Eşit Ağırlık Önü Açık Bölümler, Eşit Ağırlık Meslekleri ve Maaşları 2024

Türkiye’de her yıl yaklaşık 2,5 milyon genç üniversite sınavına giriyor. Sınava giren öğrencilerden yaklaşık 1,5 milyon öğrenci ise çeşitli üniversitelerin çeşitli bölümlerine yeni kayıt yaptırıyorlar. Tabiki bu öğrencilerin içinde sayısal, sözel ve eşit ağırlık alan öğrencileri bulunmakta. Bugünkü makalemizde sizlere orta öğretimde eşit ağırlık alanını tercih etmiş bir öğrencinin, Eşit ağırlık bölümü öğrencileri genel olarak hangi dersleri alır? Eşit ağırlık önü açık bölümler nelerdir? Eşit ağırlık alanında geleceği açık meslekler nelerdir? Ve bu meslekleri seçen öğrencileri 2022 yılında ortalama nasıl maaşlar beklemektedir gibi soruların cevaplarına yanıt bulmaya çalışacağız.

Eşit Ağırlık Nedir? Hangi Dersler Vardır?

Eşit ağırlık genel olarak, TM (Türkçe Matematik) olarak da adlandırılmaktadır. Eşit ağırlık, Sayısal ve sözel derslerin öğrencilere dengeli bir şekilde öğretildiği bölümdür. Yani lise öğreniminde eşit ağırlık bölümünü tercih eden bir öğrenci tercihini yaptıktan sonraki eğitim öğretim yıllarında matematik ve geometri gibi sayısal dersler alırken, edebiyat felsefe tarih gibi sözel dersleri de öğrenmek zorundadır. Çünkü üniversitelere giriş sınavında bu derslerden sorumlu olacaklardır. Peki, eşit ağırlık bölümünde hangi dersler vardır? Aşağıda eşit ağırlık bölümünde öğretilen dersleri görmektesiniz.

  • Türk Edebiyatı
  • Coğrafya
  • Dil ve Anlatım
  • Matematik
  • Tarih
  • Felsefe
  • İngilizce
  • Geometri

Bu derslere yatkınlığı olan öğrenciler, eşit ağırlık bölümünü seçerek bundan sonraki üniversite bölümünü, hayatını, kariyerini, mesleğini artık bu noktadan şekillendirmeye başlayacaktır.

eşit ağırlıkta hangi dersler var

eşit ağırlıkta hangi dersler var, eşit ağırlık hangi testleri çözüyor

TYT ve AYT sınavları tüm bölümler için düzenlenmekte. Burada TYT’de eşit ağırlıkçılar fen bilgisi de çözmektedir. Ancak alan dersleri olarka kabul edilen AYT’de fen yani fizik, biyoloji ve kimya çözmelerine gerek yoktur. Eğer sayısal puanınızın da hesaplanmasını istiyorsanız Fen derslerinden de soru çözebilirsiniz.

Eşit Ağırlık Bölümleri Nelerdir?

Eşit ağırlık, sayısal ve sözel gibi tek alanda uzmanlaşma olmadığı için meslek yelpazesi çok geniş bir bölümdür. Eşit ağırlık bölümünü tercih eden bir öğrenci, hangi bölümleri seçebilir diye bir soru aklınıza gelmiş olabilir. Gelin bu meslekleri genel hatlarıyla inceleyelim.

