KYK Borç Sorgulama ve KYK Borç Yapılandırma
- KYK Borç Sorgulama ve KYK Borç Yapılandırma
- KYK Borç Hesaplama Nasıl Yapılır?
- KYK Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?
- KYK Borç Sorgulama
- KYK Kredi Borcu Ertelenir mi?
- KYK Kredi Borcu Silinir mi?
KYK öğrenim kredisi alan öğrencilerin bilgi almak istedikleri konuların başında gelen KYK borç sorgulama ve KYK borç yapılandırma konuları hakkındaki detayları, aşağıda sizler için paylaştık. Üniversite öğrencileri arasında azımsanmayacak bir oranın KYK öğrenim kredisi alarak eğitimini tamamlaması, bilinen bir gerçektir. Öğrenimini tamamlayan ancak henüz KYK borcunu ödeme imkânına kavuşamayan öğrenciler, KYK borç sorgulama ve çıkan borcun yapılandırılması konusunda bilgi alarak borçlarını yapılandırma yoluna gitmektedir.
KYK Borç Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kredinin güncel borç hesaplaması için, Yİ-ÜFE, öğrencinin krediyi almış olduğu ay ve mezun olduğu ayın belirli oranlamasının alınması gerekmektedir. Bir nevi enflasyon değerleri üzerinden yapılan bu hesaplamalarda, kredinin alınmış olduğu ay ile mezun olunan aya kadar olan enflasyon değerleri dikkate alınmaktadır. KYK borç hesaplaması için, online olarak borç hesaplama araçlarıyla hizmet veren web sitelerini ziyaret ederek borcunuzu daha sağlıklı bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
KYK Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?
KYK öğrenim kredisi borç yapılandırma yapabilmek için, borcu bulunan kişinin Geli İdare Başkanlığı’na ait internet sitesi üzerinden, vergi dairelerinden ya da 444 01 89 numaralı Gelir İdare Başkanlığı çağrı merkezinden yararlanması mümkündür.
Borcunuzu yapılandırırken mevcut durumunuzla birlikte, ödemelerinizde sıkıntı yaşamayacak şekilde bir yapılandırma yapmanız borcun geri ödemesi esnasında yeniden sorun yaşamamak için önemle dikkat etmeniz gereken bir husustur.
KYK Borç Sorgulama
KYK borç sorgulama işlemini yapmak ve mevcut borcunuzu net bir şekilde öğrenmek için, kyk.gov.tr adresinden, yani kurumun resmi web sitesinden “Kredi geri ödeme sorgu” ekranı üzerinden borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Kurumun internet sitesi dışında mevcut borcunuzu, e-devlet hesabınız üzerinden de görebilir ve yine bu yerlerden online olarak kredi ya da banka kartıyla borcunuzu ödeyebilirsiniz.
KYK Kredi Borcu Ertelenir mi?
KYK borçlarının ertelenebilmesi için, bir takım şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartlar, şu şekildedir.
- Borçlu kişinin hali hazırda doktora ya da yüksek lisans eğitimine devam etmesi
- Borçlunun işsiz konumda olması
- Erkek borçlular için, vatani görevini yani askerliğini yapıyor olması
- Kişinin çalışmasına engel olacak şekilde kalıcı veya uzun süreli bir rahatsızlığının bulunması
Gibi durumlarda, borç ertelemesi yapılabilmektedir.
KYK Kredi Borcu Silinir mi?
Yine borcun silinebilmesi için, kişinin belirli şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu şartlarda yukarıdakilere benzer olup, şu şekildedir.
- Kişinin hayatını çalışarak idame ettiremeyecek durumda, sağlık problemlerinin ortaya çıkması
- Kredi borcunun ortaya çıktıktan sonra kişinin şehit ya da gazi çocuğu unvanını alması
- Vefat etmiş olmak
Gibi olağan dışı durumlarda, ilgili yerlere gerekli raporlar sunularak KYK borcunun silinmesi sağlanabilmektedir. Bunların dışında, KYK borçlarının silinmesi mümkün değildir.