Press ESC to close

Kredi sicili nasıl temizlenir?

Kredi sicilinin bozulması nedeniyle tüketicilerin uzun vadede bankalarla olan kredili alışveriş imkanının ortadan kalkması nedeniyle, kredi çekmek isteyen ancak bu nedenle çekemeyen tüketiciler, kredi sicili nasıl temizlenir? Sorusunun cevabını aramaktadır. Yazımızın devamında yaptığımız uzman araştırması sonrasında, kredi sicili nasıl temizlenir? Sorusuna verdiğimiz cevabın yanı sıra, bu sicilin bozulma nedenleri ve konuyla alakalı farklı bilgileri sizler için yayınladık.

Kredi Sicili nedir? Neden bozulur?

Kredi sicili, bankalarla daha öncesinde geri ödeme konusunda sorun yaşamış ya da yaşamaya devam eden kişilerin, “kara liste” diye de tabir edilen listeye düşmelerine denilmektedir. Yasal süreç içerisinde borcunu ödeyemeyen ve son ikazlara rağmen henüz borcu ödenmeyerek avukatlık olan tüketicilerin, kredi sicili bozulmaktadır. Kara listeye düşen tüketici borcunu tamamen ödemiş olsa bile, bu sicilin bozulması nedeniyle tüketiciler bankaların sunduğu kredili imkanlardan yararlanamazlar.

Hatta 5 yılın sonunda kredi sicili normal düzeye gelse bile, bankacılık sistemi arşivlerinde bilgileri gözükmeye devam edecektir. Bu nedenle 5 yıl sonrasında da tüketicinin kredi notunun yüksek olması gerekmektedir. Kısacası kredi sicilinin bozulmasının temel nedeni, tüketicinin geri ödeme alışkanlıklarında bankayla sorun yaşayarak yasal süreç içerisinde ödemesi gereken tutarı ödemeyerek bankayla avukatlık olması, icra takibine başlanmasıyla bozulmaktadır.

Kredi sicili nasıl temizlenir? Kredi notu ile arasındaki farklar

Kredi sicili nasıl temizlenir? Sorusunu da peşinen cevaplayacak olursak, bu sicilin temizlenmesi ancak borcun son ödemesi de yapıldıktan sonra 5 yıl beklenilmesi halinde olabilmektedir. Yani 5 yıl geçmeden, sicilin temizlenmesi mümkün değildir.

Birçok tüketici, kredi notu ile kredi sicili arasındaki ayrımı net olarak yapamamaktadır. Oysaki kredi notu, daha önce herhangi bir bankayla hiçbir şekilde alışverişi olmayan kişileri de kapsamaktadır. Tüketici kredi notları, farklı birçok faktöre göre kısa sürede yükselebilmekte veya düşebilmektedir. Ancak kredisi sicili, daha uç noktada bir kavramdır. Bankalara olan geri ödemenin bir aylık tutarının gecikmesi halinde yasal takibe düşmediği sürece, kredi notu olumsuz etkilense bile bankaya olan borç ödemesinin düzene binmesi halinde yeniden yükselebilmektedir.

Kredi sicilini tüm bankalar görür mü?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, bankacılık sistemi de büyük oranda gelişmiştir. Bankalar arası bir sistem sayesinde, herhangi bir bankayla sorun yaşamanız, kredi notu ve kredi sicili sistemi sayesinde tüm bankalar tarafından görülebilmektedir.

Örneğin Akbank’tan kredi çektiğinizde geri ödemesinde sorun yaşamanız nedeniyle, bu sorun kredi notunuza olumsuz yansıyacaktır. Bu olumsuz yansımayı, Garanti Bankası bankalar arası bir sistem sayesinde, çok rahat bir şekilde görecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir