FED Nedir, FED’in Görevleri Nelerdir?
- FED Nedir, FED’in Görevleri Nelerdir?
- FED Ne demek?
- FED'in Görevleri Nelerdir?
- FED Uluslararası Piyasaları Etkileyebilir mi?
FED, ABD merkez bankası olarak bilinen bir kurumdur. ABD’nin ekonomik politikalarını belirleyen kurumdur ve herhangi bir kuruma bağlı değildir, çalışmalarını tamamen bağımsız bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bu içerikte FED nedir başta olmak üzere, ABD’nin merkez bankası hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlandıracağız.
FED Ne demek?
23 Aralık 1913 yılında kurulmuş olan FED, ABD’nin para politikalarından sorumludur ve finans dünyasındaki en önemli kurumlardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Merkez bankası görevini yürütmekte olan FED,1929 yılında yaşanan krizin ardından gelen ekonomik buhranla birlikte çok geniş yetkilere sahip olan bir kurum haline geldi.
FED sistemine yetkililer tarafından verilen ayrılıklarla birlikte merkez bankaları, bağımsız şekilde çalışabilme yetkisini elde etti. Verilen yetkilerle, hükümet ve kamu kuruluşlarının FED’e müdahalede bulunması engellenmiş oldu. Hatta geçtiğimiz birkaç sene içerisinde de dönemin ABD başkanı Trump ve FED başkanı arasında çok ciddi problemler yaşanmıştı. FED’in bu denli güçlü bir merkez bankası olmasının altında yatan bir diğer sebepse doların oldukça güçlü bir para birimi olmasıdır. Neredeyse tüm dünya piyasalarında işlem görmekte olan dolar, FED’e ciddi bir hareket yeteneği kazandırmakta ve para politikasında daha etkin rol almasını sağlamaktadır.
FED’in Görevleri Nelerdir?
FED ne iş yapar gibi sorularda sıklıkla sorulmakta olanlar arasında yer alıyor. FED, yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi ülkenin para politikalarını yönlendirmektedir. FED görevleri ise genel olarak şu şekildedir;
- Piyasanın durumuna göre piyasaya para arz eder.
- Piyasalardaki kredi ihtiyaçlarını ve faizleri karşılar.
- Ekonomik beklentilerin tespitini yapar ve gerekli koşullarda müdahalelerde bulunur.
- Bankacılık hizmetlerinin gelişmesi adına güvenli ve sorunsuz bir bankacılık hizmetinin oluşturulması için çalışmalar yapar. Aynı zamanda bankalar üzerinde denetleyici ve düzenleyici yetkilere de sahiptir.
- Piyasaya arz edilecek olan kağıt ve madeni paraların basımından sorumludur. Aynı zamanda bu paraların dağıtım yetkisi de FED’in görevi olarak bilinmektedir.
- Piyasanın para ve kredi hacmini tespit eder, hamleler yapar.
- İhtiyaç duyulduğu halde bankalara kısa zamanlı borçlar vermektedir.
- Ekonomi ve fiyatlarda yaşanan durumlara karşı hareket etme özgürlüğü bulunmaktadır. Bu da sektörleri yönlendirici bir etkiye sahip olduğu şeklinde yorumlanabilir.
- Uzun vade için ekonomik planlamalar yapar ve bunların piyasaya ne şekilde uygulanacağını belirler.
- Ekonomik krizlerin önlenmesi, devalüasyon oluşmasının önüne geçilmesi gibi amaçlarla, acil paraya ihtiyaç duyulduğunda gerekli parayı sağlar.
- Ayrıca, ABD’nin hükümetine de mali konularda danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır.
FED Uluslararası Piyasaları Etkileyebilir mi?
FED ne işe yarıyor gibi soruların ardından FED’in yapacağı hamlelerin uluslararası ekonomiyi etkileyebilecek güce sahip olup olmadığı sorusu da sorulmaktadır. ABD’nin en büyük ekonomik güç olduğu ve FED’inde ABD’nin para politikasını yönettiğini göz önünde bulundurursak, FED tarafından yapılacak hamlelerin küresel ekonomiyi etkileyecek düzeyde olduğu söylenebilir. Dolar, neredeyse tüm dünya ülkelerinin piyasalarında işlem görmekte olan bir para birimidir. Bu nedenle dolarla ilgili alınacak kararlar, dünya ekonomisine yön verecek düzeydedir.
FED son yıllarda almış olduğu faiz kararları ile piyasaları etkilemeye devam ediyor. Fed’in faiz indirim ortamının devam ettiği bugünlerde genişlemeci para politikasının devam ettiği görülüyor. Pandemi süreci ile beraber ekonomiye destek olmak amacı ile bir süre daha Fed’in faiz artırımına gitmeyeceği öngörülüyor.
ABD Merkez Bankası FED’in aldığı kararlar sadece Amerika’yı değil, tüm dünya ekonomilerini etkileyebilmektedir. Bu nedenle FED’in aldığı para politikası kararları, bütün dünyadaki yatırımcılar tarafından yakından takip edilmelidir. FED hakkındaki diğer detaylar ve ayrıntılı bilgilere de bu sayfadan ulaşabilirsiniz.