22 Haziran TCMB Faiz Kararı Ne Olur? Piyasalara Etkileri 2023
- 22 Haziran TCMB Faiz Kararı Ne Olur? Piyasalara Etkileri 2023
- TCMB Kaç Puan Faiz Artıracak?
- Faiz Artırımı Piyasaları Nasıl Etkiler?
22 Haziran toplantısında TCMB yeni başkanı Hafize Gaye Erkan ilk sınavını veriyor olacak. Aslında sadece TCMB Başkanı Erkan değil, Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni ekonomi kabinesinin ilk sınavı olarak görülüyor bu toplantı. Yurt dışı kurumların beklentileri faizlerin ortalama yüzde 25’e çıkarılacağı yönünde. Türkiye’de de ekonomist beklentileri %15 ile %25 arası beklentiler mevcut. Peki TCMB bu tarz büyük bir faiz artırımı yapar mı? TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın piyasalara mesajı ne olur? Piyasalar faz kararı sonrası nasıl fiyatlanır? Şimdi gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.
TCMB Kaç Puan Faiz Artıracak?
Şu an için güncel sorumuz artık bu. TCMB’nin kaç baz puanlık faiz artışı yapacağı. Yani faiz artışı olur mu veya faiz düşürür mü tarzında bir soru kalmadı gündemde. Çünkü Erdoğan, ekonomide ortodoks politikalara dönüşün sinyalini verdi. Kendisi hala düşük faiz düşük enflasyon politikasını desteklediğin ifade etse de, Mehmet Şimşek ve ekibinin kararlarına uyacağını deklare eden bazı açıklamalarda bulundu. Bu durumda piyasalarda kesin olarak faiz artışının geleceği yönünde yorumlandı.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan‘ın faiz kararı sonrası piyasalara bir açıklamada bulunur mu yoksa bu açıklamaları PPK metnin de mi izleriz bu da merak edilen bir soru başlığı. Ancak kendisinin faiz kararından sonra TBB üyesi banka yöneticileri ile bir araya gelmesi bekleniyor. Orada da yapacağı açıklamalar önem arz ediyor olacaktır diye düşünüyoruz.
Goldman Sachs’tan JPMorgan’a, Deustche Bank’tan Barclays’e kadar bir çok banka TCMB’den sert faiz artırımı bekliyor. Nedir bu sertlik derseniz ortalama 1250 baz puanlık bir faiz artırımı beklentisi olabilir. Bu faiz artırımı ile beraber ileriye dönük daha fazla faiz artırımı ve sıkılaştırıcı para politikasının devamında da vurgu yapılması bekleniyor. Böylece uzunca bir süredir devam eden dolarizasyon algısının kırılması planlanıyor.
Bizim beklentimiz de TCMB’nin faiz oranlarını %8,5’ten %20’ye çıkaracağı yönünde. Zaten ekonomi yönetiminin %20-30’a kadar izin koparabildiği konuşuluyor Erdoğan’ın daha yükseğine ifade etmeyeceğine dair bazı söylentiler var. Bu nedenle ilk etapta faiz oranları %20’ye çekilebilir ve daha sonrasında da diğer toplantılarda faiz artırımlarının devam edeceğine dair sinyal verilir. Sonraki aylarda da piyasalarda oluşan tabloya göre TCMB 100’er baz puan veya 200’er baz puan faiz artırımları ile bu süreci %30 civarında sonlandırır diye düşünüyoruz. Peki faiz artırımları sonrası piyasalarda ne yaşanır?
Faiz Artırımı Piyasaları Nasıl Etkiler?
Arkadaşlar normal şartlarda faiz artırımlarının etkisi piyasalara şu şekilde olur. Faiz arttığında borsalardan para çıkışı gerçekleşir. Çünkü yatırımcılar paralarını borsada değerlendirmek yerine faize yatırmayı tercih eder. Ancak burada dikkat çeken bir nokta var ki, şu an paranızı faize yatırsanız zaten politika faiz oranının çok daha fazlasını alabiliyorsunuz. Şu an için bankaların sunmuş olduğu faiz oranı zaten %40’a yakın. Politika faizi ise %8,5 yani faiz yükselse bile bankaların sunmuş olduğu faiz oranının altında kala ir politika faizi olmaya devam edecek. Yani bu da demek oluyor ki bu toplantıda beklentilere paralel bir faiz artışı olsa bile aslında Borsa İstanbul’da sert bir satışa nede olması beklenmiyor. Tabi aynı dönemde Kurban Bayramı olması nedeniyle biraz para çıkışı görmek mümkün olabilir. Ancak bu ortamda TCMB’nin gerçekçi para politikasına dönüşüyle birlikte borsaya yabancı girişi yaşanır mı sorusunun cevabı önem taşıyor olacak.
Faiz artarsa dolar ne olur veya döviz ne olur diye de bakmadan geçmeyelim. Burada da aslında az önceki açıkladığımızla benzer bir konu var. Yani faizler şu an zaten %40 seviyesinde. Artırılacak politika faizi bunun üzerine çıkmayacaktır. Ancak politika faizinin artırılması ile bankalar vadeli mevduat hesaplarına faiz oranını daha da yüksek seviyelere çıkarabilirler. Yani %50’leri gören faiz oranları görülebilir. Bu durumda vatandaşlar dolara yönelmek yerine TL mevduata paralarını yatırabilirler. Yine yabancı yatırımcılardan da Türkiye’ye döviz girişi yaşanabilir. Kurda çok büyük düşüler beklemiyoruz. Yani 20 lira altında bir dolar kuru şu aşamada çok zor görünüyor. Ancak 20 liraya doğru gevşemeler izleyebiliriz. Bu tip düşüşleri e TCMB muhtemelen döviz rezervi depolamak amacı ile ulanacaktır diye düşünüyoruz. Bu doğrultuda yıl içi dolar kuru beklentimiz 20-25 bandında devam eden hareketler şeklide sürüyor.
Faiz artırımı geride kaldıktan sonra enflasyonun da ne yönde ilerleyeceği önem arzediyor olacak. Yine bu hafta içerisinde belirlenmesi beklenen asgari ücret tutarı ve gelecek ay belirlenecek memur ve emekli maaş zamlarının da enflasyona etkileri ne yönde olacak bunlar piyasalar ve TCMB tarafından takip ediliyor olacak.