Kredi Ödenmediğinde Kefile Ne Olur? Haciz Gider mi?

Bankaların özellikle kredi notu düşük olan kişilere kredi verme şartlarından birisi, kefil teminatıdır. Banka alacağını daha fazla güvence altına almak için, kredi notu düşük olan ancak kredi almaya uygun olan kişilerden kefil talep edebilmektedir. Peki, kredi ödenmediğinde kefile ne olur? Kredi ödenmezse kefile haciz gelir mi? Bu ve benzer soruların cevaplarını, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kredi Ödenmediğinde Kefile Ne Olur?

Bir borca kefil olmak, asıl borçlunun o borcu ödemediğinde borcu ödemeye razı olmak anlamına gelmektedir. Günümüzde hatır gönül kefil olunması fazla önemsenmese de, borçlu borcunu ödemediğinde birinci borçlu durumuna kefil düşebilmektedir. Öncelikle kefil olmadan önce, borcun sorumluluğunu alacağınızı unutmamanız gerekir.

Borca kefil olmak için attığınız imza ile “Eğer asıl borçlu olan kişi borcunu ödemez ise, bu borcu benden tahsil edebilirsiniz, ben ödeyeceğim” demiş olursunuz. Asıl borçludan bankanın alacağını tahsil edememesi halinde, alacaklı kefilden tahsil etme yoluna gidecektir ve haciz dahil farklı birçok yolu deneyecektir.

Kredi Ödenmediğinde Kefile Haciz Gelir mi?

Kredi ödenmediğinde kefile ne olur? Sorusu içinde, kefile haciz gelip gelmeyeceğine dair sorularda sıklıkla sorulmaktadır. Yukarıda da bir cümleyle değindiğimiz üzere, alacaklı alacağını kefil ile tahsil etme yoluna da gidecektir. Şayet hiçbir surette asıl borçludan alacağını alma imkânı yoksa, kefilin maaşına haciz konulabilir ya da varsa ev ve işyerinde haczedilebilir eşyaların bulunması halinde bunları yasal yollarla alabilmektedir.

Yani borcun ödenmemesi ve şartların uyması halinde alacaklı, kefile icra gönderebilmektedir. İcra gönderim şartları, tıpkı asıl borçluda olduğu gibidir. Maaş hacizlerinde maaşın dörtte biri olup, eşya hacizlerinde de günlük ihtiyacın dışında kalan lüks sayılabilecek eşyalar haczedilebilmektedir.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Hapis Var mı?

Adli para cezaları dışında, borçlunun hapis cezasına çarptırılması bazı şartlara bağlıdır. Bu şartların başındaysa, kişinin borcunu ödeyeceğine dair yeni bir yazılı taahhüt vermesidir. İcra dairesinde verilecek yazılı ve imzalı taahhüt sözleşmesini yerine getirmeyen asıl alacaklı ya da kefil fark etmeksizin bu sözleşmeyi imzalayan herkes, borcunu zamanında ödemek durumundadır. Aksi halde, her taahhüt için 3 aylık tazyik hapsi bulunmaktadır.

Kefil Olmak İçin Eş Rızası Nedir?

Yapılan yeni düzenlemelerle hatır için kefil olmanın önemli ölçüde önüne geçilmeye çalışılarak, kefil olmak için eş rızası şartı aranmaktadır. Yani eşlerden birisi herhangi birisine kefil olmak istediğinde, eşinin yazılı ve imzalı beyanının bulunması ve bu şekilde izin vermesi gerekmektedir. Aksi halde, kefil olma şartı yerine getirilmediği için o kefillik yok hükmünde sayılacaktır.

Kredi borcu ödenmediğinde kefile ne olur? Başlıklı bu konu hakkında aklınıza takılanları, yorum kısmından bize ileterek daha kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*