Oldukça karlı ve bir o kadar da yüksek sermaye gerektiren bir sektör olan kuyumculuk, altın alıp satma işi yaptığı için elinde sürekli nakit para döndürdüğünden dolayı iflas etme şansı en az olan alanlardan biridir. Hal böyle iken güncel altın fiyatlarını da göz önüne aldığımızda bu sektöre olan ilgi günden güne artmıştır. Peki kuyumcu açmak için neler yapmak gerekir? Maliyeti ne kadardır? Ne kadar para kazandırır? İşte kuyumcu dükkanı açmak için tüm bilinmesi gerekenler!
Kuyumcu Açma Maliyeti Ne Kadar?
Gerekli şartları sağlayanlar ve güçlü bir sermayeye sahip olanlar için kuyumcu açmak gayet kolaydır! Kuyumcu açma fikrinde olan kişiler için ceplerinden çıkacak olan maliyet; bulundukları şehre, konuma ve ürün çeşitliliğine göre değişkenlik gösterir diyebiliriz. Net bir rakam olmamakla birlikte genel anlamda ortalama 2 milyon ya da 3 milyon TL gibi bir sermaye gerekmektedir. Diğer yandan kendi dükkanınız bulunuyorsa ve altını temin edeceğiniz iyi bir yer mevcutsa bu rakam daha aşağılara çekilebilir. Ancak en az 1 milyon TL’yi gözden çıkarmanız gerektiği unutulmamalıdır.
Kuyumcu Açmak İçin Şartlar ve Gerekli Belgeler
İyi bir sermayeye sahip olmak kuyumcu açmak için tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda kuyumcu açma şartlarına uyum sağlanması da gereklidir. Bu şartlar; öncelikle ustalık belgesine sahibi olmak (bu belgeyi almak için en az ilkokul mezunu olmak), 22 yaşı tamamlamış bulunmak, istenilen belgeleri eksiksiz temin etmek ve tüm işlemleri tamamlamak gibi koşullardan oluşmaktadır. Kuyumculuk için temin edilmesi gereken evrakları ise şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- Ustalık belgesi
- İkametgah
- Nüfus cüzdanı sureti
- Fotoğraf
- Tapu ya da kira sözleşmesi
- İmza sirküleri
- Oda sicil belgesi
- Dükkanın plan ve krokisi
- Güvenlik kamera sistemi
Tüm bu belgeler haricinde bir de kuyumcular odasına kayıt olunması şartı bulunmaktadır. Kimlik fotokopisi, vesikalık fotoğraf, vergi levhası ve adres bilgilerini içeren standart evraklar ise kuyumcular odasına kayıt olmak için talep edilen belgeler arasındadır. Ayrıca 2022 yılında odaya kayıt yaptıracaksanız 755,55 TL gibi bir kayıt ücreti ödemeniz gerekecektir.
Kuyumcu Açmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bir kuyumcu dükkanı açmaya karar verdiyseniz ilk önce dikkat etmeniz gereken şey dükkanın konumu olmalıdır. Merkezde ya da işlek mevkide bulunan bir dükkan, satışları en çok etkileyen faktörlerin başında yer almaktadır. Zira böyle bir kuyumcunun müşteri potansiyeli, mahalle arasındaki diğer dükkanlara nazaran çok daha yüksek olacaktır.
Kuyumcu dükkanı açmak için dikkate alınması gereken ikinci husus, sıkça tercih edilen ve geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olmaktır. Sınırlı ürün satmak dükkanınıza gelen müşterilerin aradıklarını bulamamalarına ve bu da başka kuyumculara yönelmelerine neden olacaktır. Bu sebepten dolayı ürün modeli ve ürün çeşitliliği hususunda hassas davranmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca değişik modelleri satışa sunmak kuyumculuk sektöründe bir farklılık yaratmanıza katkıda bulunacaktır. Bu farklılık ürün skalasında olabileceği gibi dükkan konseptinde de yapılabilir. Göze hitap etmek de müşteriyi çeken etkenlerdendir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli mevzu elbette ki sermaye! İyi bir kuyumcu dükkanına sahip olabilmek için iyi bir sermayenizin de bulunması gerekiyor. Aksi halde çok da yeterli olmayan bir sermaye ile açacağınız kuyumcu dükkanı, işlevsiz olacak ve kardan ziyade sizi zarar ettirecektir. Son olarak sağlam bir planlama yaparak ona göre adım atmalı ve bu plan doğrultusunda düzen kurmalısınız.
Kuyumculuk Ne Kadar Para Kazandırır?
Bu durum, ne kadar ürün satışı yapıldığına ve dükkanın nerede olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak tüm giderler düşüldüğünde ortalama ayda 10 bin ile 100 bin TL arası bir kazanç elde edilebilmektedir. İşlek bir mevkide 10 kilo kadar altın ile açılan bir kuyumcu dükkanında, aylık kazanç tutarı 30 bin ile 150 bin TL arasında değişmektedir. Öyle ki bazı kuyumcuların aylık 200-300 bin TL gibi net kazançlar elde ettiği de görülmektedir. Fakat bu kuyumcular, yılların sarrafıdır. Zira yeni açılan bir kuyumcunun ilk etapta bu kazanca sahip olması çok zordur. Şöyle bir durum daha var ki sektörde tanınmış olmak bu iş için önemli bir avantajdır! Zaman ilerledikçe tanınmakta ve bu doğrultuda güven kazanılmaktadır. Bu da kazanç tablosuna olumlu bir şekilde yansımaktadır.
Genel itibariyle hem altın satışından hem de altındaki fiyat yükselişlerinden yararlanıp kar elde eden kuyumcular, aynı zamanda hurda altın alarak bunu işleyip kar marjlarını %20 ile 25’e kadar çıkarabilmektedir.
Kuyumcuda çalışan işçilerin maaşları genellikle haftalık olarak verilir. Özellikle İstanbul’da haftalık 1500 – 2500 TL arasında değişen ücretler verilmektedir. Yani kuyumcuda çalışanların aylık olarak 6,000 – 10,000 TL bandında bir kazanç elde etme olanağı bulunmaktadır.
Kuyumcuların Çalışma Saatleri
Kuymcuların çalışma saatleri bulundukları bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak 08:00-09:00 arası kuyumcu açılış saatleri olmaktadır. AVM içerisinde yer alan kuyumcuların açılış saatleri ise 10:00 olmaktadır. Kuyumcuların kapanış saatleri ise işlek bölgelerde 19:00 civarındadır. Yaz ve kış aylarında bu saatler değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıntılar için kuyumcular kaça kadar açık başlığına göz atabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın