Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme

Devletler, ülkedeki mal ve hizmet ihtiyacını karşılamak amacıyla ülke içerisinde yaşayan bireylerden ve şirketler çeşitli yollar ve çeşitli ödemeler dahilinde vergi almaktadır. Vergilerin alınma şekli devletin, bireylere ve şirketlere uyguladığı vergi politikaları kapsamında değerlendirilip tahsil edilmektedir. Bununla birlikte vergilerin ödenmesi konusunda devlet hem bireylere hem de şirketlere çeşitli ödeme imkanları tanımlayabilmektedir.

Vergi Borcu Ödemesi

Bireyler tarafından ödenen vergiler, genellikle ayda bir olarak veya günlük harcamalar sonucunda anında tahsil edilmektedir. Özellikle günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte markette yaptığımız herhangi bir alışverişte, alınan mal veya hizmetin vergisi, bireye anında tanımlanmakta ve bireyden anlık bir şekilde tahsil edilmektedir. Bu tür vergilere harcama vergileri denmekte ve çeşitlerine göre bireylerin yaptığı harcamalara göre belirli bir oran belirlenerek bireylerden bu vergi alınmaktadır. Bunun dışında bireylerin aldığı değerli varlıklar vergisi, sigorta vergisi veya maaşa uygulanan vergiler genel olarak ayda bir olarak devlet tarafından alınmaktadır. İstisnai durumlarda, bireyler vergilerini 1 yıl içerisinde devletin ön gördüğü belli ödeme aralıklarıyla verebilmektedir.

Holdingler, şirketler veya küçük işletmelerde ise bu durum bireylere göre farklılık göstermektedir. Şirketlerde devlet düzeni gibi, gelir-gider tablosunu senelik olarak belirlemekte ve kar-zarar tablosunu sene sonuna doğru değerlendirmektedir. Bunun sonucunda devlet, şirketlerin bütçe planını bozmamak için şirketlere özellikle sermaye ve varlıklar konusunda yıllık ödeme imkânı sunabilmektedir. Ancak şirketlerin talebi doğrultusunda devlet tarafından şirketlere aylık ödeme imkânı da sunulabilmektedir.

Vergi Borçlarının Zamanında Ödenmesi Neden Önemli?

Vergi borcu ödemesi, devlet içerisinde yaşayan her vatandaş için, vatandaşlık görevi olarak kabul edilmektedir. Bu durum sebebiyle vergi borcunun ödenmemesi bireyler ve şirketleri ciddi derece olumsuz etkileyebilmektedir. Vergi borcunun ödenmemesi durumda kanunen bireyler veya şirketler, devlet tarafından çeşitli faiz oranlarına veya cezai işlemlere tabii tutulmaktadır. Bu sebeple bireylerin veya şirketlerin vergi borcu sorgulama işlemini mutlaka yapması ve varsa vergi borcunu bir an önce ödemesini tavsiye ederiz.

Vergi borcu, e-devlet üzerinden verilen vergi bilgileri üzerinden, bankalar yoluyla veya vergi dairesine giderek ödenebilmektedir. Eğer vergi borcunuz yüksekse ve verginizi ödeyemeyecek durumdaysanız e-devlet üzerinden yapılandırma tarihlerini takip edebilir ve vergi borcunuzu, vergi dairenizden yapılandırabilmektesiniz.

Vergi Borçları Nasıl Sorgulanır?

Eski yıllarda, bireyler veya şirketler vergi borcunu unutabilmekte veya vergi borcundan haberdar olamıyordu. Bu sebeplerde eski yıllar gecikmiş vergi borçları oldukça fazla seviyeydi. Teknolojinin gelişmesi ve devlet teknoloji altyapısının gelişmesi sonucunda, bireyler veya şirketler kolayca vergi borçlarını öğrenebiliyor ve ödeyebiliyor.

Vergi borcu sorgulama için aşağıdaki maddeleri uygulamanız gerekmektedir;

  • E-devlet üzerinden kişisel bilgilerinizle giriş yapmanız gerekmektedir. Şirket vergi borcunu öğrenmek isteyen kişilerin, şirket sahibinin bilgileriyle e-devlete giriş yapması gerekmektedir.
  • Daha sonrasında sistem sizi kimlik bilgilerini doğrulama menüsüne atacak ve sizden bazı verileri güncellemenizi isteyecektir.
  • Sistem üzerinden arama kısmına vergi borcu sorgulama yazarak gelir idaresi başkanlığının linkine tıklamanız gerekmektedir.
  • Daha sonrasında önünüze çıkacak ekranın sağ üst köşesinde hesapla kısmına tıklayarak, toplam borcunuzu ve güncel borcunuzu görebilirsiniz.

Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Vergilerin düzenli olarak ödenmesi, bir vatandaşlık görevidir. Bu sebeple vergilerin ödenmemesi ciddi bir suç teşkil etmektedir. Bireylerin veya şirketlerin belli vergileri ödememesi durumunda devlet tarafından vergi borcuna tabii tutulurlar. Daha sonrası devlet belli bir süre bireylere ve şirketleri ihtar etmek şartıyla borcun ödenmesini ister ve güncel borç üstüne çeşitli faiz oranlarını uygular. Eğer bu durumda ödenmemeye devam ederse, devlet, birey ve şirketlerle görüşür ve borçların yapılandırılması talep eder. Yapılandırma sonucu birey veya şirket, vergi borcunu ödemezse, mahkemeye verilir ve para cezasından, hapis cezasına kadar cezai işleme tabii tutulur.

İlginizi Çekebilir:Eyt ( Emeklilikte Yaşa Takılanlar ) Nedir ?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Mobil ve internet Bankacılığı ile Yapılabilecek İşlemler
ecb nedir
ECB Nedir ? AMB’nin Görevleri Nelerdir ?
İcra Takibi Nedir? Neden Başlatılır?
banka-görevlisi-ne-kadar-maaş-alır
Banka Çalışanları Ne Kadar Maaş Alıyor ?
Kuşadası Milli Parkı Giriş Ücreti
borsa haram mı, hisse senedi alım satımı helal mi?
Borsa Haram mı? Halka Arz, Hisse Senedi Alım Satımı Caiz mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2022 |