  • Hukuk
  • Sınıf öğretmenliği
  • Sağlık Yönetimi
  • Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi
  • Bilim tarihi
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  • Grafik Tasarımı
  • Ekonomi
  • İç mimarlık
  • Kamu yönetimi
  • Konaklama ve Turizm İşletmeciliği
  • Moda Tasarımı
  • Havacılık yönetimi
  • Sosyoloji
  • Tekstil Tasarımı
  • Felsefe Grubu Öğretmenliği
  • Finans ve bankacılık
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Avrupa Birliği İlişkileri
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
  • İktisat
  • Çocuk gelişimi
  • Pazarlama
  • Bilgi ve Belge Yönetimi
  • Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı
  • Uluslararası İlişkiler
  • Psikoloji
  • Maliye
  • Bankacılık
  • Beden eğitimi ve Spor öğretmenliği

Eşit Ağırlık Önü Açık Bölümler 2023

Eşit ağırlık bölümünü tercih eden öğrencilerin 2022 yılında önü açık 5 meslek grubu ve maaşlarını birazdan detaylı inceleyeceğiz. Genel olarak eşit ağırlık bölümleri arasında önü açık 5 bölüm olarak kabul edilen bölümlerin; Avukatlık, Sınıf öğretmenliği, Elektronik Ticaret ve Teknoloji yönetimi, İç Mimarlık, Finans ve Bankacılık olduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu meslekleri tercih edenler 2022 yılında ne kadar maaş alacaklar?

eşit ağırlık önü açık bölümler

eşit ağırlık önü açık bölümler ve maaşları 2022

Eşit Ağırlık Önü Açık Bölümlerin Maaşları 2022

Eşit ağırlıkta önü açık bir çok bölüm var. TYT ve AYT’de hem sayısal hem de sözel bölümden çözmek gerekilen eşit ağırlıkta gelecek vaad eden bölüm sayısı oldukça fazla. Özellikle pandemi döneminden insanlar paradan para kazanır hale geldi. Bu dönemde, bankacılık, fnans, ekonomi ön plana çıktı. Borsa forex ve kripto para piyasaları bir çok insan için yatırım aracı oldu. Dolayısı ile eşit ağırlıkta önü açık bölümlerde finans kategörisine ayrıca değinmekte fayda diyerek bu bölümün gelecek vaad eden mesleklerine..

Avukatlık

Eşit ağırlık bölümünü tercih eden öğrencilerin en gözde mesleği diyebiliriz. Her dönem insanlığın ihtiyaç duyacağı bu meslek, popülerliğini neredeyse hiçbir dönem kaybetmemektedir. Avukat olabilmek için üniversitelerin Hukuk Fakültelerine girebilecek puanı alıp, üniversite tercihlerinde bu bölüme yerleşmek gerekmektedir. Zorlu bir üniversite eğitiminden sonra bir hukuk bölümü mezunu öğrenci önce stajyer avukat olmaya hak kazanır. Bir yıl stajyer avukat olarak çalıştıktan ve stajını başarıyla tamamladıktan sonra artık o kişi avukat unvanı alır ve avukatlık mesleğini yapmaya hak kazanabilir.

Avukatların kendi için de de uzmanlaştıkları hukuk dalları bulunmaktadır. Her avukat hangi alana yönelmek istediğine karar verir ve o alanda kariyer yapmaya ve uzmanlaşmaya başlar.

[irp posts=”3263″ name=”Sözel Önü Açık Bölümler, Sözelde Seçilebilecek Bölümler ve Maaşları”]

Eşit ağırlık bölümünü mezunlarının en gözde mesleği diyebileceğimiz avukatların kazançları ise çok farklılık gösterebilmektedir. Uzmanlaştıkları hukuk alanlarında davaların konuları büyüklüklerine ve müvekkil sayısına ve tabi her işte olduğu gibi başarısına bağlı olarak değişmektedir. Çalışma hayatına yeni başlayan avukatlar genelde eğer kamu personeli seçme sınavına girip, devlet memuru olmaya hak kazanamamışsa özel hukuk bürolarında, bankalarda ya da şirketlerde avukat olarak işe başlarlar. Genel olarak özel sektörde yeni başlayan bir avukatın maaşı, asgari ücret olmakla birlikte alanında uzmanlaştıktan ve tecrübe kazandıktan sonra avukatların kazançlarının iyi olduğu söylenebilir. Özel sektörde çalışan avukatların ortalama 12.000 TL ile 45.000 TL arası maaş aldıkları bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre, her ne kadar özel sektörde çalışan avukatların maaşlarının ortalama 22.000 TL arasında olduğu tespit edilmişse de, bu rakamların çok çok üstünde kazanan avukatlar olduğunu bilinmektedir.

