Girişimcilik Nedir, Girişimci Kime Denir, Girişimciler Ne İş Yapar?

Çağımızın gelişen koşullarında insanların da şartlara ayak uydurması sonucu artık daha fazla proje hayata geçer olmuştur. Özellikle genç insanlar bu konuda daha cesaret kazanarak hamle yapma ve adım atma konusunda daha fazla imkâna ve olgunluğa sahiptir. Girişimcilik ruhunu tetikleyen bu durumlar neticesinde de girişimciliğin ilk adımları atılarak sektörde hızlı adımların atılması da mümkün olur. Bu yazımızda girişimci kime denir, girişimcilik nedir ve özellikleri nelerdir gibi soruları cevaplıyoruz.

Girişimcilik Nedir?

Temel amacı kâr gütmek olan ve yüksek risk barındıran, mevcut bu riskleri göze alarak ileriye dönük anlamda rekabetçi ortamlarda atılan ilk adımlar girişimcilik olarak adlandırılır. Daha geniş kavramı ile sürekli olarak büyüyen ve gelişen küresel pazarda rekabete dâhil olarak iş kurmak, gerekli riskleri almak ve sürekli olarak sektörde gelişime gitmek için atılan adımdır.

Girişimci Kime Denir?

Temel amacı mal ile hizmet üretmek olan, bu anlamda da karşılaşabileceği bütün riski üstlenen kişiler girişimci olarak adlandırılır. Girişimci her daim risk almak zorundadır. Risk almayan girişimcinin büyümesi ve sektöre ayak uydurması pek mümkün olmaz. Girişimci gerçekleştirdiği hizmetlerde hem kendisi kazanır hem de sürekli olarak ekonomik değerler üretir. Aynı zamanda sektörde bulunan birçok kişiye de istihdam sağlar. Girişimcinin sahip olması gereken temel yetenekler; yetenek, cesaret ve birikim olarak özetlenebilir.

Girişimci Ne İş Yapar?

Girişimciler genelde sektörde birden fazla işi yapabilen kişiler olarak ön plana çıkar. Bir girişimcinin sadece bir iş üzerinde yoğunlaştığı pek görülebilen bir durum değildir. Eğer girişimci önüne gelen fırsatlara karşı geri adım atıyorsa veya pasif davranıyorsa bu kişiye girişimci denmez.

Girişimci birçok durumda herhangi bir şey yapmadan para kazanan kişiler gibi görünse de bu durum içeriden bakıldığında böyle değildir. Bir girişimci eğer sıfırdan girerek sektörde zirveye çıkmak istiyorsa bu durumda çok daha fazla çalışır. Bu anlamda her girişimcinin çalışma hayatı boyunca bir takım sorumluluklara sahip olması beklenir.

Girişimcinin sahip olması gereken sorumluluklar;

  • Girişimci bir şirket stratejisi oluşturmak zorundadır. Bu strateji onun sektörde hangi pazarlara gireceğini ve ilerde hangi alanlara yöneleceğini belirlemesine yardımcı olur.
  • Girişime karar verdiği anda, elindeki sermayesini en doğru şekilde finanse edebileceği yatırımcılar ile görüşmeli ve onlar ile ortak hareket etmelidir.
  • Yapılan girişimin sürekli olabilmesi ve devamlılığını getirebilmesi için mutlaka bir yatırım modelinin kurulması ve bu modelin amaçtan sapmadan uygulanması gerekir.
  • Girişimciler çalışma boyunca yatırımlarını ve sahip odluğu teşvikleri en iyi şekilde finanse etmelidir.
  • Sektörde gelişmeleri her daim takip etmek için sürekli aktif olmalı ve çağın gereksinimlerine düzenli olarak ayak uydurmalıdır.
  • Girişimci sürekli olarak hizmet ağını genişletmeli ve kullanıcıların ilgisini çekecek yeni üretimler gerçekleştirmelidir.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Biraz detaya girildiğinde ve şartlar zorlandığında herkes girişimci olabilir. Ancak girişimde başarıyı elde etmek için gerekli olan koşullar bazı durumlarda doğuştan gelir. Girişim yapabilmek kadar girişimde başarılı olmak da önemlidir. Başarılı bir girişimcinin başarıya sahip olabilmesi için taşıması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir;

  • Girişimci ileri görüşlü olmalıdır.
  • Yüksek motivasyona sahip olmalıdır.
  • Her daim kendine özgüveninin tam olması gerekir.
  • Zaman yönetiminde kendini geliştirmelidir.
  • Yüksek finansal bilgiye sahip olmalıdır.
  • Yönetim becerisi bulunmalıdır.
  • Planlama yeteneğine sahip olmalıdır.
  • Karar aşamasında esneklik sağlayabilmelidir.
  • Hırslı olmalıdır.
  • İletişim becerisi yüksek olmalıdır.

Tüm girişimcilere ve girişimci olmayı hayal edenlere Elon Musk’ın başarıya ulaşmak için 10 altın kuralı başlıklı makaleye göz atmalarını tavsiye ediyoruz. Başarı kavramı kişiden kişiye göre değişebilir ancak hem maddi kazanç hem de hayallerini gerçekleştirmek bakımından büyük bir çoğunluğun başarılı bulduğu Elon Musk’ın tavsiyeleri girişimcilere yeni fikirler ve gerekli motivasyonu oluşturabilir diye düşünüyoruz.

İlginizi Çekebilir:Yılbaşından Bu Yana En Çok Düşen Hisseler (Eylül 2024)
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Beyin Göçünün Ülkeye Zararları
Moody's kredi notu kararı borsayı nasıl etkileyecek
Moodys Kredi Notu Kararı Borsayı Nasıl Etkiler? Moody’s Artırır mı?
Türkiye’de Enflasyon Neden Düşmüyor? Enflasyon Nasıl Düşer?
KAP Nedir, Kap Ne Demek? Borsada Kap’a Yapılan Açıklamalar
Tether (USDT) Nasıl Gönderilir? USDT Transferi Nasıl Yapılır?
Çince Öğrenmek zor mu? Nasıl Öğrenilir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2021 |