Mevduat Faizi ve Fon Gelirlerinde Stopaj Oranları Artırıldı
- Mevduat Faizi ve Fon Gelirlerinde Stopaj Oranları Artırıldı
- Stopaj Oranları Ne Kadar Arttı?
- Stopaj Değişikliği Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
- Stopaj Artışı Yatırımcıyı Nasıl Etkileyecek?
- Faiz İndirimi Beklentileri ve Borsa İlgisi
- Stopaj Oranı Artışının Arkasındaki Nedenler
Son dönemde Türkiye’de mevduat yatırımcılarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranları artırıldı. Faiz yatırımcısının kafası karışmış durumda. Stopaj oranlarının artırılması faiz yatırımcısı için ne anlama geliyor? Stopaj oranları ne kadar arttı ve yatırımlarınızı nasıl etkileyecek? Konuyla alakalı ayrıntılara birlikte bakalım..
Stopaj Oranları Ne Kadar Arttı?
1 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, 6 ay vadeli mevduatlarda stopaj oranı %7,5’ten %10’a çıkarıldı. Yani kısa vadeli mevduat hesaplarında faiz kazancın üzerinden daha fazla kesinti yapılacak. Eğer paranı bir yıl vadeli bir mevduatta tutmayı tercih ediyorsan, oradaki stopaj oranı da %5’ten %7,5’e yükseltildi.
En uzun vadeli seçeneklerde bile stopaj oranları değişti: 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda daha önce %2,5 olan stopaj oranı, artık %5 olacak. Yani kısa, orta ve uzun vadeli mevduat seçeneklerinin hepsinde stopaj artışı söz konusu.
Stopaj Değişikliği Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Bu yeni stopaj oranları 1 Kasım 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Eğer faiz getirisi elde etmeyi planlıyorsan, 31 Ocak 2025 tarihine kadar bu yeni oranlarla karşılaşacaksın. Bu tarihten sonra yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı ise hükümetin alacağı kararlara bağlı. Muhtemelen yılbaşına kadar yeni bir düzenleme yapılmayacak çünkü zaten yılın bitmesine 2 ay kaldı. Yılbaşında ise daha yüksek stopaj oranları bizi bekliyor gibi görünüyor.
Stopaj Artışı Yatırımcıyı Nasıl Etkileyecek?
Bu stopaj artışı, özellikle faizde parasını değerlendiren yatırımcılar için önemli bir gelişme. Stopaj kesintisi, faiz kazancının daha büyük bir kısmının vergiye gitmesi anlamına geliyor. Örneğin, bir yıl vadeli mevduatınla daha önce kazandığın faizin %5’i kesiliyordu, şimdi bu oran %7,5’e çıktı. Bu da eline geçen net faiz getirisinin daha az olacağı anlamına geliyor.
Yani, mevduat faizinden elde edeceğin gelir artık daha düşük olacak. Bu da yatırımcıları yeni stratejiler aramaya itebilir. Tabii TCMB’den faiz indirimi beklentisinin de giderek güçlenmesi faiz yatırımcıları için ekstra bir endişe kaynağı. Dolayısıyla zamanında yatırım araçlarını değiştirmek isteyenler arayışa geçmeye başladılar bile. Bu anlamda farklı yatırım enstrümanlarına bakıldığında Borsa İstanbul, döviz, altın, emtia ürünleri, kripto paralar gibi bir liste oluşturulabilir. Ancak şu an faiz yatırımcısının gözü borsaya çevrilmiş durumda. Çünkü faiz artırımlarıyla düşüşe geçen Borsa İstanbul’un, faiz indirimleriyle yükselişe geçecek beklentisi piyasalarda oluşmaya başlamış durumda.
Faiz İndirimi Beklentileri ve Borsa İlgisi
Faiz oranları yüzde 50 seviyesinde tutulmaya devam ediyor. Bazı banka ve aracı kurumlar yılbaşına kadar TCMB’den faiz indirimi beklior. Yabancı kurumları bazıları ise enflasyonda beklenilen iyileşmenin görülmediği gerekçesiyle faiz indiriminin 2025 başında yapılacağını görüyor.Yksek faiz oranlarının bedelini ise hem borsa yatırımcıları hem de reel sektör çekiyor. Hisse senedi yatırımcıları yılın ilk çeyreğinden bu yana ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldı. Parasını faizde değerlendirenler kazanırken, hisse senedinde değerlendirmek isteyenler enflasyona karşı ciddi anlamda yenildiler. Şimdi ise faiz indiriminin yaklaşıyor olmasıyla birlikte borsaya olan ilginin yeniden artması bekleniyor.
Stopaj Oranı Artışının Arkasındaki Nedenler
Aslına bakarsanız Türkiye’de stopaj oranları zaten geçtiğimiz yıllarda yüksekti. Ancak pandemi sonrası artan enflasyon ve döviz kuru ile başa çıkabilmek için atılan adımlardan biri de stopajların düşürülmesi olmuştu. Dövize yatırımın önünü kesme ve yatırımcıları faize yöneltmek için atılan adımlardan biri olan bu adıma artık ihtiyaç kalmamış görünüyor. Çünkü dolar ve diğer döviz birimleri aylardır istenilen seviyede ve durağan. Dolayısı ile dövize olan ilgi zaten düşük. Düşürülen stopaj oranları sonucunda dövize ilginin artmayacağı beklentisi var. Bu nedenle de stopaj oranları artırılmış görünüyor. Nitekim stopaj oranlarının artırılması ile beraber döviz kurlarında önemli bir hareketlilik yaşanmamış görünüyor.
Faiz indirimi yapılmadan, mevduat getirilerinden alınan kesinti artırıldı. Böylece yatırımcıların net gelirleri azalacak, ama faiz oranları aynı kalacak. Bu adım, faizlerin henüz düşmediği bir dönemde yatırımcıların farklı alanlara yönelmesini de teşvik edebilir.
Sonuç olarak, stopaj oranlarının artırılması, özellikle faiz getirisi elde eden yatırımcıları doğrudan etkileyen bir gelişme. Faiz gelirinden yapılan kesintiler daha yüksek olacak, bu da yatırımcıların ellerine geçen net kazancın azalması demek. Yatırımcılar bu durumda farklı yatırım araçlarına yönelebilir. Borsa, döviz ve altın bu dönemde daha cazip alternatifler olabilir.
Her durumda, yatırım yaparken dikkatli olmak ve güncel gelişmeleri yakından takip etmek önemli. 2025 yılı boyunca stopaj oranlarının nasıl gelişeceğini ve hükümetin yeni düzenlemeler getirip getirmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.