İmei Kaydı Nedir ? İmei Kayıt Ücreti Ne Kadar ?

Günümüzde hemen hemen herkes cep telefonu kullanmaktadır. Artık günlük ihtiyaçları karşılayabilmek adına zorunlu bir ihtiyaç halini almıştır cep telefonları. Bu yüzden herkesin elinde bir veya iki telefon olabilir. Akıllı telefonların da bu piyasaya girmesiyle birlikte, artık telefon fiyatlarında yüksek bir artış vardır. Genel olarak tercih edilen akıllı telefon markaları, yabancı menşeili ürünlerdir. Bu yüzden ithalat işlemleri döviz kuru üzerinden yapılmaktadır. Yapılan bu ithalatın sonucunu, ekonomideki dalgalanmalar ve kur değişimleri ciddi miktarda etkilemektedir. Bu yüzden de telefon fiyatları, son zamanlarda sürekli artış eğilimine girmiştir.

Telefon fiyatlarındaki bu değişim yüzünden, artık yurtdışından telefon almak daha cazip bir hal almaktadır. Fiyat avantajı sayesinde, kişiler bu yönteme yönelmişlerdir. Fakat burada yapılması gerekilen, yurtdışından gelen telefonu belirlenen kanuni süreler dahilinde ülke sistemine kayıt ettirmektir. Bu sayede kaydedilen IMEI üzerinden telefon kullanımına devam edilebilir.

Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?

Yurtdışından telefon getirip, bunun kaydını yaptırmayan kişiler; işlem sırasında ödeyecekleri ücretin iki katını ceza olarak öderler. Bu yüzden akıllı telefonların sisteme kaydettirilmesi daha mantıklı bir çözüm olacaktır. Yurtdışından getirilen telefonlar pasaportlar üzerinden kayıt yaptırılır. Tabi ki bu pasaportun ülkeye dönüşü üzerinden 120 gün geçmemiş olması gerekir. Bu yöntemde kötüye kullanımları önlemek için, aynı pasaporta her iki yılda bir telefon kaydına izin verilmektedir. Bu sayede, işlemin ticarete dökülmesine engel olunmuştur.

[ilgiliicerik icerik_id=”976″]

Getirilen telefonun kullanıma açılması için gerekli vergilerin ödenmesi gerekir. Bu vergiler, internetten veya vergi dairelerine gidilerek ödenebilir. Bu esnada telefonun IMEI numarası, pasaport sahibinin adı ve soyadının yanında T.C. kimlik numarası da gerekmektedir. Tüm bu bilgiler verilip, ücret ödendiğinde telefon kullanıma açılacaktır. 120 gün içerisinde bu işlemi yapmayan kişilerin telefonu kapatılacaktır. Aynı zamanda yine gecikmeli olarak ceza ödeyenler, telefonlarını kullanıma açtırabilir.

IMEI Kayıt Ücreti

Güncel olan IMEI kayıt ücreti 500 TL dir. Daha önce 170 lira olan kayıt ücreti kasım 2018 de 500 tl olarak güncellenmiştir. Bedelin ödendiğine dair makbuz alındıktan sonra, işlem tamamlanmış olacaktır. Telefonun aynı kişi tarafından getirilip, aynı pasaporta kayıt yaptırılması zorunlu değildir. Burada önemli olan, 120 gün içerisinde ülkeye giriş yapmış olan herhangi birinin yardımıyla IMEI kaydının yaptırılmasıdır.

İlginizi Çekebilir:Banka BLZ Kodu Nedir? Nerede Kullanılır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Bsmv Nedir?
aclik-siniri-nedir-nasil-hesaplanir
Açlık Sınırı Nedir, Nasıl Hesaplanır ?
gelecegin-meslekleri
Geleceğin Meslekleri Hangileri ?
altın piyasaları 2018
Altın Piyasası Nedir ?
altın fiyatı ne olur
Altın Fiyatları 2018
resesyon nedir neden oluşur
Resesyon Nedir? Resesyon Olursa Ne Olur? (Detaylı Anlatım)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2018 |