Devlet memurluğu tarafında ise, ortalama maaşlar sabittir. Kademe dereceye göre bu maaşlarda küçük değişiklikler olsa da yaklaşık 25 yıl memuriyeti bulunan 1/4 derecede bir avukat maaşı, yılsonu alınan avukatlık vekâlet ücreti ödemesi ve mesai haricinde 25,000 TL civarındadır. Yeni devlet memuru olmuş bir avukat maaşı ise yine vekâlet ücreti ödemesi ve mesai haricinde 2021 yılı itibariyle 23,000 TL civarıdır.

Hâkimlik ve Savcılık

Eşit ağırlık bölümünü seçip, hukuk fakültesini bitiren ve avukat olmaya hak kazanan kişiler aynı zamanda birer hâkim ve savcı adayıdır. Her yıl devlet tarafından yapılan hâkimlik ve savcılık sınavına giren ve başarılı olan kişiler artık birer hâkim ve savcı olurlar. Hâkim ve savcı maaşları ise ilk görev yılları maaşları neredeyse devlet memurluğuna yeni atanan bir avukat ile aynı maaşı almasına karşın görevde birinci yılları bittikten sonra maaşları her yıl artmaktadır. Ortalama hâkim ve savcı maaşları 25,000 TL ile 65,000 TL arasında değişmektedir.

Sınıf Öğretmenliği

Aileden sonra hemen her çocuğun 2. ailesi olarak gördüğü, eğitim ve öğretim hayatına ilk adımı attığı yer ilkokuldur. İlkokulda 4 sene okuma, yazma, temizlik, toplumda nasıl davranılacağı gibi hem eğitim hem öğretim konularının tamamı sınıf öğretmenleri tarafından verilmektedir. Eğitimin temel taşlarının döşendiği bu yıllarda, sınıf öğretmenlerine çok görev düşmektedir. Bu anlamda en kutsal meslekler arasında yerini almış olan sınıf öğretmenliği, her dönem önemini korumaktadır. Sınıf öğretmenliği mesleğini seçecek öğretmen adaylarının kamuda alacakları ortalama maaş ise yaklaşık 24.000 TL’dir. Bu rakam memurlar için geçerli olan rakamdır. Özel sektörde durum maalesef bu ekilde değildr.

Eşit ağırlık meslekleri içinde belki de en çok tercih edilen meslek olan sınıf öğretmenliği bölümü mezunları, özel sektörde ise özel okulların sayısının artmasıyla daha çok iş imkânı bulabilmektedirler. Özel sektörde, yeni mezun bir sınıf öğretmeni yaklaşık olarak 11.000 TL ile 18.000 TL arası işe başlayabilmektedirler.

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık ticarette elektronik ortama taşındı. Özellikle E-ticaret hacminin her yıl yaklaşık rtmakta olduğu bu dönemde, yaşanan pandemi etkisiyle insanların alışveriş alışkanlıkları değişmekte ve artık e ticaret alanının başlı başına bir sektör olduğu görülmektedir.

Eşit ağırlık meslekleri arasında diğer mesleklere nazaran daha yeni bir meslek olan Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi mesleğini seçen kişiler, iş konusunda oldukça şanlı olacaklardır. Çağımızın eşit ağırlık meslekleri arasında sayılabilecek Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi mezunlarının hemen her küçük ve büyük çaplı işletmenin e-ticarete adım attığı düşünüldüğünde işsiz kalması çok zor gibi görünüyor.

