim adamlarından bir tanesi olmayı başarmıştır.
George Boole Hayatı
Dijital çağın oluşmasına büyük katkı sağlayan George Boole, matematik ve mantık alanına yaptığı katkılarla bilinen İngiliz bir deha olarak kabul edilmektedir. 1815 yılında dünyaya gelen Boole, İngiltere’nin Lincoln kasabasında dünyaya gelmiştir. Babası John Boole annesi Marry Ann Joyce olan George Boole’nin yoksul bir ailesi vardı ancak bu durum onların mutluluğunu bozmuyordu. Ayakkabı ustalığı yapan babası boş zamanlarında optik aygıtlar yapar ve matematikle ilgilenirdi. George Boole’nin de bu özelliklerini babasından aldığı söylenmektedir.
İlk okul hayatına da Lincoln de başlayan George Boole daha sonra özel bir okula gitmiştir. Optik cihaz yapımına henüz çocuk yaşlarda ilgi duymakta olan George Boole, İngiltere’de bir kitapçıdan Latince dersleri almaya başlamıştı. Henüz 12-13 yaşlarında iken Latince dilinde son derece başarılı olan Boole, Latin şairlerden Horace’ın da bir şiirini tercüme etmiştir. Babası henüz 13 yaşında böyle bir başarıya ulaşan oğlu ile övünüp bu şiir çevirimini yayımlattı bu sırada kendisine inanmayarak bu yaştaki bir çocuğun bu denli bir latince bilgisine sahip olamayacağını iddaa eden bir okul müdürü ile tartıştığı da söylenmektedir.
George Boole Çalışma Hayatı
Henüz 16 yaşına geldiğinde asistan öğretmen olan George Boole’nin yabancı dillere olan ilgisi gün geçtikçe artarak devam etti. Kendi okulunu açan Boole açmış olduğu okulunda matematik üzerine çalışmalar yaptı. 5 yıl boyunca matematik üzerine çalışmalarını kendi başına sürdüren İngiliz dehanın, daha sonrasında keşke 5 yılımı bu şekilde harcayacağıma iyi bir matematik öğretmeninden ders almayı tercih etseymişim dediği söylenir.
16 Yaşında asistan öğretmenliğe başlayan ve yıllarca öğretmenlik yapan Boole maddi sıkıntılarından kurtulmayı çalışma hayatına karşın bir türlü başaramamıştır. 1848 yılında Mantığın Matematik Analizi ismi ile yayınladığı makale ile adını duyurmayı başaran İngiliz Bilim Adamına Kraliyet Derneği Madalyası verildi. 1849 yılında Queens Koleji’nde Matematik Kürsüsü Başkanı olan bilim adamı hayatının sonuna kadar bu kolejde matematik profesörlüğü yapmıştır.
George Boole aynı zamanda Tanrı’nın var olduğuna dair de çalışmalar yapmıştır. Aşırı dindar biri olan Boole, Hristiyanlıkta yer alan üçlü grup fikri ile Tanrının tek olması fikrinin çatışmasına da son derece meraklıydı. Tanrının tek olduğuna inanan Boole, mantık analiz sürecini kullanarak bunu ispat etmeye çalışıyordu. Yorumlardan arındırılmış saf dine dönmeyi amaçlayan çalışmaları ile dinin köküne inmeye çalıştığı 4 önerme ise şu şekildedir.
- Eğer tanrının her şeye gücü yetiyorsa, her şey kendi iradesine göre gerçekleşir.
- Eğer tanrı mükemmel bir şekilde iyiyse ve her şey onun iradesiyle meydana geliyorsa, o zaman mutlak kötülük olamaz.
- Eğer tanrının her şeye gücü yetiyorsa ve iyilik hali davranışlarının ana unsuruysa, o zaman acı var olamazdı ve yalnızca tanrının bir aracı olarak var olmalıdır.
- Acı vardır.
Bu 4 maddenin mantıksal düşünce ile analizini yapmış olan Boole, bunları matematiksel probleme dönüştürerek sorularına cevap aramıştır. Fakat hiçbir zaman tanrının varlığını ispatlayamamıştır. Ancak bu girişimi en büyük keşfini yapmasına olanak sağlamıştır.
George Boole Nasıl Öldü ?
8 Aralık 1864’te bir konferansa yetişmek için uzunca bir süre yağmur altında yürümek zorunda kalmış olan Boole, dersi de ıslak elbiseleri ile anlatmış ve bunun sonucunda zatürre olmuştur. Geçirdiği zaturre hastalığı sonucu hayatını kaybeden George Boole’nin 200. yaş günü ona özel bir Doodle hazırlanarak 2015 yılında Google tarafından kutlanmıştır.