Son zamanlarda yatırımcılar için önemli bir yatırım aracı olan borsa, mevcut sermayenin verimli bir şekilde değerlendirilmesini sağlayan bir platformdur. Halka arz edilen şirketlerin hisselerine ortak olunarak, hisse fiyatlarının doğru yükseliş ve alçalış zamanlarında al sat yapılarak kar elde edilmesini sağlar. Günümüzde milyonlarca yatırımcı borsada bulunan şirketlerin hisselerine ortak olarak sermayelerini güvenli bir şekilde değerlendirmektedir. Borsa yatırımlarının bilmesi gereken kavramlardan bir tanesi olan temettü konusunu bu makalede ayrıntılı şekilde ele aldık. Temettü nedir, temettü hesaplaması nasıl yapılır, temettü nasıl dağıtılır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabileceksiniz. Ayrıca son dönemde yatırımcılarına en fazla dağıtan şirketleri de sizler için sıraladık.
Temettü Nedir?
Temettü hisseleri de borsada yatırımcıya sağlanan önemli avantajlardan biridir. Temettü sayesinde kar payı artırılabilir ve uzun vadede güçlü yatırımlar yapılabilir.
Temettü, şirketlerin belli bir dönem içerisinde kazandıkları kar payı olarak geçmektedir. Bu kar payı, bazı şirketler tarafından nakit veya bedelsiz hisse şeklinde yatırım ortaklarına paylaştırılmaktadır. Bu işleme de kısaca temettü adı verilir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, her şirketin sunması gereken bir hak değildir. Bu nedenle temettü hisseleri veren şirketler, yatırımcılar için oldukça ayrıcalıklıdır.
Temettü miktarı, şirket bünyesinde bulunan bir yatırımcının sahip olduğu hisse senedi miktarına göre belirlenir. Adaletli bir hesaplamayla, yatırımcıların şirkete yaptıkları yatırıma göre temettü bedeli alması sağlanır. Yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen temettü dağıtımı, bazı şirketler tarafından yılda birkaç sefer gerçekleştirilmektedir.
Temettü Nasıl Dağıtılır?
Temettü nedir sorusunu cevapladıktan sonra geçelim temettü nasıl dağıtılır sorusuna. Bir şirketin yıllık sahip olduğu kar miktarı, yatırımcılara ödenecek kar payının belirlenmesini sağlar. Ancak şirket yatırımcılarına dağıtılacak olan kar payı, mevcut pay içerisinden vergiler ve diğer şirket gelirleri çıkartıldığında ortaya çıkar. Net kar payının %20’nin altında olmaması koşuluyla kar, yani temettü bedelinin dağıtımı gerçekleştirilir. Temettü dağıtımı ise üç şekilde yapılmaktadır.
Yatırımcının sahip olduğu hisse miktarına göre belirlenen temettü bedeli yatırımcının hesabına ya nakit olarak ya da bedelsiz hisse senedi olarak aktarılabilmektedir. Bunların dışında temettü dağıtımı yatırımcılara hem nakit hem de bedelsiz hisse şeklinde de yapılabilir. İki seçenek dahilinde de yatırımcı, temettü dağıtımından kazançlı olmuş olur. Eğer şirket halka arz olmuş bir şirket değil ise yapacağı ilk temettü dağıtımını nakit olarak yapmak zorundadır.
Temettü Nasıl Alınır?
Borsada hisse alıp satarak yatırım yapan kişilerin en çok takip ettiği şirketler temettü hisseleri veren şirketlerdir. Bu şirketlerin temettü dağıtımından faydalanabilmek için yatırımcılar o şirketin hisselerine ortak olmaları gerekir.
Temettü dağıtım günü belirlenen şirketlerin hisselerine bir gün önce dahi ortak olmak, o şirket üzerinden temettü hakkına sahip olunabilmeyi sağlar. Belirlenen dağıtım yöntemine göre temettü oranı, yatırımcının kullandığı yatırım hesabına sorunsuz bir şekilde aktarılır.
Temettü Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Temettü hesaplaması, temettü hisseleri veren şirkete ortak olan yatırımcıların bile kolaylıkla yapabileceği bir hesaplamadır. Hesaplamada şirket tarafından belirlenmesi gereken en önemli oran ise verilecek temettü oranıdır. Bu oran şirketin yıllık bilançosuna göre verilmektedir. Ancak bu oran en az %20 şeklinde olmalıdır.
Şirket hisseleri borsada nominal değerlerle ölçülmektedir. Yani alınan her bir hissenin borsadaki değeri 1 TL değerindedir. Bu sayede yatırımcılar, alacakları temettü bedelini de kolaylıkla hesaplayabilir.
Örneğin; bir şirket mevcut ortaklarına %20 temettü ödemesi yapacaktır. Herhangi bir yatırımcının elinde de o şirkete dair 100 adet hisse bulunmaktadır. Hisse başına 20 kuruş temettü kazanılacağından 100 hisseden toplam 20 TL temettü alınır. Yalnız temettü dağıtım işlemlerinde yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir konu da, temettü dağıtımının ardından birim hisse fiyatlarının düşmesidir. Bu da temettü hisseleri veren şirketlerinin kısa değil uzun vadeli yatırımlar için çok daha uygun olduğu anlamına gelir.
Hangi Şirketler Yüksek Temettü Verir?
Temettü veren şirketler, yatırımcılara uzun vadede güven veren ve avantaj sağlayan şirketlerdir. Ancak bu şirketlere yalnızca temettü payından kar sağlayabilmek için yatırım yapılmamalıdır. Çünkü hisse fiyatları temettü dağıtımının ardından yatırımcılara verilen temettü oranına göre düşüş göstermektedir. Yüksek temettü hisseleri veren şirketler ise şu şekildedir:
- Vestel Elektronik Sanayi
- Aksigorta
- Doğuş Otomotiv
- lVestel Beyaz Eşya Sanayi
- Türk Telekom
- Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları
- İskenderun Demir ve Çelik
- BİM Birleşik Mağazalar
- Anadolu Hayat Emeklilik
Bir yanıt bırakın