[irp posts=”3274″ name=”Sayısal Önü Açık Meslekler, Sayısal Bölümleri ve Maaşları 2022″]

Bu bölümden mezun olan, mesleğini yapmaya hak kazanmış kişilerin maaşları hakkında her ne kadar net bir şey söylemek zor olsa da, yapılan araştırmalara göre 2021 yılı itibariyle işe başlanan, şirketin büyüklüğü, kişinin iş tecrübesi, yabancı dil bilip bilmemesi gibi etmenlere göre değişmekle birlikte yaklaşık 12,000 TL ile 30.000 TL arasında maaşlar değişmektedir. 2023 yılında asgari ücretin 11,400’e yükseltilmesi sonrası sektörde çalışanların maaşları da zamlanmıştır.

İç mimarlık

Mimari bir mekânın içini ve çevresini estetik ve işlevsel hale getiren mimarlara, iç mimar denilmektedir. Eşit ağırlık meslekleri arasında oldukça havalıdır. Mekânlarda görselliğin çok önemsendiği günümüzde, iç mimarlık popüler meslekler arasında gösterilmektedir. İç mimarlar, her ne kadar belirli şirketlere bağlı olarak çalışabilse de genel olarak kendi adlarına proje bazlı işler yaparlar. Bu sebeple net maaşları projenin veya şirketin büyüklüğüne göre farklılık göstermekle birlikte 2023 yılında ortalama iç mimar maaşının 12,000 TL ile 60,000 TL arasında değişeceği düşünülmektedir. Devlet kurumlarında çalışan iç mimarların maaşları ise ortalama 25,000 TL bandındadır.

Finans ve Bankacılık

Eşit ağırlık meslekleri içeresinde geleceğin ve bu günün meslekleri arasında yerini hep koruyacak meslekler arasında finans ve bankacılık mesleğini söylesek yanlış olmaz. İnsanlığın parayı kullanımdan bu yana finans hayatımızın en önemli parçası olmuştur. Bu meslekte başarılı olanların, çalışabileceği birçok alan bulunmaktadır. Maaş aralığı ise oldukça geniştir. Gişe memuru bir bankacı da olabilirsiniz, büyük bir finans uzmanı da olabilirsiniz, büyük bir bankanın üst düzey yöneticisi de olabilirsiniz. Tabi ki tüm bu pozisyonlarda maaşlar değişmektedir. Bu anlamda bu mesleğin 2023 yılı maaş ortalaması ise 12,500 TL ile 60,000 TL arasında değişmektedir.

Eşit ağırlık önü açık bölümler listesinde ilk sıraya konabilecek bir bölüm aslında finans bölümü. Finans demişken burada işletme-iktisat-ekonomi gibi alt dalları olduğundan da bahsedelim. Bu bölüm mezunları, SPK lisansı alarak bir çok aracı kurumda görev alabileceği gibi bankalar ve çeşitli kurumsal şirketlerde de görev yapabilirler. Kendilerini geliştirerek yurt dışı iş imkanlarından da yararlanabilirler. Bu anlamda çok daha yüksek maaşlarla çalışma imkanı bulabilirler.

İktisat-işletme-ekonomi mezunları forex kurumlarında da çalışabilirler. Ayrıca kendileri de bu piyasalarda işlem yaparken daha bilgili bir şekilde portföylerini yönetebilirler. Yine forex firmaları ve borsa aracı kurumlarına da iş başvuruları yaparak çeşitli iş fırsatlarını değerlendirebilirler. Bir başka makalede görüşmek üzere.

İlginizi Çekebilir:Bsmv Nedir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

banka-görevlisi-ne-kadar-maaş-alır
Banka Çalışanları Ne Kadar Maaş Alıyor ?
Para Kazandıran Oyunlar - Para Kazandıran 4 Oyun!
Para Kazandıran Oyunlar – Para Kazandıran 4 Oyun!
Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankalar hangileri
Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankalar 2019
Faiz Hesaplama Formülü
qnb-finansbank-internet-subesi-sifresi-nasil-alinir
QNB Finansbank İnternet Şubesi Şifresi Nasıl Alınır ?
emeklilikte yaşa takılma gelişmeler
Eyt ( Emeklilikte Yaşa Takılanlar ) Nedir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2021 |